Η εξεγερση του Stonewall

Το µπαράκι που γέννησε το κίνηµα των γκέι και τη φράση gay power…

Το Stonewall Inn ήταν ένα µπαράκι που βρισκόταν στο Greenwich Village του Manhattan, στην Νέα Υόρκη. Είχε χτιστεί την δεκαετία του 1840 και από τότε είχε αλλάξει πάρα πολλούς ιδιοκτήτες. Από το 1966 ο χώρος πέρασε στα χέρια της γενοβέζικης µαφίας όπου το λειτουργούσε ως µπαράκι για τους LGBT (Λ.Ο.Α.Τ. – Λεσβία, Οµοφυλόφιλος, Αµφιφυλόφιλος, Τρανς).

Το µπαράκι ήταν ιδιαίτερο διάσηµο στην κοινότητα των LGBT λόγω του ότι δικαιώσουν να χορέψεις άφοβα! Ο λόγος που υπήρχε φόβος για διασκέδαση, από µέρους των LGBT, οφειλόταν στο ότι ήταν παράνοµοι. Σ’ όλες τις πολιτείες της Αµερικής, εκτός από το Illinois (1961) οι οµοφυλοφιλικές πράξεις ήταν παράνοµες ακόµα και µεταξύ συναινούντων ενηλίκων σε ιδιωτικό χώρο, έτσι οι αστυνοµικοί έκαναν πολύ συχνά εφόδους σε τέτοιου είδους µπαράκια προκειµένου να τους συλλάβουν.

Βέβαια στο Stonewall Inn τα πράγµατα δεν ήταν ακριβώς έτσι αφού χάρη στην γενοβέζικη µαφία, που λάδωνε την αστυνοµία µια φορά την βδοµάδα, µπορούσαν και λειτουργούσαν το µπαράκι ανενόχλητοι, ασχέτως πως δεν είχαν τις απαραίτητες άδειες. Μάλιστα, ειδοποιούνταν εξαρχής για τους εφόδους έτσι οι ιδιοκτήτες ήταν προετοιµασµένοι.

Για τους LGBT, όλη αυτή η αντιµετώπιση που είχαν ήταν εξωφρενική. Κάθε λίγο καιρό γίνονταν διαµάχες, µικρής κλίµακας, µεταξύ αυτών και της αστυνοµίας µέχρι που “ξεχείλισε το ποτήρι” µε την έφοδο που έκαναν στο Stonewall Inn το 1969.

Τα ξηµερώµατα της 28ης Ιουνίου, οι αστυνοµικοί έκαναν για πολλοστή φορά έφοδο στο µπαράκι, γεγονός που εξέπληξε τους ιδιοκτήτες µιας και δεν ήταν ενήµεροι. Όπως συνηθιζόταν, η µουσική έκλεισε και άναψαν τα φώτα. Οι αστυνοµικοί αυτή την φορά ήταν πολύ περισσότεροι κάτι που προκάλεσε πανικό στους θαµώνες του µπαρ που άρχισαν να φεύγουν από τα παράθυρα και τις πισινές πόρτες. Το περίεργο για τους ιδιοκτήτες αλλά και για όσους είχαν υποστεί ξανά τέτοιες εφόδους ήταν ότι το µπαρ ήταν περικυκλωµένο από αστυνοµικούς. Πρώτη φορά συνέβαινε αυτό.

Αφού τους µάζεψαν όλους, περίπου 200 άτοµα, ζήτησαν να δουν τις ταυτότητες τους. Άµεσα χώρισαν τους άντρες από τις γυναίκες, συµπεριλαµβανοµένου και των αντρών που ήταν ντυµένοι γυναίκες, προκειµένου να τους ελέγξουν. Εκείνη την νύκτα, οι περισσότεροι αρνήθηκαν να δείξουν την ταυτότητα τους έτσι οι αστυνοµικοί αποφάσισαν να τους συλλάβουν.

Η αστυνοµία ήθελε να κατάσχει το παράνοµο αλκοόλ που βρήκε στο µπαράκι έτσι ζήτησε να έρθουν τα κατάλληλα οχήµατα για να γίνει η φόρτωση. Οι συλληφθέντες παρέµειναν για πολλή ώρα στην γραµµή, περιµένοντας τους αστυνοµικούς να κάνουν τις διάφορες διαδικασίες, πράγµα που προκάλεσε εντάσεις. Επιπλέον, όσο αργούσε η αστυνοµία τόσο περισσότερος κόσµος µαζευόταν για να δει τι γινόταν.

Οι συλληφθέντες δεν συνεργάζονταν µε την αστυνοµία µε αποτέλεσµα να αρχίσουν να φωνάζουν. “Βαρεθήκαµε αυτές τις αηδίες. Αφήστε µας ελεύθερους.” Όσοι αφέθηκαν ελεύθεροι από την αστυνοµία δεν έφυγαν όπως γινόταν συνήθως, αντιθέτως, έµειναν µαζί µε τον κόσµο που περίµενε να δει την εξέλιξη της κατάστασης.

Όταν ήρθαν τα πρώτα οχήµατα της αστυνοµίας ο κόσµος άρχισε τα γιουχαΐσµατα. Οι συλληφθέντες αρνούνταν να µπουν στα οχήµατα έτσι ξεκίνησαν οι σπρωξιές, οι κλωτσιές και οι προσβολές ενάντια στους LGBT από µέρος της αστυνοµίας. Μια κοπέλα φώναζε και έβριζε συνεχώς γιατί οι χειροπέδες ήταν πολύ σφιχτές µέχρι που ένας αστυνοµικός την έπιασε και την κτύπησε στο πίσω µέρος ενός αυτοκινήτου. Εκείνη την στιγµή η κατάσταση ξέφυγε.

