Δεν θα παραιτηθώ από τη ζωή – Της Βέρας Κοσμά

Ονομάζομαι Αντρέας Κκέζος είμαι 32 χρονών και κατάγομαι από το Παραλίμνι. Γεννήθηκα με υποπλασία αριστερού κάτω άκρου και φοράω προσθετικό πόδι.

Κάπως έτσι μου συστήθηκε ένας ξεχωριστός άνθρωπος, ο οποίος αφού γεννήθηκε με μικρότερο πόδι έγινε συνώνυμο, της θετικής ματιάς στη θέαση των γεγονότων αλλά και της δύναμης που μπορούμε να επιδείξουμε σε δύσκολες στιγμές για να βγούμε «νικητές». Ένας άνθρωπος που ξέφυγε από το προδιαγεγραμμένο μέλλον του και τράβηξε μαζί του στη σωτηρία τους ανθρώπους που ήταν πάντα δίπλα του.

Ο Αντρέας γεννήθηκε πριν από 32 χρόνια. Η γέννηση του προκάλεσε σοκ τόσο στους γιατρούς όσο και στους γονείς του. Είναι ο άνθρωπος που χωρίς καμία ιατρική εξήγηση γεννήθηκε με υποπλασία αριστερού κάτω άκρου. Οι γονείς του όμως δεν τα παράτησαν και στάθηκαν δίπλα του από την πρώτη μέρα μέχρι και σήμερα. Τον στήριξαν, τον εμψύχωσαν, τον έμαθαν να είναι ευγνώμων για τις ικανότητές του, αντί να εστιάζει σε όσα δεν μπορεί να κάνει.

Βλέπεται, η αυτοπεποίθηση που έχει σήμερα δεν είναι κάτι που ήρθε φυσιολογικά στη ζωή του. Μπορεί ο ίδιος να μην δέχτηκε bullying αφού όλοι γνώριζαν και σεβάστηκαν την ιδιαιτερότητά του, αλλά χρειάστηκε να πολεμήσει σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά, για να αποδεχτεί και να αγαπήσει τελικά και ο ίδιος τον εαυτό του. «Ξέρετε χρειάζεται μεγάλη δύναμη να αγνοείς τον κόσμο γύρω σου, να αγνοείς τον οίκτο και την περιέργειά τους. Αντιλαμβάνομαι πως ένα τεχνητό πόδι δεν είναι κάτι το οποίο συναντάς καθημερινά. Κάποια παιδιά, κυρίως στην παραλία έχουν την περιέργεια γιατί είναι κάτι άγνωστο γι’ αυτούς. Αυτό δεν με ενοχλεί. Το καταλαβαίνω. Πίστεψε με όμως οι μεγάλοι είναι πιο περίεργοι και αδιάκριτοι από τα παιδιά. Εγώ όμως δεν αισθάνομαι ούτε αδυναμία, ούτε απογοήτευσή ούτε και θα παραιτηθώ από τη ζωή».

Οίκτος, αδυναμία, απογοήτευση, παραίτηση. Οι λέξεις αυτές δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιο του. Υπάρχουν όμως λέξεις όπως η δύναμη, η αισιοδοξία και πάνω απ’ όλα η θέληση για ζωή. Ο Αντρέας δεν τα έβαλε ποτέ με τη μοίρα παρά μόνο με τον εαυτό του. Η προτροπή του στα άτομα με αναπηρία είναι να ασχοληθούν με κάτι που τους αρέσει. Κάτι που θα τους κάνει να νιώσουν πληρότητα και να γεμίσουν τη ζωή τους. «Όλα θέλουν μεγάλη προσπάθεια και πολλή δουλειά. Δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα, αλλά η ίδια η προσπάθεια. Αυτή μας διατηρεί ζωντανούς. Τι είναι η ζωή; Ένας ατελείωτος αγώνας, που κρύβει θησαυρούς για όποιον θέλει να τους βρει. Είναι ουτοπία να περιμένεις ένα θαύμα. Ζωή είναι να προκαλείς εσύ ο ίδιος το θαύμα». Ο ίδιος γυμνάζεται καθημερινά. «Οι άνθρωποι με αναπηρία συνήθως σκέφτονται ότι η γυμναστική δεν είναι γι’ αυτούς. Δεν τους περνάει από το μυαλό. Γι’ αυτό δεν υπάρχει μεγάλη συμμετοχή. Oι άνθρωποι με αναπηρία που γυμνάζονται ή κάνουν κάποια άλλη αθλητική δραστηριότητα στην Κύπρο είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Εμένα η γυμναστική μου δίνει ενέργεια και μου προσφέρει αυτοπεποίθηση».

