Γεώργιος Κατσούρη – Της Βέρας Κοσμά

ΑΝ ΖΟΥΣΈ, ΣΗΜΈΡΑ ΘΑ ΗΤΑΝ 55 ΧΡΟΝΩΝ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ, Ο ΓΈΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΗ, ΓΝΩΣΤΟΣ ΣΈ ΟΛΟΥΣ ΩΣ «ΚΑΣΤΡΟΣ» «ΈΦΥΓΈ» ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 11 ΧΡΟΝΙΑ ΝΙΚΗΜΈΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ.

Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε ποτέ η Αγία Νάπα. Ο Γεώργιος Κατσούρη διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στα ποδοσφαιρικά δρώμενα τόσο της Αγίας Νάπας όσο και της ευρύτερης περιοχής Αμμοχώστου. Μάλιστα, για τους πιο ειδικούς, από άποψης τεχνικής κατάρτισης, ταλέντου, ποδοσφαιρικής ευφυΐας και γενικά ποδοσφαιρικών προσόντων, ήταν ένας από τους πιο προικισμένους Kύπριους ποδοσφαιριστές.

Πιθανόν, κάποιοι νεότεροι, που δεν τον είδαν να παίζει ποδόσφαιρο, να θεωρούν, ότι κάπου υπάρχει και κάποια υπερβολή σε όλα αυτά (όπως, άλλωστε, συχνά, συνηθίζεται, στο ποδόσφαιρο).

Όμως, οι πιο πάνω απόψεις, για τον Γεώργιο Κατσούρη δεν μπορεί να χαρακτηρισθούν υπερβολικές, αντίθετα είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Ο Γεώργιος Κατσούρη γεννήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1964 και ήταν το 3ο παιδί ανάμεσα στα τέσσερα αδέρφια του.

Στο άθλημα του ποδοσφαίρου τον μύησε ο αδερφός του Νίκος Κατσούρη, που ήταν επίσης ποδοσφαιριστής. Σε ηλικία 11 ετών ξεκίνησε να αγωνίζεται στην ΈΔΟΝ Αγίας Νάπας και εκεί κατάφερε όχι μόνο να προβάλει το ταλέντο του στην αμυντική γραμμή αλλά και να μαγέψει τους πάντες φορώντας τη φανέλα του χωριού του. Πολύ σύντομα του δόθηκε από τη μητέρα του το παρατσούκλι «Κάστρος», γιατί όπως λένε έλαμπε σαν το άστρο. Πρόκειται για ένα παρατσούκλι που τον συνόδεψε μέχρι το τέλος της ζωής του και το υπερασπίστηκε με κάθε τρόπο και από όλες τις απόψεις.

Τη σεζόν 86-87 αγωνίστηκε στην Αναγέννηση Δερύνειας, μια χρονιά που η Αναγέννηση κατάφερε να ανέβει για πρώτη φορά στην Α’ Κατηγορία. Την επόμενη χρονιά αγωνίστηκε στην Αθλητική Ποδοσφαιρική Ένωση Αγίας Νάπας (ΑΠΈΑΝ) με μεγάλη επιτυχία και παρέμεινε εκεί μέχρι και το 96-97. Αξίζει να σημειωθεί πως το 1990 έγινε η ενοποίηση των δύο αθλητικών σωματείων ΑΠΈΑΝ και ΈΝΑΝ (Ένωση Νέων Αγίας Νάπας) σε ΑΟΑΝ (Αθλητικός Όμιλος Αγίας Νάπας). Το 1997 έγινε η τιμητική του με την ομάδα Αναγέννησης Δερύνειας.

Το 2000 πρωτοστάτησε στην ίδρυση των ακαδημιών Αγίας Νάπας μαζί με τον συμπαίκτη του Μιχάλη Πάκκο και το συνεργάτη του Γιώργο Κακοπετρίτη και άφησαν κληρονομιά ανεκτίμητης αξίας. Ο «Κάστρος» πέρασε όλη του τη ζωή στα γήπεδα, είτε ως ποδοσφαιριστής είτε ως προπονητής. Δυστυχώς το 2005 τον κτύπησε η ανίατη αρρώστια με την οποία πάλευε μέχρι και το 2008. Ήταν 1 Μαρτίου του 2008 όταν έκλεισε για πάντα τα μάτια του ο σπουδαίος και ανεπανάληπτος «Κάστρος» το όνομα του οποίου έγινε θρύλος για τους παλιούς φιλάθλους της Αγίας Νάπας.

Πέθανε σε ηλικία 44 ετών χτυπημένος από την επάρατο νόσο. Πριν όμως φύγει από τη ζωή κατάφερε να δει με περηφάνια να δει την αγαπημένη του ομάδα ΑΟΑΝ στην Α’ Κατηγορία.

Στην κηδεία του ο δήμαρχος Αγίας Νάπας Αντώνης Τσόκκος μετονόμασε το Δημοτικό Στάδιο Αγίας Νάπας σε Δημοτικό Στάδιο «ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΗ» και το 2016 ο Δήμος Αγίας Νάπας προέβη σε μία ακόμη σημαντική ενέργεια με στόχο να τιμήσει τον αξέχαστο δημότη του και σπουδαίο ποδοσφαιριστή.

Πιο συγκεκριμένα ο Δήμος Αγίας Νάπας ανέθεσε στον γνωστό κύπριο καλλιτέχνη Αχιλλέα Μιχαηλίδη, να ζωγραφίσει την προσωπογραφία του καθώς και το ψευδώνυμο του ΚΑΣΤΡΟΣ στον τοίχο του Δημοτικού Σταδίου έτσι ώστε η εμβληματική αυτή μορφή των κυπριακών γηπέδων να χαραχτεί στην μνήμη τόσο εκείνων που είχαν την τύχη να τον ζήσουν από κοντά όσο και στη νέα γενιά για την οποία θα πρέπει να αποτελεί πρότυπο.