Famme Fatale: Σαν το παλιό καλό κρασί

«Ο άντρας είναι σαν το παλιό καλό κρασί» μου έλεγε η γιαγιά μου, «όσο παλιώνει, τόσο πιο καλό γίνεται», αλλά εγώ τότε που να ακούσω, για μένα άντρας άνω των 35 ήταν γέρος, έτοιμος για ΚΑΠΙ που λέμε. Η γιαγιά όμως επέμενε, μου έλεγε ότι ήταν ερωτευμένη ακόμα με τον παππού και ας ήτανε 15 χρόνια μεγαλύτερος της. Μου πήρε αρκετά χρόνια μέχρι να καταλάβω, μέχρι να αρχίσω να μου κινεί την προσοχή ο γκρίζος κρόταφος.

Προσωπικά σε εμένα, δεν έχω αντιληφθεί πότε μου συνέβη χρονικά αυτό, αλλά σε κάποια φάση της ενήλικης ζωής μίας χειραφετημένης γυναίκας, μίας γυναίκας που δεν φοβάται να ζήσει και να ερωτευτεί, γεννιέται η ανάγκη για ένα άντρα «οχυρό».

Κάτι η ανάγκη για την πατρική φιγούρα που κάθε κορίτσι αναζητά στη ζωή της, κάτι η ανάγκη για να νιώσεις βασίλισσα ανάμεσα στο πλήθος, κάτι για να μπεις ξανά στο ρόλο εσύ της μικρής της «παρέας», όλοι οι δρόμοι καταλήγουν εκεί, σε εκείνον τον άντρα. Έναν άντρα ώριμο, δουλεμένο στη ζωή, κατασταλαγμένο, έμπειρο και πλήρως συνειδητοποιημένο. Κάπου
εκεί λοιπόν στα 40, 45 και βάλε, εκεί που άντρας ο σωστά δομημένος, έχει αράξει με τη ζωή του, δεν ψάχνετε, είναι φτιαγμένος επαγγελματικά, έχει ωριμάσει συναισθηματικά, έχει ερωτευτεί και τον έχουν ερωτευτεί δεκάδες φορές, έχει
πληγώσει και έχει πληγωθεί άλλες τόσες, εκεί βρίσκεται και ο άντρας «οχυρό».

Η σχέση με ένα τέτοιο αρσενικό είναι εντελώς διαφορετική και άκρως ανανεωτική. Από τα πρώτα κιόλας ραντεβού θα σε γεμίσει με δώρα ή ακόμη και με λουλούδια και αυτό όχι γιατί θέλει να κάνει εντύπωση αλλά απλά γιατί έτσι έχει μάθει. Έτσι είναι τα αρσενικά παλιάς κοπής, κιμπάριδες, μεγαλόκαρδοι, δεν φοβούνται να εκτεθούν για να σου δείξουν πόσο τους αρέσεις, πόσο χαίρονται που είσαι σε αυτό το ραντεβού μαζί τους. Δεν θα τρομάξουν με το ρομαντισμό, ίσα- ίσα θα φροντίσουν να στον προσφέρουν σε μεγάλες δόσεις, θα σου ανοίξουν την πόρτα, θα σε σερβίρουν κρασί και θα τοποθετήσουν διακριτικά το χέρι τους επάνω στην μέση … ζητώντας πάντα την προαπαιτούμενη άδεια. Το σίγουρο είναι ότι θα φροντίσουν να σε κάνουν να νιώσεις βασίλισσα, για πόσο;, κανείς δεν ξέρει αλλά τουλάχιστον για εκείνη την δεδομένη στιγμή θα είσαι η μία και μοναδική.

Και μην ακούσω φεμινιστικές απόψεις του τύπου «δεν χρειάζομαι οχυρό» και τέτοια. Μεταξύ μας κορίτσια, δεν μεγαλώσαμε ποτέ, πάντα θα παραμείνουμε το κοριτσάκι του μπαμπά, που την είχε στα όπα – όπα και την μάλωνε γλυκά και τρυφερά όταν έκανε σκανδαλιά. Στο κάτω – κάτω της γραφής, αυτό δεν θέλεις από ένα άντρα; Να σε αγαπά, να σε προστατεύει, να σε φροντίζει, κι ας μην το έχεις ανάγκη και ας μπορείς να προστατεύσεις και να φροντίσεις τον εαυτό σου; Καθημερινά μπαίνουμε σε διάφορα κουστούμια, καριέρας, μάνας, φίλης, νοικοκυράς και όλα αυτά συνήθως με μεγάλη επιτυχία, κάποια στιγμή λοιπόν μέσα σε εκείνη την γεμάτη μέρα δεν έχετε την ανάγκη να γίνεται ένα κοριτσάκι που θα σας καλομάθουν και θα σας περιποιηθούν;

Αυτό ακριβώς λοιπόν μπορεί να σου προσφέρει μια τέτοια σχέση. Δεν λέω η διαφορά ηλικίας θα παίξει τον δικό της ρόλο και πολλές φορές μπορεί να είναι και αρνητικός, εσύ θα θες μπαράκι αυτό θα θέλει ταβερνούλα, εσύ θα θες extreme sports αυτός θα θέλει άραγμα στην παραλία και ναι το παραδέχομαι ότι θα πρέπει να τα μετρήσεις όλα, θετικά και αρνητικά προτού ενδώσεις. Αλλά λέω, εάν τα μυαλά επικοινωνούν, εάν υπάρχει η πολυπόθητη χημεία και εάν αυτός ο άνθρωπος σε κάνει να γελάς με την ψυχή σου, ίσως να αξίζει το κόπο να δώσεις μία ευκαιρία, ίσως αξίζει να ενδώσεις για μια βόλτα στην παραλία.

Θα θαυμάσεις τις γνώσεις του, θα λατρεύσεις κάθε μικρή ρυτίδα που σχηματίζεται γύρω από το χαμόγελο του, θα χωθείς στην ασφάλεια της αγκαλιάς του και θα συμπεριφερθείς σαν κακομαθημένο παιδί όταν θα σε μαλώσει. Είναι λες και έχουν έμφυτο το φίλτρο της φροντίδας και είναι έτοιμοι να στο προσφέρουν απλόχερα. Αφέσου και απόλαυσε το, γιατί αυτός ο άντρας σίγουρα θα απολαύσει το «ταξίδι» μαζί σου. Είναι πάρε δώσε μια τέτοια σχέση, θα τροφοδοτηθεί από τη ζωή και την ανεμελιά που θα του προσφέρεις, θα τονωθεί ψυχικά όταν θα του κάνεις νάζια και θα τρελαθεί όταν θα φιληθείτε για πρώτη φορά.

Μην ξεχνάς ότι και εκείνος ρισκάρει, ξέρει ποιος είναι αλλά και τι είναι, ξέρει ότι εσύ έχεις την ευχέρεια του χρόνου ενώ αυτός όχι και πάλι είναι έτοιμος να ρισκάρει για ένα ταξίδι μαζί σου, για όσο πάει όπου πάει. Ε ναι λοιπόν γιαγιάκα μου, είχες δίκαιο, ο άντρας είναι σαν το παλιό καλό κρασί, όσο παλιώνει, τόσο πιο καλό γίνεται.

Gina K