Φωτογραφίζοντας νεογέννητα – Της Βέρας Κοσμά

Οι πρώτες του ματιές, τα πρώτα του χαμόγελα, οι πρώτες του στιγμές στην αγκαλιά σας. Στιγμές μοναδικές που αναδεικνύουν το θαύμα της ζωής. Στιγμές που πρέπει να κρατήσουν για πάντα. Έχοντας αυτό υπόψη η φωτογράφος Ιζαμπέλλα Κακουσιά αναλαμβάνει τη φωτογράφιση νεογέννητων και παραδίδει φωτογραφίες «κειμήλια» για την οικογένεια.

Είστε χρόνια στο χώρο της επαγγελματικής φωτογραφίας. Πως επιλέξατε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με την φωτογράφιση νεογέννητων;

Η αλήθεια είναι πως ο έρωτας ξεκίνησε σε ένα βιβλιοπωλείο στην Αθήνα όταν σπούδαζα το 2004 και κρατάει μέχρι σήμερα. Κι ήταν “έρωτας με την πρώτη ματιά”. Λάτρεψα τα υπέροχα μωράκια της Anne Geddes από την πρώτη στιγμή που τα είδα σε ένα λεύκωμα στα ράφια του βιβλιοπωλείου. “Μα, πως το κάνει αυτό”; αναρωτιόμουν. Όταν λοιπόν έγινα και εγώ μαμά γοητευμένη από το θαύμα της νέας ζωής και τη μαγεία κάθε στιγμής που είναι τόσο φευγαλέα και πολύτιμη ένιωσα την ανάγκη να χαρίζω στις νέες μαμάδες αυτές τις λατρεμένες φωτογραφίες. Θυμάμαι πώς αισθάνθηκα όταν γεννήθηκε ο γιος μου! Πόσο ήθελα να φωτογραφίσω τα πάντα από την κάθε του κίνηση γιατί θα άλλαζαν τόσο γρήγορα. Είναι αυτά τα αισθήματα και τα συναισθήματα με τα οποία είμαι παθιασμένη και με οδηγούν στο να δώσω στους γονείς την τέλεια φωτογραφία. Λατρεύω τα πάντα για τα μωρά. Οι μικροί τους θόρυβοι, το λεπτό δέρμα τους, τα χαριτωμένα μικροσκοπικά χαρακτηριστικά, τα τέλεια δάκτυλα.

Έχεις εκπαιδευτεί στη φωτογράφηση νεογνών;

Παρακολούθησα σεμινάρια από φωτογράφους νεογέννητων στο εξωτερικό. Ποτέ δεν σταματάω να βελτιώνω τις δεξιότητές μου και τις γνώσεις μου, έτσι παρακολουθώ συχνά σεμινάρια και όλα αυτά με βοηθούν να καταστήσω τη διαδικασία εύκολη και γρήγορη, να δημιουργήσω στο μωρό ασφάλεια και άνεση και να βγάλω πανέμορφες φωτογραφίες.

Πόσο δύσκολο είναι να φωτογραφηθεί ένα νεογέννητο;

Όταν κάνεις αυτό που αγαπάς και φωτογραφίζεις ένα θέμα για το οποίο έχεις πάθος, οι δυσκολίες πραγματικά μπαίνουν στην άκρη. Έπειτα από 6 χρόνια αλληλεπίδρασης με τα παιδιά και τα μωρά μαθαίνεις τι να περιμένεις. Η καλύτερη στιγμή για να φωτογραφηθεί ένα νεογέννητο είναι μεταξύ 8-17 ημερών. Μετά τις 2 εβδομάδες γέννησής τους τα μωρά δεν κοιμούνται πλέον ούτε πολύ ούτε βαθιά, ενώ εμφανίζουν συχνά κολικούς και κάποιες φορές αυτό τους ταλαιπωρεί αρκετά. Η φωτογράφιση νεογέννητου χρειάζεται υπομονή. Τα νεογέννητα είναι ευαίσθητα και πρέπει να αντιμετωπίζονται σωστά. Δεν μπορούν να πουν πώς αισθάνονται, αλλά μπορούν να μας δείξουν όταν νιώσουν άβολα και εκεί είναι η στιγμή που χρειάζεται η εμπειρία και η γνώση στο να τους δοθεί φροντίδα και ασφάλεια. Η σωστή εκπαίδευση είναι απαραίτητη γιατί διδάσκει ασφαλείς τεχνικές χειρισμού και γενική ασφάλεια.

