Μπήκαμε στο Παρατηρητήριο Αμμοχώστου – Της Άντρης Λάμπρου

Ένας χώρος που φέρνει μνήμες, που ξυπνά συναισθήματα, που σε κάνει να νιώθεις από τη μια τη λαχτάρα και την ελπίδα και από την άλλη την πίκρα, την απογοήτευση, την αδικία.

 

Μετά την κατάληψη της Αμμοχώστου, τον Αύγουστο του 1974, από τα τουρκικά στρα- τεύματα, η περιοχή, λεηλατήθηκε, «σφραγίστηκε» και αποκόπηκε από τα δημοτικά όρια με συρματόπλεγμα και άλλα εμπόδια. Από τότε, ο μόνος τρόπος να ρίξεις μια κρυφή ματιά εκεί μέσα, είναι το παρατηρητήριο Αμμοχώστου στη Δερύνεια.

 

Το παρατηρητήριο, βρίσκεται στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Κατεχόμενης Αμμοχώστου και αποτελεί σημαντικό σημείο για την περιοχή αφού πρόκειται για τον τόπο όπου μπορεί κανείς να αγναντέψει με νοσταλγία την άλλοτε μαγευτική πόλη που τόσο αγάπησε. Να δει από μακριά σχεδόν όλη την κατεχόμενη γη, παρηγορώντας έτσι για λίγο τις ανοιχτές πληγές πολλών ετών.

Το Πολιτιστικό Κέντρο ιδρύθηκε το 1998 στη γραμμή αντιπαράθεσης κοντά στο Οδόφραγμα Δερύνειας με σκοπό την προβολή του θέματος της Αμμοχώστου και την συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή της από τα τουρκικά στρατεύματα. Τον συγκεκριμένο χώρο επισκέπτονται ξένοι τουρίστες και γίνονται πολλές εκπαιδευτικές εκδρομές από τα σχολεία της γύρω περιοχής, με σκοπό να μάθουν για την ύπαρξη αυτού του ιστορικού σημείου και φυσικά να  διδαχθούν την ιστορία του τόπου μας. Βέβαια, συχνοί επισκέπτες στο παρατηρητήριο και στον υπόλοιπο χώρο, είναι οι άνθρωποι που βλέπουν εδώ και χρόνια τις περιουσίες τους από μακριά κατεστραμμένες και βουβές. Τόσο κοντά τους, κι όμως τόσο μακριά τους ταυτόχρονα, με τα αναπάντητα «γιατί» να στριφογυρίζουν τις σκέψεις τους και τα μάτια τους βουρκωμένα από τη συγκίνηση και τη μεγάλη λαχτάρα για την επιστροφή.

Στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου υπάρχει επίσης μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων όπου γίνονται προβολές οπτικογραφημένων ταινιών για την Αμμόχωστο και διοργανώνονται διάφορες καλλιτεχνικές εκθέσεις (φωτογραφίας, ζωγραφικής, γλυπτικής κ.ά.), καθώς και άλλες πολιτιστικές διοργανώσεις.

Το παρατηρητήριο Αμμοχώστου δίνει τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να θυμούνται την τραγική ιστορία του τόπου μας αντικρίζοντας με μια πρώτη κοντινή ματιά το διαχωριστικό συρματόπλεγμα και στη συνέχεια βλέποντας στο βάθος την πόλη «φάντασμα» όπως πολλοί την χαρακτηρίζουν. Άνθρωποι που έχουν πατήσει και έχουν ζήσει σε αυτή τη γη, συγκεντρώνουν το βλέμμα τους στο βάθος και φέρνουν στη μνήμη τους τις πα- λιές καλές στιγμές που βίωσαν, γεμάτες γέλιο και ανεμελιά στην πανέμορφη πόλη της Αμμο- χώστου μέχρι την ημέρα που μάζεψαν άρον- άρον ο,τι βρήκαν μπροστά τους, κουβαλώντας τα παιδιά τους, αφήνοντας πίσω τους τα ωραιότερα χρόνια της ζωής τους. Αφήνοντας τα σπίτια που μεγάλωσαν, τις δουλειές τους. Οι αναμνήσεις αρχίζουν με γέλιο και καταλήγουν στο τέλος με κραυγές, κλάματα, φόβο, βομβαρδισμούς.

Για κάποιους, το να βλέπουν τη «Βασιλεύουσα» έστω και από μακριά αποτελεί βάλσαμο στην ψυχή, για κάποιους άλλους πάλι είναι ένα βασανιστήριο δίχως τελειωμό.

Σχεδόν 45 χρόνια μετά την εισβολή και τον βίαιο ξεριζωμό των κατοίκων από τα σπίτια τους, το παρατηρητήριο Αμμοχώστου διατηρεί τις θύμησες αυτές ζω- ντανές, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους μας να μπορούμε να δούμε την ιστορική κατεχόμενη πόλη μας έστω και με αυτό τον τρόπο και να αντικρίσουμε την αλήθεια της κατάματα.