Το πλήθος µετά απ’ αυτό το περιστατικό ξέσπασε. Κάποιοι πέταξαν µπουκάλια στα αυτοκίνητα των αστυνοµικών ενώ υπήρξαν και αυτοί που είχαν πάει κοντά τους και τους φώναζαν στα µούτρα να τους αφήσουν ελεύθερους. Στο ενδιάµεσο όλων αυτών των συµβάντων ο κόσµος αυξανόταν µε αποτέλεσµα η αστυνοµία να µην µπορεί να ελέγξει την κατάσταση.

Η αστυνοµία προσπάθησε να περιορίσει το πλήθος, όσο µπορούσε, συλλαµβάνοντας κάποιους τους οποίους θεωρούσε επικίνδυνους. Αυτό εξόργισε ακόµη περισσότερο τον κόσµο που άρχισε να ρίχνει πέτρες, να σπάζουν τζάµια ενώ υπήρχαν και αυτοί που προσπάθησαν να αναποδογυρίσουν κάποια αυτοκίνητα της αστυνοµίας. Μέσα σ’ όλον αυτόν τον πανζουρλισµό που προκλήθηκε, µερικοί από τους συλληφθέντες τους διέφυγαν, µιας και έµειναν αφύλακτοι, αναγκάζοντας έτσι τους αστυνοµικούς να ζητήσουν περαιτέρω ενισχύσεις ώστε να ανακτήσουν τον έλεγχο.

Μέχρι τις 4 το πρωί όλα είχαν τελειώσει. Οι αστυνοµικοί κατάφεραν και επέβαλαν την τάξη στην εξέγερση του Stonewall Inn συλλαµβάνοντας αρκετούς LGBT και µερικούς από το πλήθος. Πολύς κόσµος τραυµατίστηκε ελαφρά όπως επίσης και 4 αστυνοµικοί. Όσον αφορά τις υλικές ζηµιές στο µπαράκι, όλα θύµιζαν πολεµικό τοπίο.
Την εποµένη µέρα, τα ΜΜΕ είχαν τα γεγονότα στο µπαράκι ως πρώτο θέµα δηµιουργώντας µεγάλη περιέργεια στον κόσµο που περνούσε έξω από το Stonewall Inn για να δει και να µάθει τι είχε γίνει. Οι τοίχοι στην οδό Christopher Street, που στεγαζόταν το µπαράκι, γέµισαν σε µια µέρα γκράφιτι µε συνθήµατα κατά των αστυνοµικών και υπέρ των δικαιωµάτων των LGBT.

Μέχρι το βράδυ η Christopher Street γέµισε µε κόσµο. Πολλοί από τους LGBT, που βρίσκονταν στα επεισόδια της προηγούµενης νύχτας είχαν επιστρέψει, εµφανώς πιο απελευθερωµένοι, έτοιµοι να διεκδικήσουν τα δικαιώµατα που δικαιούνταν σαν άνθρωποι. Μαζί µε αυτούς, ενώθηκαν διάφοροι άλλοι που ήταν εκεί για να διαδηλώσουν υπέρ των δικαιωµάτων των LGBT αλλά και άλλοι που απλά ήθελαν να προκαλέσουν προβλήµατα.

Ο κόσµος που µαζεύτηκε ήταν πάρα πολύς έτσι η αστυνοµία αναγκάστηκε να κάνει την εµφάνιση της και πάλι µιας και προκαλούσε προβλήµατα στην οδική κυκλοφορία. Η εµφάνιση των ένστολων εξόργισε τον κόσµο εκ νέου έτσι σε χρόνο µηδέν άρχισαν τα προβλήµατα. Οι παρευρισκόµενοι άρχισαν να πετάνε πέτρες και µπουκάλια στους αστυνοµικούς αναγκάζοντας τους να συλλάβουν ξανά κάποια άτοµα. Οι συλλήψεις προκάλεσαν οργή στον κόσµο έτσι δηµιουργήθηκε ξανά το ίδιο σκηνικό µε την χθεσινή µέρα.

Τις επόµενες 2 µέρες δεν έγιναν καθόλου διαµάχες µιας και έβρεχε συνεχώς. Η κοινότητα των LGBT µοίραζε διάφορα φυλλάδια προκειµένου να ενηµερώσει τον κόσµο για τα δικαιώµατα τους αλλά και να τους εξηγήσουν µε πιο τρόπο τους αντιµετωπίζαν οι αρχές µέχρι σήµερα. Πάντως πολλοί LGBT θεώρησαν πως αυτές οι εξεγέρσεις ήταν ντροπιαστικές και δεν βοηθούσαν καθόλου την κατάσταση.

Ένα χρόνο αργότερα, στις 28 Ιουνίου του 1970, έγινε στον ίδιο δρόµο το πρώτο Gay Pride (Christopher Street Liberation Day) όπου έγινε παρέλαση για τα δικαιώµατα των LGBT. Ταυτόχρονα έγιναν παρελάσεις, για το ίδιο θέµα, στο Los Angeles και το Chicago. Τον επόµενο χρόνο, παρέλαση έγινε και σε άλλες πόλεις της Αµερικής αλλά και σε 4 άλλες χώρες, την Αγγλία, Γαλλία, Γερµανία και Σουηδία. Σήµερα, παρελάσεις γίνονται σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσµου προς τιµή των εξεγέρσεων στο Stonewall Inn υπέρ των δικαιωµάτων της LGBT.