Χρήσιμες οδηγίες για σωστή φροντίδα του αυτοκινήτου σας!

Όλο και συχνότερα βλέπουµε στις µέρες µας νέους ανθρώπους να αποβάλλουν τα στερεότυπα και να επιλέγουν για επάγγελµα ζωής αυτό που πραγµατικά αγαπούν, αυτό που πραγµατικά τους γεµίζει, χωρίς να καλουπώνονται σε συγκεκριµένα κορεσµένα επαγγέλµατα. Κάτι τέτοιο έπραξε ο Άννινος Βραχίµης, ο οποίος από πολύ νωρίς ήξερε µε τι ήθελε να ασχοληθεί.

Σύµφωνα µε τον Άννινο το πιο σηµαντικό κοµµάτι στην αλλαγή λαδιών είναι να βρούµε το κατάλληλο λάδι που ταιριάζει στον κινητήρα µας. Η επιλογή µάλιστα του σωστού λαδιού είναι το Α και το Ω για τη µακροζωία και την αποδοτική λειτουργία του κινητήρα, γιατί δεν εξασφαλίζει µόνο µείωση των τριβών και κατ’ επέκταση αύξηση της απόδοσης του κινητήρα, αλλά αναλαµβάνει, τη µεταφορά θερµότητας από τα θερµά στα πιο ψυχρά µέρη του κινητήρα.
Όπως µας πληροφορεί στο βιβλίο οδηγιών του κάθε αυτοκινήτου υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες για το τι λάδι χρειάζεται ο κινητήρας µας, ανάλογα µε τις κλιµατικές συνθήκες στις οποίες ζούµε. Επιπλέον, σηµαντικό είναι να γνωρίζουµε ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι λαδιών.

Τα συνθετικά λάδια κοστίζουν περισσότερο, αλλά έχουν καλύτερη απόδοση και έτσι οι αλλαγές λαδιών γίνονται ανά µεγαλύτερα διαστήµατα. Συνήθως προτείνονται για αµάξια πολλών κυβικών και επαγγελµατικά, τα οποία εκτίθενται και σε πιο βαριά χρήση.

Τα ήµι-συνθετικά είναι µια µίξη συνθετικού λαδιού µε το συµβατικό. Έχουν µέση τιµή και µέση απόδοση. Συνήθως χρησιµοποιούνται από την πλειονότητα των µικρού και µεσαίου κυβισµού αµαξιών. Στους νέους κινητήρες βενζίνης και ντίζελ οι απαιτήσεις των λαδιών έχουν αυξηθεί. Οι νέοι ντίζελ κινητήρες που είναι εφοδιασµένοι µε το φίλτρο σωµατιδίων (DPF) απαιτούν λάδι που να τηρεί τις προδιαγραφές για να µπορεί να λειτουργήσει ανάλογα, αλλιώς το συγκεκριµένο φίλτρο αποφράσσεται και οι συνέπειες για τον κινητήρα µας είναι µεγάλες. Οι νέοι κινητήρες βενζίνης ζητούν πυκνότητες λαδιών, οι οποίες παλιότερα δεν χρησιµοποιούνταν καθόλου, όπως 0W20 και 0W30 οι οποίες απαιτούνται από τον κατασκευαστή για τη σωστή λειτουργία του κινητήρα. Μια λάθος επιλογή µπορεί να προκαλέσει φθορά µε την πάροδο του χρόνου.

Τα απλά συµβατικά λάδια, είναι λάδια ορυκτής προέλευσης, έχουν µικρότερο κόστος αλλά και µικρότερη διάρκεια ζωής.
Η πολύχρονη εµπειρία του, τον δίδαξε, όπως µας αναφέρει, ότι ο τακτικός έλεγχος του λαδιού µεταξύ των σέρβις του αυτοκινήτου και πριν από µεγάλα ταξίδια είναι πολύ σηµαντικός, ενώ προτείνει το λάδι να αλλάζεται κάθε εξάµηνο για την καλύτερη συντήρηση του κινητήρα αλλά και τον έλεγχο του υπόλοιπου αυτοκινήτου. Σε κάθε περίπτωση, η σωστή επιλογή λιπαντικού, σε συνδυασµό µε την αντικατάστασή του στα διαστήµατα που προτείνει ο κατασκευαστής είναι ο βασικότερος παράγοντας για την απρόσκοπτη λειτουργία του κινητήρα µας.

Τέλος, στην ερώτησή µου ποιο είναι το πιο βασικό λάθος που κάνουµε και καταστρέφουµε τη µηχανή του αυτοκινήτου µας µου απαντά σχεδόν αµέσως. Είναι βέβαιος ότι το µεγαλύτερο λάθος που µπορούµε να κάνουµε είναι να ενεργοποιήσουµε τη µηχανή του αυτοκινήτου χωρίς να την αφήσουµε 5-10 λεπτά να ζεσταθεί.

Φιλοθεης 44, Βιοτεχνική ζώνη Παραλίµνι
T: 23 822 620 – 99 68 88 37 – 96 35 06 42

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα καλύτερα άρθρα του VANTAGEMAG.COM