GREAT SPORTS PEOPLE – ΑΔΑΜΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Τόσο ως ποδοσφαιριστής, αλλά και στα πρώτα του βήµατα ως προπονητής ο κόουτς Αδάµος Αδάµου έχει µια… αδυναµία στισ ανόδους! Η διαδροµή του µεγάλη και εντυπωσιακή µε πολλές νίκες και πανηγυρισµούς. Στο αφιέρωµα που ακολουθεί εµείς επιχειρουµε µια αναδροµή στην ποδοσφαιρική του πορεία αλλά και την µετάβασή του στην προπονητική του καριερα.

Αν και πολλοί πιστεύουν ότι είναι σχεδόν απαραίτητη προϋπόθεση να είσαι καλός παίκτης πριν γίνεις προπονητής, λίγοι έχουν πραγµατικά καταφέρει να κάνουν µια επιτυχή µετάβαση από το γήπεδο στον πάγκο. Ένας από αυτούς είναι και ο Αδάµος Αδάµου, ένα από τα µεγαλύτερα ταλέντα που ανέδειξε ποτέ η Αναγέννηση ∆ερύνειας, ο οποίος όταν κρέµασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, πρόσθεσε κι άλλους τίτλους στο ήδη πλούσιο βιογραφικό του, από την θέση του προπονητή.
Ο Αδάµος Αδάµου ξεκίνησε να ασχολείται µε το ποδόσφαιρο από παιδική ηλικία στις οµάδες υποδοµής ∆ερύνειας. «Κανένας δεν µε προέτρεψε να παίξω ποδόσφαιρο. Από παιδί µου άρεσε το συγκεκριµένο άθληµα και ξεκίνησα σιγά σιγά να κάνω τα πρώτα µου βήµατα στο συγκεκριµένο χώρο», µας αναφέρει. Αν και µέχρι την ηλικία των 21 χρονών έπαιζε παράλληλα και βόλεϊ όταν έπρεπε να διαλέξει ανάµεσα στα δύο αθλήµατα, η απάντηση ήταν µονόδροµος. Επιλέγει το ποδόσφαιρο και µε τα χρώµατα της ίδιας φανέλας, κτίζει την καριέρα του στην οµάδα της ∆ερύνειας, την οποία δόξασε µέχρι το τέλος της ποδοσφαιρικής του πορείας.
gsp2

Ξεκινά να αγωνίζεται στην Α’ οµάδα σε ηλικία δεκαπέντε χρονών. Με απαράµιλλη τεχνική, µοναδικό ταλέντο και αυξηµένη την αίσθηση του γκολ έπαιξε από την θέση του κεντρικού επιθετικού µοιράζοντας πολλά χαµόγελα στους οπαδούς της οµάδας. Ο Αδάµος Αδάµου στα δύσκολα φώναζε παρών κάνοντας τη διαφορά σε µερικά από τα πιο σηµαντικά παιχνίδια στην ιστορία της οµάδας. Οι οπαδοί της ∆ερύνειας ακόµα θυµούνται το γκολ που έβαλε το 1981, στο κύπελλο µε την Αραδίππου. Την ίδια χρονιά η Αναγέννηση ανέβηκε στην Β’ Κατηγορία. Επίσης, δεν ξεχνούν πως ήταν ανάµεσα στους παίκτες που ανέβασαν για πρώτη φορά την οµάδα στην Α΄ Κατηγορία το 1987. Και όταν αυτό επιτεύχθηκε ο Αδάµος Αδάµου πάλεψε και πέτυχε εννιά γκολ µέσα σε µια σεζόν, αποδεικνύοντας περίτρανα πως µπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις µιας οµάδας στην Α’ Κατηγορία.
gsp3

Όσον αφορά τα άσχηµα παιχνίδια αναφέρει: «Ήµασταν δεµένη οµάδα και κάθε ήττα µας επηρέαζε αρκετά. Ήταν πιο προσωπική υπόθεση. ∆εν αµειβόµασταν, παίζαµε ποδόσφαιρο γιατί το έλεγε η ψυχή µας, γιατί το αγαπούσαµε αυτό το άθληµα». Αγάπησε µε πάθος το ποδόσφαιρο, ίσως γι’ αυτό η χειρότερη περίοδος στην ποδοσφαιρική του πορεία ήταν όταν το 1989 έκανε εγχείρηση χιαστού συνδέσµου και παρέµεινε για πάνω από ένα χρόνο έξω από τα γήπεδα.
gsp4

Μπορεί να κρέµασε πρόωρα τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του το 1994, αλλά µία νέα καριέρα ανοίχτηκε µπροστά του, αυτή τη φορά ως προπονητής. Η προπονητική έκανε το άστρο του να λάµψει ακόµη περισσότερο, αποδεικνύοντας πως οι Κύπριοι προπονητές είναι εξίσου καλοί. Πιο συγκεκριµένα ο Αδάµος Αδάµου ως προπονητής κατάφερε µέσα σε 12 χρόνια να ανεβάσει από τη Β’ Κατηγορία στην Α’ τέσσερις οµάδες. Το 1998-99 την Αναγέννηση ∆ερύνειας, το 2002-03 τον Ονήσιλο Σωτήρας, το 2005-06 την Αγία Νάπα και το 2011 ξανά την Αναγέννηση ∆ερύνειας. Αποτελέσµατα που θεωρούνται τεράστιες επιτυχίες για όλους. Όσοι τον γνωρίζουν αναφέρουν πως πρόκειται για µια κινητήρια δύναµη η οποία κάνει τους παίκτες που βρίσκονται υπό από την ευθύνη του να αισθάνονται τροµερή αυτοπεποίθηση και σιγουριά.
gsp5

Από το 2009 µέχρι και πέρυσι παρέµεινε προπονητής στην Αναγέννηση. Το 2009-10 ανέβασε την οµάδα από τη Γ΄ κατηγορία στην Β΄ και το 2015-16 ξανά από τη Β΄ Κατηγορία στη Α΄. Σ’ αυτή την οµάδα έδωσε πολλά και πήρε ακόµη περισσότερα. Η παρακαταθήκη που αφήνει είναι το ήθος του µέσα κι έξω από τους αγωνιστικούς χώρους.
gsp6