Ο Αντρέας, δουλεύει στο Δήμο Παραλιμνίου εδώ και 8 χρόνια. Εργάζεται στη θέση του τηλεφωνητή και του γραφείου παραπόνων. Τα καθήκοντά του είναι να ακούει και να εξυπηρετεί τον δημότη είτε μέσω τηλεφώνου είτε προσωπικά στην όποια εξυπηρέτηση χρειάζονται από τον δήμο. Η σχέσεις με τους συναδέλφους του είναι άριστες: «Είμαστε όλοι σαν μια οικογένεια. Είναι τιμή μου που γνωρίζω άτομα σαν αυτούς, οι οποίοι είναι πάντα δίπλα μου και μου δίνουν μεγάλη δύναμη καθημερινά».

Κάθε 5 χρόνια χρειάζεται να μεταβαίνει στην Αθήνα στην εταιρεία Rehabline για να κατασκευάσει καινούριο πρόσθεμα. Τα υλικά όταν περάσουν κάποια χρόνια αρχίζουν να φθείρονται και πρέπει να δημιουργηθεί καινούριο. Όπως μας αναφέρει ο Αντρέας οι γιατροί προσθετικής παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες κατασκευής και είναι απόλυτα ευχαριστημένος.

Ο Αντρέας σήμερα είναι ένας άνθρωπος ακομπλεξάριστος, που έχει μάθει να μετατρέπει την εκ γενετής αναπηρία του σε ένα μοναδικό προτέρημα. Η ευγένεια και το χαμόγελό του, αποστομώνουν και προκαλούν θαυμασμό. Θα τον δεις να πίνει τον καφέ του, να απολαμβάνει το φαγητό του μαζί με την παρέα του, να κάνει βόλτες, να μιλάει με όλους και να μοιράζει χαμόγελα. Αν δεν το ξέρεις δεν μπορεί να περάσει από το μυαλό σου πως ο Αντρέας φοράει προσθετικό πόδι. Η θετική του ενέργεια και το χαμόγελό που δεν φεύγει ποτέ από τα χείλη του σε κάνουν να εστιάζεις στα χαρίσματά του.

Αποχαιρετώντας τον αντιλήφθηκα πως άτομα σαν τον Αντρέα και οι αληθινές ιστορίες του αποτελούν το πιο συναρπαστικό κομμάτι της δουλειάς μου. Πρόκειται για ιστορίες που είναι βγαλμένες από τη ζωή. Όχι αυτές που είναι πολύ φαντασμαγορικές. Αλλά αυτές που είναι πιο οικείες, που παρόλο που εκτυλίσσονται ανάμεσά μας παραμένουν κρυμμένες κάτω από τη σκιά μιας αγχωμένης, εξατομικευμένης και συχνά κοντόθωρης καθημερινότητας. Ιστορίες απλών ανθρώπων που αγαπούν τη ζωή, που χαίρεσαι όταν τους γνωρίζεις και περνάς καλά μαζί τους, επειδή μέσα από τη δική τους εμπειρία σου λένε κάτι για σένα και ανοίγουν λίγο το βάθος του ορίζοντα που βλέπεις. Ένας τέτοιος άνθρωπος, είναι ο Αντρέας Κκέζος ο οποίος τώρα πια είναι έτοιμος να κυνηγήσει τα όνειρα του, για εκείνον δεν υπάρχει πια καμιά δικαιολογία.