Πόσο χρόνο διαρκεί η φωτογράφηση;

Η φωτογράφιση μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 4 ώρες ανάλογα με τη διάθεση του μωρού και την όρεξή του για ύπνο. Γίνεται στο στούντιο μας όπου έχουμε όλο τον εξοπλισμό που χρειαζόμαστε για να γίνει σωστά η όλη διαδικασία. Η διάρκεια της φωτογράφισης περιλαμβάνει την αγκαλιά, την γνωριμία με το μωρό, τη φροντίδα του. Όταν κάνω μια φωτογράφιση νεογέννητου η κάμερα μου είναι στο χέρι μου για λιγότερο από μισή ώρα. Με τα νεογέννητα ειδικά πρέπει να εξασφαλίσεις ένα όσο πιο άνετο γίνεται περιβάλλον και τα μωρά να είναι ταϊσμένα και ξεκούραστα. Φυσικά υπάρχουν στιγμές απρόβλεπτες αλλά και αυτές είναι μέρος της διαδικασίας – μερικές φορές οι καλύτερες φωτογραφίες βγαίνουν από τις πιο αναπάντεχες αυθόρμητες στιγμές.

Πως ξεπερνάει ένας επαγγελματίας φωτογράφος τις δυσκολίες των μωρών-μοντέλων;

Είμαι πάντοτε πολύ καλά προετοιμασμένη πριν από μια φωτογράφηση και δουλεύω μόνο με μια ομάδα ανθρώπων που εμπιστεύομαι απόλυτα. Επίσης όταν φωτογραφίζω νεογέννητα, προτιμώ τις πρωινές ώρες όπου τα μωρά συνήθως να είναι πιο ήρεμα αντί για τις απογευματινές. Το μωρό είναι ο πρωταγωνιστής σε αυτή την παράσταση, γι ́ αυτό και όπως κάθε μωρό είναι διαφορετικό, έτσι είναι και η κάθε φωτογράφιση. Μπορώ να εγγυηθώ ότι η φωτογράφιση αυτή είναι ίσως η πρώτη πιο συγκινητική και συναρπαστική εμπειρία στη ζωή των γονιών ως νέοι γονείς.

Ποια είναι τα συναισθήματα που σας αφήνει;

Το στομάχι μου έχει πεταλούδες σε κάθε φωτογράφιση νεογέννητου… Αγαπώ αυτό που κάνω. Βλέπω σχεδόν σε κάθε μαμά ένα μικρό δάκρυ χαράς και γεμάτο συγκίνηση σε κάθε φωτογράφιση. Όντας μια μαμά ξέρω και εγώ αυτό το συναίσθημα κάθε φορά που κοιτάζω τον γιό μου. Είμαι τόσο ενθουσιασμένη και ερωτευμένη μαζί του που μερικές φορές απλά δεν μπορώ να πιστέψω αν είναι πραγματικό όλο αυτό. Στη φωτογράφιση οι γονείς αρχίζουν να λάμπουν τόσο γρήγορα όσο παρακολουθούν το αποτέλεσμα. Με κάθε φωτογράφιση προσπαθώ να δημιουργήσω μια μοναδική στιγμή και να την απεικονίσω σε ένα πλαίσιο και να αγκαλιάσω την ομορφιά της ζωής, τη χαρά και τα συναισθήματα της ελπίδας, του ενθουσιασμού και του έρωτα.

Στο Διεθνή Διαγωνισμό Επαγγελματιών Φωτογράφων 2017 που διοργανώσε το Photo Wedding Stories Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη η Ιζαμπέλλα κατέκτησε τη δεύτερη θέση στην κατηγορία “Νεογέννητο”

 

Αχυρώνος 16, Λιοπέτρι, Τ: 23 102512