Έργα τέχνης από νερό και χώμα – Της Άντρης Λάμπρου

Ο Αλέξανδρος Πίτσιλλος, επέλεξε να κάνει κάτι που δύσκολα νέοι στην ηλικία του θα διάλεγαν. Πρόκειται για ένα νέο παιδί που ξέφυγε από τα στερεότυπα του σήμερα και αποφάσισε να χαράξει τη δική του πορεία διατηρώντας ένα από τα αρχαιότερα παραδοσιακά επαγγέλματα.

Για τον Αλέξανδρο από την Άχνα, η αγγειοπλαστική είναι το μεγαλύτερό του πάθος. O ίδιος, αν και μόλις 23 ετών, τα τελευταία χρόνια ασχολείται επαγγελματικά με την αγγειοπλαστική, διατηρώντας μάλιστα τον δικό του χώρο όπου καθημερινά περνάει πάνω από 8 ώρες την ημέρα με τις δημιουργίες του.

Η σχέση του με το επάγγελμα ξεκίνησε από την ηλικία των 12, όταν κάποια στιγμή θέλησε να βγάλει τα πρώτα του χρήματα ψάχνοντας για μια καλοκαιρινή δουλειά. Τότε, βρέθηκε μπροστά του ο κύριος Παναγιώτης ο αγγειοπλάστης που στην πορεία κατέληξε να είναι όχι μόνο ο δάσκαλός του αλλά και η αιτία για τα όσα κατάφερε μέχρι σήμερα.

Ο 12χρονος μαθητής Αλέξανδρος ξεκίνησε δειλά – δειλά να περιποιείται και να καθαρίζει το εργαστήρι του «θείου Παναγιώτη», όπως τον αποκαλεί, και καθώς περνούσαν τα χρόνια άρχισε ο ίδιος να πλάθει τα δικά του αγγεία με νερό και χώμα, μαθαίνοντας για ώρες ολόκληρες την τέχνη του τροχού.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, η αγγειοπλαστική δεν είναι καθόλου εύκολη, χρειάζεται πολλή χρόνο και αφοσίωση μέχρι να βρεις τον τρόπο να δουλεύεις σωστά τον πηλό, αλλά και υπομονή μέχρι να φθάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η ενασχόλησή του με τη αγγειοπλαστική από τόση μικρή ηλικία τον βοήθησε και στη ζωή του μεγαλώνοντας. Ο ίδιος έμαθε την αξία του να δουλεύεις και να είσαι ανεξάρτητος και ώριμος αλλά και τη σημασία του να μην κάνεις άσκοπες σπατάλες σε πράγματα χωρίς ουσία. Αυτή είναι και μια φιλοσοφία που ακολουθεί μέχρι και σήμερα.

Κάποια στιγμή, ο «δάσκαλος» του Αλέξανδρου έφυγε από τη ζωή, ωστόσο, του έδωσε όλα τα απαραίτητα εφόδια και τις γνώσεις για να μπορεί να σταθεί ο ίδιος στα πόδια του και να συνεχίσει αυτό που με αγάπη και κόπο έχτισε ο «θείος Παναγιώτης».

Η επιλογή του Αλέξανδρου να ασχοληθεί με την αγγειοπλαστική ήταν τελικά η σωστή μιας και σήμερα δεν δημιουργεί μόνο τα δικά του έργα αλλά διατηρεί και ένα αρχαίο επάγγελμα δείχνοντας την τέχνη του σε μαθητές και τουρίστες που επισκέπτονται το εργαστήρι του για να δουν από κοντά τη «μαγεία» του πηλού.

Αν και κάνει αυτό που αγαπά, δεν μπορεί να κρύψει την ανησυχία του σε ότι αφορά την τυποποιημένη παραγωγή της βιομηχανίας που παράγει μαζικά αγγεία, πράγμα που κάνει την παραδοσιακή χειρονακτική εργασία πολύ πιο δύσκολη, ωστόσο, για τον Αλέξανδρο αυτός δεν είναι σίγουρα λόγος για να τα παρατήσει.

Για τον νεαρό αγγειοπλάστη, η αίσθηση του πηλού στα χέρια του είναι υπέροχη ενώ το να φτιάχνεις τόσο όμορφες δημιουργίες διακοσμημένες με περίτεχνες λεπτομέρειες, με ένα μείγμα από τα πιο απλά και αγνά υλικά, δηλαδή το νερό και το χώμα, μοιάζει ακόμη και στον ίδιο απίστευτο! Ο ίδιος μάλιστα δηλώνει χαρακτηριστικά πως ένα αγγείο χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα μέχρι να ολοκληρωθεί και να πάρει τη τελική μορφή του.

Το ταλέντο του Αλέξανδρου πηγάζει από την ψυχή του και αυτό φαίνεται τόσο στα έργα του όσο και στον τρόπο που εκφράζεται. Αν τον ρωτήσει κανείς για πόσο ακόμα σκοπεύει να ασχολείται με την αγγειοπλαστική, απάντησή του είναι πάντα σταθερά η ίδια: «Όσο με κρατάνε τα χέρια μου θα συνεχίσω να το κάνω».

Όσο για το μέλλον, ο Αλέξανδρος σκοπεύει να εξελίξει την τέχνη του και να αφήσει το δικό του σημάδι στην ιστορία της αγγειοπλαστικής.