Feel the dust

Τρεις νέοι που κάνουν πρωταθλητισµό στο motocross, µιλούν στο Vantage για το µεγάλο τους πάθος, όπως το αποκαλούν. Οι ίδιοι δηλώνουν πως δεν σκέφτονται να το παρατήσουν ποτέ και µας εξηγούν γιατί ο κόσµος το θεωρεί «παρεξηγηµένο» άθληµα.

Σύµφωνα µε τον Μαρίνο, τον Θανάση και τον Χρύσανθο, στην Κύπρο δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για την ανέλιξη τους, καθώς το άθληµα τους δεν είναι αρκετά διαδεδοµένο στον τόπο µας σε σχέση µε το εξωτερικό. Οι τρεις τους ανήκουν στην Λέσχη Φίλων Μοτοσικλέτας Αµµοχώστου, προπονούνται σκληρά µόνοι τους στην ειδική πίστα που δηµιουργήθηκε από την Λέσχη, για motocross στο Παραλίµνι και προετοιµάζονται κατάλληλα για κάθε αγώνα δίνοντας το 100% του εαυτού τους.

motocross2

Θανάσης Φελλάς
24 ετών, Κατηγορία: ΜΧ4

Ο Θανάσης, ασχολείται µε το Motocross εδώ και ένα χρόνο ύστερα από παρακίνηση φίλου του. Ο ίδιος, τρέφει µεγάλη αγάπη για τις µηχανές και αυτός ήταν και κυριότερος λόγος που κατέληξε να είναι αθλητής του motocross και µάλιστα, στο Πρωτάθληµα του 2017 έχει διακριθεί τρεις φορές, κατακτώντας µια φορά την δεύτερη θέση και δυο φορές την τρίτη.
Το motocross είναι το µεγάλο του πάθος αφού δεν σκέφτεται να το σταµατήσει ποτέ αλλά αντίθετα, στόχος του είναι να φτάσει όσο πιο ψηλά µπορεί. Αν και θεωρείται ένα αρκετά επικίνδυνο άθληµα, ο Θανάσης, µας λέει πως δεν έχει φοβηθεί ούτε µια στιγµή, ακόµα κι όταν έτυχε να έχει µια πτώση που παραλίγο να του στοιχίσει. Ωστόσο η στολή ασφαλείας που φοράνε απαραίτητα οι αθλητές τον γλίτωσε από τα χειρότερα. Στην ερώτηση ποια ήταν η αγαπηµένη του στιγµή στον ένα χρόνο που ασχολείται, µε ένα πλατύ χαµόγελο, µου απάντησε «όλες» χωρίς δεύτερη σκέψη. Στο motocross, όπως και σε όλα τα άλλα αθλήµατα, χρειάζεται να έχει κανείς άριστη φυσική κατάσταση, κι όπως µας λέει ο Θανάσης, µαζί µε τους συµπαίκτες του κάνουν προπόνηση 1-2 φορές την εβδοµάδα στην πίστα µε τις µοτοσυκλέτες τους, στο γυµναστήριο και ακολουθούν κατάλληλο πρόγραµµα σωστής διατροφής. Ο ίδιος, προτρέπει τους νέους που αγαπούν τις µηχανές, να µην βάζουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους κάνοντας διάφορα στην άσφαλτο, αλλά να δώσουν όλη τους την ενέργεια µέσα στην πίστα και µε τον κατάλληλο εξοπλισµό. Έτσι, θα δώσουν την ευκαιρία στον εαυτό τους να κάνουν κάτι πραγµατικά µε νόηµα και που να τους γεµίζει.


