GREAT SPORTS PEOPLE: ΜΑΡΤΗΣ ΜΑΡΤΗ

ΓΕΝΝΗΜΈΝΟΣ ΣΤΗ ΣΩΤΉΡΑ, Ο ΜΑΡΤΉΣ ΜΑΡΤΉ, ΘΥΜΆΤΑΙ ΜΑΖΊ ΜΑΣ ΤΙΣ ΈΝΔΟΞΕΣ ΣΤΙΓΜΈΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΟΔΌΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΜΟΙΡΆΖΕΤΑΙ ΑΝΑΜΝΉΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΌ ΤΑ ΓΉΠΕΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΊΝΟΥΝ ΓΙΑ ΠΆΝΤΑ ΧΑΡΑΓΜΈΝΕΣ ΣΤΟ ΜΥΑΛΌ ΤΟΥ.

Το ποδόσφαιρο, όπως μας λέει, δεν ήταν μια απλή επιλογή στη ζωή του αλλά ένα πάθος το οποίο με τα χρόνια καλλιεργήθηκε μέχρι που έφτασε να είναι ένας από τους πιο καλούς ποδοσφαιριστές της επαρχίας, για τον οποίο συζητούσαν πολλοί.

Μιλώντας για τα παιδικά του χρόνια, αναπολεί με νοσταλγία τις στιγμές που περιπλανιόταν στις αλάνες παίζοντας με τις ώρες ποδόσφαιρο με τα υπόλοιπα παιδιά της γειτονιάς. Όπως μας λέει χαρακτηριστικά, στην εποχή του τα πράγματα
δεν είχαν καμία σχέση με το σήμερα μιας και ήταν από τα παιδιά που πρόλαβαν να
παίξουν μπάλα στα χωράφια ξυπόλυτοι με τη «φούσκα του χοίρου»! Αν και σήμερα αυτό ακούγεται κάπως περίεργο, για τον Μαρτή Μαρτή αποτελεί την ανεμελιά των παιδικών του χρόνων.

Άρχισε να παίρνει το ποδόσφαιρο πιο πολύ στα σοβαρά περίπου στην ηλικία των 15 ετών ξεκινώντας από τον Ονήσιλο
Σωτήρας. Στη συνέχεια, στα 18 του, έγινε μέλος της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου όπου έμεινε για τρία χρόνια παίζοντας
ως βασικός ποδοσφαιριστής στη δεύτερη κατηγορία της ομάδας της Ένωσης. Αν και οι συνθήκες της τότε εποχής δεν ήταν οι κατάλληλες αφού ο Μαρτής βοηθούσε και τον πατέρα του στο εργοστάσιο ξυλουργικής που διατηρούσε, εντούτοις, ξεχώρισε με το ταλέντο του.

Κατάφερε με πολλή δουλειά να ζήσει το όνειρό του και να αφήσει το δικό του σημάδι στην ιστορία του κυπριακού
ποδοσφαίρου. Το 1983 επιστρέφει στην ομάδα του χωριού του, στον Ονήσιλο Σωτήρας όπου και παρέμεινε για αρκετά χρόνια, μέχρι και το 1991. Με την είσοδο του στην ομάδα, άρχισε να αγωνίζεται στο Αγροτικό ενώ με την πάροδο του χρόνου η ομάδα έφθασε μέχρι και τους προημιτελικούς κυπέλλου της δεύτερης κατηγορίας.

Τελευταίος σταθμός στην καριέρα του ως ποδοσφαιριστής αποτέλεσε η ομάδα του Φωτιακού Φρενάρου από το 1991 έως το 1993. Όπως μας λέει, αγωνιζόταν πάντα από τη θέση «σέντερ φορ», ενώ όλοι είχαν να πουν έναν καλό λόγο για τον ίδιο αφού είχε «καλό ποδοσφαιρικό όνομα». Αν και του είχαν γίνει αρκετές προτάσεις από διαφορετικές ομάδες, όπως η Ανόρθωση, η Σαλαμίνα και ο Ολυμπιακός Λευκωσίας, ωστόσο, προτίμησε να συνεχίσει να αγωνίζεται σε ομάδες εντός της επαρχίας για τους δικούς του λόγους. Μάλιστα, στην πολύχρονη καριέρα του, αγωνίστηκε σε τρεις διαφορετικές ομάδες, αλλά η ομάδα της καρδιάς του όπως εξομολογείται δεν ήταν άλλη από τον Ονήσιλο!

Μια από τις πιο αξέχαστες στιγμές στην πορεία του ήταν και το εντυπωσιακό γκολ που πέτυχε σε χρόνο ρεκόρ! Συγκεκριμένα πρόκειται για μια στιγμή που συζητιέται ακόμα και σήμερα, όταν ο Μαρτής σκόραρε σε δύο δευτερόλεπτα από το κέντρο του γηπέδου μετά από πάσα και πέτυχε γκολ σε αγώνα με τον Ονήσιλο.

Υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς ποδοσφαιριστές, με μηδέν κόκκινες κάρτες στην καριέρα του και ξεχώρισε για τα
εύστοχα σουτ του και με τα δυο πόδια ενώ ακόμη ένα χαρακτηριστικό του ήταν και οι κεφαλιές στις οποίες όπως μας λέει ήταν πολύ «δυνατός».

Αξέχαστο παιχνίδι για τον ίδιο, ήταν ένας αγώνας με τον Ονήσιλο όπου κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, δεν υπήρξε σωστή συνεννόηση του διαιτητή και του βοηθού του. Όπως μας περιγράφει ο Μαρτής, ο βοηθός διαιτητή υπέδειξε στον τερματοφύλακα της αντίπαλης ομάδας μετά από την απόκρουση ενός σουτ από ποδοσφαιριστή του Ονήσιλου, ότι υπάρχει offsite ενώ στην πραγματικότητα δεν υπήρχε, με αποτέλεσμα ο τερματοφύλακας να αφήσει την μπάλα κάτω αγνοώντας την εντολή του διαιτητή να συνεχιστεί κανονικά το παιχνίδι. Αφήνοντας την μπάλα κάτω λοιπόν, ο Μαρτής αντιλήφθηκε το μπέρδεμα που έγινε κι έτσι άρπαξε την ευκαιρία του σουτάροντας την μπάλα στα δίχτυα πετυχαίνοντας άλλο ένα εντυπωσιακό γκολ!

Τελειώνοντας το 1993 την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής, δεν απομακρύνθηκε από τα γήπεδα αφού συνέχισε ως προπονητής και βοηθός προπονητή στον Ονησίλο με σημαντικές συνεργασίες με ανθρώπους του χώρου.

ΟΜΑΔΕΣ:
ΟΝΉΣΙΛΟΣ
1976 – 1979, 1983 – 1991
ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΠΑΡΑΛΙΜΝΊΟΥ 1980 – 1983
ΦΩΤΙΑΚΌΣ ΦΡΕΝΑΡΟΥ 1991 – 1993

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ
Σημαντικότερη στιγμή του Μαρτή Μαρτή στο ποδόσφαιρο, ήταν η βράβευση του ως πρώτος σκόρερ Β’ κατηγορίας, όταν αγωνιζόταν στον Ονήσιλο. Ο ίδιος χαρακτηρίζει αυτό το γεγονός ως μια προσωπική ικανοποίηση και αναγνώριση για όσα κατάφερε να πετύχει. Συγκεκριμένα την περίοδο που βραβεύτηκε πέτυχε 23 γκολ σε 26 αγώνες.