Great Sports People: Γιώτης Εγκωμίτης

Ο ΓΙΩΤΗΣ ΕΓΚΩΜΊΤΗΣ ΓΕΝΝΉΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 26/5/1972 ΜΕ ΚΑΤΑΓΩΓΉ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΜΜΌΧΩΣΤΟ. ΥΠΉΡΞΕ ΈΝΑΣ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΈΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ 20ΧΡΟΝΗ ΚΑΡΙΈΡΑ ΤΟΥ ΧΩΡΊΣ ΚΑΜΊΑ ΚΌΚΚΙΝΗ ΚΆΡΤΑ ΚΑΙ ΣΉΜΕΡΑ ΕΊΝΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΊΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΉΣ.

Στα 7 του χρόνια περίπου, θυμάται τον εαυτό του να παίζει μπάλα στις αλάνες ξυπόλυτος μαζί με άλλα παιδιά της γειτονιάς του ενώ γύρω στα 11 του, μαζί με την παρέα του έφτιαξαν μια σχολική ομάδα. Το ταλέντο του δεν άργησε να φανεί αφού λίγα χρόνια μετά, μόλις στην ηλικία των 13 ετών, του έγινε πρόταση να ενταχθεί στον Εθνικό Άχνας, όπου εκεί αγωνιζόταν ήδη και ο μεγαλύτερός του αδερφός.

Ο Γιώτης λοιπόν, άρχισε τους αγώνες στις ακαδημίες του Εθνικού Άχνας και στα 17 του πλέον μπαίνει κανονικά στην Α’ ομάδα μέχρι το 1997. Η πορεία του συνέχισε στην ομάδα της Ανόρθωσης για 3 χρόνια όπου αγωνιζόταν δεξί μπακ και χαφ αλλά και σαν επιθετικός.

Σταθμός στην καριέρα του ήταν και η επόμενή του μεταγραφή του στον ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης όπου εκεί αγωνίστηκε για 6 ολόκληρα χρόνια, από το 2000 μέχρι το 2006. Στον ΠΑΟΚ αγωνίστηκε ως δεξί και αριστερό μπακ, ως κεντρικός αμυντικός καθώς και σε όλες τις θέσεις των χαφ. Όπως μας λέει ο ίδιος, δεν είχε πρόβλημα να παίζει σε όλες τις θέσεις μιας και μόνη του έγνοια ήταν να προσφέρει το μέγιστο στην ομάδα του ενώ όσοι τον γνώριζαν μιλούσαν για το μεγάλο του πάθος αλλά και το ασταμάτητο του τρέξιμο καθ’ όλη την διάρκεια των αγώνων.

Αργότερα, το 2006, επέστρεψε και πάλιστην Κύπρο όπου για τα επόμενα 3 χρόνιαέδωσε όλο του το είναι στην ομάδα απ’όπου ξεκίνησε, τον Εθνικό Άχνας, όπου κιέκλεισε την καριέρα του.

Ο Γιώτης μάλιστα, δεν αγωνίστηκε μόνο μετα χρώματα των πιο πάνω ομάδων αλλά και με τα χρώματα της Εθνικής Κύπρου,πράγμα για το οποίο νιώθει ιδιαίτερη τιμή και περηφάνια.

Οι στιγμές που έζησε πολλές. Διαφορετικές ομάδες, διαφορετικές αναμνήσεις και συναισθήματα κάθε φορά. Αν και πέρασαν μερικά χρόνια από τότε που έληξε την καριέρα του σαν ποδοσφαιριστής, υπάρχουν γεγονότα που θα θυμάται για
πάντα. Ένα από αυτά είναι και ο πρώτος επίσημός του αγώνας στην Ανόρθωση, όπου παίζοντας σαν δεξί μπακ έβαλε 3 γκολ. «Τρία χρόνια στην Ανόρθωση, τρεις φορές πρωταθλητής. Όμορφα και έντονα συναισθήματα κάθε χρονιά ξεχωριστά», μας λέει αναπολώντας τις ένδοξες στιγμές.

Άλλη αξέχαστη στιγμή για τον Γιώτη ήταν το γκολ που πέτυχε με την Εθνική Κύπρου ενάντια στην Εθνική Ισπανία δίνοντας τη νίκη στην Κύπρο! Θυμάται επίσης, την παρ’ ολίγον είσοδο του Εθνικού στους Ομίλους Europa, την περίοδο που επέστρεψε πίσω στην ομάδα. Όπως μας λέει, όλη η οπαδική Κύπρος ήταν συνέχεια στο πλευρό της ομάδας του και την υποστήριζε, ενώ το συγκεκριμένο γεγονός, ήταν από τα πιο σημαντικά στην ιστορία της ομάδας μέχρι και σήμερα.

Οι καλές στιγμές που έζησε στα γήπεδα ήταν πολλές, ωστόσο, υπήρξαν και κακές. Συγκεκριμένα, θυμάται όταν η Ανόρθωση δεν κατάφερε να περάσει στους Ομίλους Champions League, μια αποτυχία που όπως λέει ο ίδιος ακόμη τον κυνηγάει.
Ο ίδιος, θεωρεί τον εαυτό του τυχερό αφού στην καριέρα του συνάντησε πολύ καλούς προπονητές αλλά και δασκάλους ζωής, όπως τους χαρακτηρίζει, οι οποίοι τον συμβούλευαν και τον ενθάρρυναν. Η καθημερινή συναναστροφή που είχε με καθένα από τους προπονητές του, έμοιαζε με τη σχέση ενός πατέρα και γιου. Όπως τονίζει ο ίδιος, μέσα από όλες αυτές τις εμπειρίες που αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια, νιώθει σαν να έχει αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο με άριστα και ευχαριστεί όλους όσους ήταν δίπλα του σε όλες τις ομάδες καθώς και τους προέδρους Κίκη Φιλίππου και Κίκη Κωνσταντίνου που ήταν επίσης δίπλα του.

Μετά το τέλος της πορείας του στα γήπεδα, παρέμεινε στον χώρο του ποδοσφαίρου και απέκτησε όλα τα ανώτερα διπλώματα προπονητικής. Κάνοντας ένα σύντομο πέρασμα από την Ανόρθωση ως βοηθός προπονητής, ο Γιώτης σήμερα συνεχίζει το πάθος του και την καριέρα του σαν προπονητής του Εθνικού Άχνας στη Β’ Κατηγορία.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ

Καλύτερη στιγμή της ποδοσφαιρικής του καριέρας είναι η ανακήρυξη του σε αθλητή της χρονιάς το 1999. Ο ίδιος το θεωρεί τεράστια επιτυχία μιας και κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε άλλους παίκτες αλλά και με αυτό τον τρόπο κατάλαβε την εκτίμηση των υπόλοιπων ανθρώπων του αθλητισμού προς το πρόσωπό του.

ΟΜΑΔΕΣ:
ΕΘΝΙΚΌΣ ΑΧΝΑΣ 1989 – 1997, 2006 – 2009
ΑΝΌΡΘΩΣΗ 1997 – 2000
ΠΑΟΚ 2000 – 2006