Ένας δεκαεφτάχρονος με μπόλικο ταλέντο – Της Βέρας Κοσμά

Ο Ραφαήλ Ζαχαρία είναι ότι καλύτερο διαθέτει η γενιά του κυπριακού στίβου στη δισκοβολία. Έχει καταλάβει τη 1η θέση στο Παγκύπριο Λυκείων, την 1η θέση στο Παγκύπριο U20 και την 3η θέση στους Πανελλήνιους μαθητικούς αγώνες Λυκείων. Ο Ραφαήλ ξεκίνησε τη δισκοβολία από το δημοτικό και πολύ σύντομα άρχισε να ξεχωρίζει στο συγκεκριμένο άθλημα.

Πιο συγκεκριμένα από τον πρώτο κιόλας αγώνα, όταν ήταν στο πρώτο έτος του Γυμνασίου, κατέλαβε τη δεύτερη θέση.  Η χαρά του βάθρου που απέκτησε αλλά και η διάρκεια του αγώνα είναι συναισθήματα και εμπειρίες, τα οποία έχουν χαραχτεί στη μνήμη του. Αιτία για να ξεκινήσει τον στίβο ήταν η προπονήτρια του Άντρη Αρέστη, η οποία τον διάλεξε στην Τετάρτη τάξη του δημοτικού για να αγωνίζεται στο άθλημα 100 μέτρων.

Μετέπειτα, όταν ο Ραφαήλ πήγε Γυμνάσιο, ο προπονητής Πιέρος Τσήσσιος τον έπεισε να ασχοληθεί με τη δισκοβολία και όπως δείχνουν τα πράγματα είχε δει κάτι στο Ραφαήλ που οι άλλοι δεν μπορούσαν να δουν. Ως αθλητής έχει συγκεκριμένη διατροφή και σκληρή καθημερινή δουλειά. Όπως μας εξηγεί κάθε προπόνηση είναι διαφορετική και μπορεί να διαρκεί από μία έως τέσσερις ώρες ανάλογα με το πως έχει διαμορφώσει το πρόγραμμα ο προπονητής του. Δεν μπορεί ούτε να ξενυχτά ούτε να τρώει ότι θέλει γιατί μετά δεν θα μπορεί να αποδώσει στις προπονήσεις του. Όσο για το μυστικό για τον πρωταθλητισμό; «Να είσαι συγκεντρωμένος και αφοσιωμένος σε αυτό που κάνεις».

Πριν από κάθε αγώνα αισθάνεται άγχος, η αδρεναλίνη του είναι στα ύψηκαι προσπαθεί να είναι προετοιμασμένος και για την επιτυχία αλλά και για την αποτυχία. Ανάμεσα στις καλύτερες στιγμές του είναι η 3η θέση που κατέκτησε φέτος στους Πανελλήνιους μαθητικούς αγώνες αλλά και που ανανέωσε το ρεκόρ του σε 50 μέτρα στην κατηγορία U20. Η χειρότερη του στιγμή ήταν πέρσι στους παγκύπριους U18, στους οποίους ήταν φαβορί αλλά τελικά κατέκτησε την 6η θέση με χάλια επίδοση. Επίσης, έχει να αντιμετωπίσει του συνεχείς τραυματισμούς που συμβαίνουν τα τελευταία 3 χρόνια.

Κάθε φορά που επιτυγχάνει μια ατομική επίδοση νιώθει πως οι κόποι του ανταμείφθηκαν και παράλληλα νιώθει πως μπορεί να ανέβει ακόμη περισσότερο. Ανάμεσα στους επόμενους του στόχους είναι να συμμετέχει σε πανευρωπαϊκούς αγώνες και γιατί όχι και σε παγκόσμιους.