Δεν ζούμε μέσα από τον άλλο ζούμε μαζί με τον άλλο – Της Ρούλας Πέτρου

Ο έρωτας είναι η μεγαλύτερη χειραψία της ζωής”, έγραψε κάποτε η αλησμόνητη Μαλβίνα Κάραλη. Δεν ξέρω αν συμμερίζεστε την άποψη της, αλλά σίγουρα ο έρωτας μας δίνει χαρά, δύναμη, ελπίδα, οξυγόνο και είναι βάλσαμο ψυχής.

Ένας άνθρωπος όμως για να μπορέσει να ερωτευτεί και να είναι ερωτεύσιμος πρέπει να αγαπά τον εαυτό του, να τον προσέχει να τον φροντίζει, να ταξιδεύει και να διψά να μαθαίνει όσο ζει και αναπνέει.

Ο άνθρωπος οφείλει να είναι ανεξάρτητος, επιβάλλεται να είναι ελεύθερος και να θέτει ο ίδιος τα όρια του. Τα βιώματά μας, οι γνώσεις, οι εμπειρίες μας, ο πόνος που ζήσαμε, η αγάπη που γευτήκαμε στη ζωή από την οικογένεια μας, τους φίλους και τους έρωτες μας, διαμορφώνουν πολλές φορές τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα μας. Ζήσε άνθρωπε λοιπόν, αγάπα, κλάψε, πόνεσε, μέθυσε, διασκέδασε, ρίσκαρε και ας χάσεις, κάτι καλύτερο θα βρεθεί στον δρόμο σου όταν το θες πολύ. Έτσι κι αλλιώς η ζωή είναι ζάρι και αν δεν ρισκάρεις δεν θα μάθεις αν θα χάσεις ή αν θα κερδίσεις.

Να θυμάστε λοιπόν ότι μπορεί ο έρωτας να είναι μια «δεύτερη ζωή», ο άνθρωπος όμως δεν πρέπει να εξαρτάται από τον έρωτα του για να ζει, να υπάρχει, να νιώθει ευτυχισμένος. Ζούμε μαζί με τον άλλο εάν και εφόσον επιθυμούμε να το πράξουμε και δεν μας το επιβάλλουν τα «πρέπει» της κοινωνίας. Επιτέλους αυτή η ανόητη άποψη που έχουν αρκετοί ότι μια γυναίκα ή ένας άντρας είναι μόνοι και δυστυχισμένοι όταν επιλέγουν να μην είναι σε σχέση, ή όταν ο έρωτας δεν έτυχε κάποια δεδομένη στιγμή να τους κτυπήσει την πόρτα πρέπει να σταματήσει. Μία γυναίκα μπορεί για ένα χρονικό διάστημα να επιλέγει να είναι μόνη, αλλά ίσως είναι γεμάτη από συναισθήματα και εμπειρίες, ενώ μια παντρεμένη γυναίκα να νιώθει μεγάλη μοναξιά είτε γιατί ο σύζυγος της την κακοποιά, είτε γιατί έχει εξωσυζυγικές σχέσεις.

Άνθρωπε αγάπα για να υπάρχεις λέει ένα τραγούδι…

Αγάπη σημαίνει αφοσίωση, αλήθεια, χαμόγελα, πράξεις. Αγαπώ σημαίνει συναισθάνομαι. Είμαι δίπλα στον άνθρωπο που αγαπώ και στην χαρά και στην επιτυχία και στις δυσκολίες και την λύπη. Αγάπη σημαίνει αγκαλιάζω με την ψυχή μου. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι παρά να είστε με τον λάθος άνθρωπο, καλυτέρα να είστε μόνοι γιατί όταν είσαι μόνος έχεις την ηρεμία και την γαλήνη που πιθανόν να μην έχεις όταν βρίσκεσαι με λάθος άνθρωπο. Στην ουσία χάνεις κι εσένα και δεν σου μένει κανένας.

Να θυμάστε πως η ζωή δεν είναι τύχη, είναι συνεχής εξάσκηση του τρόπου που σκεφτόμαστε. Ένα και μόνο άγγιγμα ψυχής μπορεί να αφήσει αμέτρητα αποτυπώματα.
Όταν αγαπώ, αγαπώ μέχρι το σημείο της τρέλας.

Μόνο αυτό είναι το λογικό σημείο για εμένα στην αγάπη. Το σημείο της τρέλας.