Ιορδανία – Του Τζιοβάννη Κουζαλή

Η πτήση είναι περιπου 60 λεπτά για το Αμμάν, την πρωτεύουσα της Ιορδανίας. Η Ιορδανία είναι η μόνη Αραβική χώρα η οποία έχει άριστες σχέσεις με το Ισραήλ και για αυτό οι πτήσεις γίνονται πάνω από Ισραηλινό εναεριο χώρο (σε αντίθεση με τις άλλες Αραβικές χώρες των οποίων τα αεροπλάνα δεν πετάνε πάνω από το Ισραήλ, κοστίζοντας έτσι χρόνο
και χρήμα). Αυτό μας δείχνει μια απο τις διαφορετικότητες του Βασιλείου της Ιορδανίας. Περπατώντας στους δρόμους της Ιορδανίας θα παρατηρήσεις έντονα την αισθητή παρουσία της αστυνομίας, κάτι που καθιστά την χώρα ως ένα από τους πιο ασφαλείς προορισμούς στην Μέση Ανατολή.

Η Ιορδανία δεν είναι πλούσια χώρα, δεν παράγει πετρέλαιο και το κύριο εισόδημα της βασίζεται σε υπηρεσίες και τουρισμό. Είναι εύκολο να επισημάνει κανείς ταξιδεύοντας από το σύγχρονο αεροδρόμιο τους προς το Αμμάν (40 λεπτά) ότι η χώρα διατηρεί κάποιο επίπεδο εξέλιξης.

Στο Αμμάν παρατηρείς έντονα δύο αντιθέσεις. Το ένα κομμάτι είναι το υπερσύγχρονο επιχειρηματικό κέντρο (Amman’s new downtown, Al Abdali,) στο οποίο βρίσκονται όλες οι πολυεθνικές εταιρείες, πολυτελή εστιατόρια και ακριβά μαγαζιά που αποτελούν έτσι το business hub του Αμμάν. Το άλλο κομμάτι αποτελεί το Ιστορικό κέντρο όπου βρίσκεται η πατροπαρπαδοτη αγορά με έντονο το κλασικό Αραβικό στοιχείο(πουν σίγουρα θα παζαρέψεις για ότι θα αγοράσεις) με πολύ ωραίους πολυσύχναστους αρχαιολογικούς χώρους.

Σημείο αναφοράς για την Ιορδανία εκτός από το Αμμάν είναι η Πέτρα η οποία έχει πάρει το όνομα της από τους Αρχαίους Αθηναίους, με τις εμπορικές τους συναλλαγές του δικού τους αρχαίου πολιτισμού που ανθούσε την εποχή εκείνη (Ναβαταίοι).

Η πορεία από την τουριστική είσοδο μέχρι να φτάσεις στο μνημείο της Πέτρας είναι αξιοθαύμαστη!, θα πρέπει να την κάνεις με τα πόδια για να ζήσεις την απόλυτη εμπειρία. Η διαδρομή είναι καταπληκτική με τα πόδια, αφού περνάς μέσα στο φαράγγι και αξίζει κάθε βήμα των 40 περίπου λεπτών. Το μεγαλεπήβολο και αριστουργηματικό μνημείο της Πέτρας έχει Ελληνική καταβολή λόγω της εμπορικής σχέσης που είχαν μεταξύ τους.

Αυτή είναι μόνο η αρχή. Πέρα από το μνημείοαυτό, ξεδιπλώνεται κάτω από την αρχιτεκτονική σκαπάνη μια επιβλητική τεράστια πόλη με προηγμένο για τα χρονικά δεδομένα πολιτισμό που μέχρι στιγμής μόνο το 25% έχει εξευρεθεί, την οποία αξίζει τον κόπο να δει και να επισκεφτει κανείς. Θεωρώ ότι χρειάζεται μια ολόκληρη ημέρα στην Πέτρα για να την απολαύσετε μιας και δεν θα είναι αρκετή μόνο η 3ώρη περιδιάβαση.

