Μπήκαμε στο… «Γκαράζ της Δερύνειας»

Ο Δήμος Δερύνειας, με την υποστήριξη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και της ομάδας Rooftop Theatre, έχει εγκαινιάσει ένα δικοινοτικό κέντρο. Μόλις 100 μέτρα από το προτεινόμενο σημείο διέλευσης και μια ανάσα από την Αμμόχωστο βρίσκεται ένας
χώρος με έντονη σημειολογία. Το όραμα του “Γκαράζ” είναι η Λεωφόρος Αμμοχώστου να γίνει για άλλη μια φορά ένα σημείο αναφοράς, ζωής, ανταλλαγής.

Το Σάββατο 10/8/2018 στο Γκαράζ βρεθήκαν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και μοιραστήκανε σκέψεις, αστεία και προβληματισμούς. Μια συνάντηση από τις πολλές που έπονται. Το Γκαράζ αποτελεί ένα ξεχωριστό κοινωνικό – πολιτισμικό έργο, στην καρδιά των εξελίξεων.

Συνιστά ζωντανό παράδειγμα δικοινοτικής συνεργασίας, προωθεί την ειρήνη και τον διαπολιτισμικό διάλογο. Απλώνει το χέρι προς ενθάρρυνση της συνεργασίας, για την υλοποίηση μιας καθημερινότητας χωρίς διαχωρισμούς. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον Πολύβιο Χριστοφή, έναν από τους στυλοβάτες της πρωτοβουλίας αυτής. Ανάμεσα σε άλλα, μας εξήγησε ότι το Γκαράζ θα «είναι ένας πολυδιάστατος χώρος συνάντησης, διαλόγου και πράξης με βασικές αρχές τη συλλογικότητα και τη συνεργασία». Ένα κέντρο καλλιέργειας και ανταλλαγής γνώσης και ιδεών, το οποίο θα παροτρύνει όλων των ειδών συλλογικές δράσεις.

Ο χώρος θα παραχωρείται σε οποιαδήποτε ομάδα, σύνδεσμο, ΜΚΟ ή και ανεπίσημη ομάδα ατόμων, των οποίων το έργο βασίζεται και καλλιεργεί τον διάλογο και τη συνεργασία. Το ακριβές μοντέλο πάνω στο οποίο θα βασίζεται η λειτουργία του χώρου βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία εξέλιξης.

Σύμφωνα με τον συνομιλητή μου «Είναι προτεραιότητα των συντονιστών να παρθούν αποφάσεις μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, να ακουστούν όλες οι φωνές και να αποτελεί ο χώρος μια πραγματικά οργανική εξέλιξη στη ζωή της κοινότητας, όχι μια επιβαλλόμενη οντότητα.»

Εισερχόμενη στο εσωτερικό βρέθηκα αντιμέτωπη με μια εν εξελίξει διαδικασία μετασχηματισμού ενός σημείου αναφοράς. Ένα κέντρο καινοτομίας και εκπαίδευσης, μέσω μιας συμμετοχικής διαδικασίας. Τα άτομα και οι ομάδες εργάζονται πυρετωδώς για να δημιουργήσουν έναν καινοτόμο χώρο που θα λειτουργεί ομαλά, μέχρι να είναι δυνατή η έναρξη του σημείου διέλευσης.

Η κίνηση αυτή συμβάλει στην περαιτέρω συνεργασία και σύμπραξη του κόσμου της περιοχής της Αμμοχώστου για την ειρήνη και την ευημερία. Το έργο έγινε εφικτό με τη συνεργασία των τοπικών αρχών, των Η.Ε. και του κόσμου που βλέπει την αξία στη δημιουργία χώρων που προωθούν ενεργά τη συμφιλίωση, την ειρήνη και το όραμα για το ανθρωπινότερο μέλλον.

Αρχικά η έναρξη λειτουργίας του χώρου είχε προγραμματιστεί για να συμπέσει με το άνοιγμα του οδοφράγματος, αφού και ο σκοπός του είναι να λειτουργήσει ως καταλύτης στην αρμονική εξέλιξη των σχέσεων όλων των κατοίκων της περιοχής. Δυστυχώς, το άνοιγμα του οδοφράγματος έχει αναβληθεί, αλλά οι ιθύνοντες ελπίζουν ότι η δράση του χώρου θα αποτελέσει ένδειξη της επιθυμίας των ανθρώπων για δημιουργική επικοινωνία και συνύπαρξη χωρίς σύνορα και φραγμούς.

Το όραμα του Γκαράζ είναι η Λεωφόρος Αμμοχώστου να γίνει για άλλη μια φορά ένα σημείο αναφοράς, ζωής, ανταλλαγής και όχι ένα αδιέξοδο, όπως ήταν για δεκαετίες. Ο στόχος είναι ο χώρος να λειτουργεί συλλογικά, μη κερδοσκοπικά και να μπορεί να φιλοξενεί πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες και άτομα που ασπάζονται την ευρύτερη φιλοσοφία του. Μια σειρά από αρχικές συναντήσεις “forum” και οι ομάδες εργασίας που δημιουργήθηκαν μετά, σκοπό
έχουν να προσφέρουν την ευκαιρία όσοι ενδιαφέρονται να εκφράσουν τις απόψεις τους για τη μελλοντική δράση. Σύμφωνα με τον Πολύβιο «Δεν υπάρχει αυστηρό πρόγραμμα, βρίσκεται και αυτό σε μια διαδικασία εξέλιξης μέσα από ωσμωτικές διαδικασίες με άτομα, οργανισμούς, ομάδες, εθελοντές και ενεργούς πολίτες από όλη την Κύπρο και το εξωτερικό.»

Το Γκαράζ είναι στη διάθεση του κοινού και προσκαλεί το διάλογο, τη συνεργασία, τη συλλογικότητα, Λειτουργεί ως χώρος φιλοξενίας για ανταλλαγή ιδεών αλλά και για την υλοποίηση πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μέσω του Γκαράζ, η κοινότητα της Δερύνειας θα έχει την ευκαιρία να δράσει σε συνεργασία με ομάδες από όλη την Κύπρο αλλά και από το εξωτερικό, επιτρέποντας έτσι σε όλους τους εμπλεκόμενους να καλλιεργήσουν
και να ανταλλάξουν γνώσεις, απόψεις, αλλά και δεξιότητες.

Ταυτόχρονα, θα λειτουργήσει ως ένας ασφαλής χώρος όπου όλες οι κοινότητες θα μπορούν να συνεργαστούν -όχι μόνο η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή, αλλά και άλλες κοινότητες που κατοικούν στο νησί μας, που δεν βρίσκουν πάντα εύφορο έδαφος συνεργασίας με τις μεγαλύτερες κοινότητες. Επίσης, το Γκαράζ επιθυμεί να αναδείξει θέματα και προβληματισμούς που αφορούν όχι μόνο τις τοπικές κοινότητες αλλά και την ευρύτερη κοινότητα: θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ισότητα των φύλων θέματα LGBTQIA, το μεταναστευτικό και άλλα, τα οποία χρήζουν άμεσης συζήτησης.