Μαρίνος Ζηντίλης
30 ετών, Κατηγορία: ΜΧ3

Άρχισε το motocross κρυφά από τους δικούς του το 2005, το σταµάτησε για προσωπικούς λόγους το 2007 και αρχές του 2015 µέχρι σήµερα κάνει πρωταθλητισµό. Ο Μαρίνος Ζιντίλης, είχε ανέκαθεν µεγάλη αδυναµία στις µηχανές και όπως λέει, το motocross τον έµαθε να είναι καλύτερος και πιο προσεχτικός οδηγός στην καθηµερινότητά του. Ο ίδιος είχε αρκετές πτώσεις στις προπονήσεις του, όµως σύµφωνα µε τα λεγόµενά του, στο motocross επιβάλλεται να σηκωθείς σε κάθε πτώση κι αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που τον πεισµώνει να προχωρήσει κι άλλο. Σε όλους τους αγώνες δίνει τον καλύτερο του εαυτό και το αποτέλεσµα τον δικαιώνει αφού για δυο φορές πήρε την πρώτη θέση και µια την δεύτερη στους αγώνες του Πρωταθλήµατος 2017.

Για τον Μαρίνο, σε όλα τα χρόνια που είναι αθλητής motocross, o τελευταίος ήταν ο καλύτερός αφού έζησε τις πιο έντονες του στιγµές γεµάτες πάθος και ένταση. Όπως λέει δεν υπάρχει καµία περίπτωση να το παρατήσει και έχει σαν στόχο του να ανέβει κατηγορία και να φτάσει µέχρι την ΜΧ1, στην οποία είναι το πιο υψηλό επίπεδο οδηγών. Ο Μαρίνος τόνισε πολλές φορές, πως το motocross είναι ένα κανονικό άθληµα, ενώ για πολλούς θεωρείται «αλητεία», όπως λέει, και ο κόσµος το παρεξηγεί βάζοντάς το στο περιθώριο. Γι΄αυτό τον λόγο, προσκαλεί άπαντες να βρεθούν σε έναν αγώνα η µια προπόνηση ώστε να καταλάβουν την πραγµατική αξία του αθλήµατος.

Χρύσανθος Γεωργίου
22 ετών Κατηγορία: ΜΧ2

Ο Χρύσανθος, παρά τους δυο σοβαρούς τραυµατισµούς που είχε τα τελευταία τρία χρόνια που κάνει motocross, θεωρεί ευλογία το γεγονός ότι µπορεί να ασχολείται µε αυτό που αγαπά και που του αρέσει. Μόλις στον πρώτο του αγώνα, κατάφερε να έρθει πρώτος και ανέβηκε στο υψηλότερο βάθρο, πράγµα που τον γέµισε µε περηφάνια. Από τότε, δεν µπορεί να φανταστεί τον εαυτό του να µην οδηγεί την αγωνιστική του µηχανή.

Το motocross, µου επισηµαίνει ξανά και ξανά, είναι ένα κανονικό άθληµα κι αν το πάρει κανείς στα σοβαρά µπορεί να φτάσει πολύ µακριά. Χρειάζεται πειθαρχία και αυτοέλεγχος ώστε να µπορέσει ο αθλητής να µπει σε ένα πρόγραµµα και να καταφέρει να στοχεύσει ψηλά. Αν και το τελευταίο διάστηµα απέχει από αγώνες λόγω τραυµατισµού, έχει διακριθεί πολλές φορές σε Πρωταθλήµατα κατακτώντας τις περισσότερες φορές την πρώτη ή την δεύτερη θέση. Όσο για τις πτώσεις και τους τραυµατισµούς του, ο Χρύσανθος, τονίζει πως δεν υπάρχει κανέναν άθληµα στον κόσµο, στο οποίο οι αθλητές να µην τραυµατίζονται, και σε καµία περίπτωση αυτός δεν είναι λόγος να το σταµατήσει. Αγαπηµένη του στιγµή ήταν φυσικά εκείνη που βρέθηκε ανάµεσά τους αθλητές motocross της Εθνικής Κύπρου, κάνοντας κάποια δοκιµαστικά.
Η αδρεναλίνη είναι ο λόγος που δεν θέλει να σταµατήσει ποτέ το motocross, ωστόσο το γεγονός ότι το συγκεκριµένο άθληµα τον κρατάει µακριά από απαγορευµένες ουσίες και ξενύχτια, είναι γι’ αυτόν το πιο σηµαντικό πράγµα.