Αν και αξίζει τον κόπο να περπατήσεις την Πέτρα, για άτομα που δεν μπορούν να περπατήσουν μεγάλες αποστάσεις, υπάρχει η δυνατότητα του ταξιδιού με άμαξα. Οι ομορφιές της Ιορδανίας είναι πάρα πολλές όπως η νεκρά θάλασσα, αλλά για μένα το πιο όμορφο κομμάτι είναι η έρημος Wadi Araba που βρίσκεται 300 μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασας (ειδικά το κομμάτι Wadi Rum). Απέχει περίπου 2,5-3 ώρες από την Πέτρα και συστήνω στον επισκέπτη να μείνει τουλάχιστον 2 νύκτες στην έρημο για να μπορεί να δει και να απολαύσει τις χρυσές όμορφες νύκτες και ημέρες στο
καταπληκτικό αυτό μέρος της Ιορδανίας. Η έκταση της ερήμου είναι 7000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή λίγο πιο μικρή από την Κύπρο. Το χαρακτηριστικό της είναι η κόκκινη άμμος και το ερημικό τοπίο μαζί με τα εντυπωσιακά ογκόδη πέτρινα βουνά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή βρίσκεται υπό την προστασία της UNESCO. Το τοπίο είναι μαγευτικό και η αναπνοή
σου σταματά μπροστά στην αχανή κόκκινη έρημο και τα τεράστια βουνά από καθαρή πέτρα που ορθώνονται μπροστά σου. Η μετακίνηση γίνεται με οχήματα των ντόπιων που ξεκινάνε από την κεντρική πύλη ή και με καμήλα. Τα οχήματα είναι πολύ παλιά και δίνουν μια διαφορετική και αξέχαστη εμπειρία στο όλο ταξίδι.

Χρειάζεται περίπου 15 λεπτά οδήγησης μέσα σ’ένα καταπληκτικό περιβάλλον με γιγάντια βράχια που θυμίζουν μετέωρα αλλά στο πολύ πιο ψιλό και πολύ πιο αρχαίο. Κάτω από αυτά τα βράχια βρίσκονται οι διάφορες κατασκηνώσεις. (Eμείς μείναμε στο AICHA LUXURY CAMP αλλά υπάρχουν αρκετά αλλα για να διαλεξετε.) Οι σκηνές εξωτερικά μοιάζουν με σκηνές διαστήματος ενώ εσωτερικά έχουν όλη τη χλιδή του 21ου αιώνα με χρώμα/άρωμα και στυλ Ιορδανίας στις οποίες μπορείς να απολαύσεις σωστές θερμοκρασίες λόγω της ιδιομορφίας της ερήμου. Οι σκηνές σχηματίζουν ένα κύκλο όπου το βράδυ αν
καθίσεις στο κέντρο δε βλέπεις και δεν ακούς πραγματικα τίποτα και μπορείς να δεις μόνο τον καθαρό ουρανό με τα χιλιάδες άστρα της ερήμου. Το αίσθημα που βιώνεις είναι περίεργο διότι δεν υπάρχουν ούτε ζώα, ούτε πουλιά, ούτε δέντρα. Υπάρχουν μόνο η άμμος της ερήμου, ο ουρανός και εσύ. Μια νηνεμία.

Στο συγκεκριμένο χώρο, βρίσκεται εστιατόριοόπου σερβίρονται πατροπαράδοτα γεύματα της περιοχής με το ίδιο ύφος διαστημικής τέντας, γεύματα των οποίων οι μυρωδιές και οι γεύσεις είναι πολύ κοντά στις δικές μας καταβολές.

Στο πίσω μέρος, μέσα στο βράχο, υπάρχει ένα μικρό καφεστιατόριο όπου προσφέρει φαί, καφέ και ναργιλέ σε στυλ των Βεδουίνων, όπου μπορείς να απολαύσεις την ηρεμία σε ένα πιο πατροπαράδοτο στυλ. Μην ζητήσεις αλκοόλ διότι δεν υπάρχει, έτσι αφέσου να απολαύσεις τις δικές τους γεύσεις και μυρωδιές. Την πανέμορφη ανατολή του ήλιου, πρέπει να την συνδυάσεις με εκδρομή στη γύρω περιοχή είτε με καμήλα είτε με αυτοκίνητο που διαθέτει ο εκδρομικός χώρος. Αξίζει τον κόπο να κάνετε και τα δύο και να περάσετε αρκετό χρόνο στην έρημο σε διάφορα αξιοθέατα ή και σημεία της ερήμου που ξεχωρίζουν από το υπόλοιπο κομμάτι. Για παράδειγμα να δείτε πηγάδια νερού, οάσεις, δρόμους που ακολουθούσαν οι αρχαίοι Ναβαταίοι αλλά και να επισκεφθείτε τέντες Βεδουίνων όπου θα μπορείτε να αγοράσετε διάφορα τουριστικά σουβενίρ αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις πετρώματα της ερήμου (απόκτησα καταπληκτικα κομματια για ενθύμιο).

Αξίζει να σημειωθεί πως στην περιοχή γυρίστηκε το έργο “The Martian” όπου πρωταγωνιστούσε ο Mad Damon. Το ταξίδι θα σας μείνει αξέχαστο λόγω της μοναδικότητας της περιοχής αλλά και της φιλοξενίας και της απλότητας του κόσμου.

Σίγουρα θα ήταν καλά να πάτε και στην Νεκρά και στην Ερυθρά Θάλασσα, κάτι οποίο δεν πρόλαβα να κάνω στο ταξίδι μου.