Μπήκαμε στις…υδατοδεξαμενές κοκκινογκρεμμού – Της Άντρης Λάμπρου

Το Έργο Κατασκευής Υδατοδεξαμενών στο ύψωμα Κοκκινόκρεμμος υλοποιείται από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και αποτελεί μέρος του ευρύτερου «Υδατικού Έργου Διασφάλισης της Υδροδότησης της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου» και περιλαμβάνεται στα έργα υποδομής και ανάπτυξης που εξαγγέλθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το έργο αποσκοπεί στην ικανοποίηση των υδρευτικών αναγκών της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου και στη βελτίωση της αξιοπιστίας του συστήματος παροχής πόσιμου νερού. Από αυτό, θα εξυπηρετείται άμεσα η υδατοπρομήθεια των Δήμων Παραλίμνιου, Αγίας Νάπας, Δερύνειας και Σωτήρας, καθώς και των κοινοτήτων Λιοπετρίου, Ξυλοφάγου και Ορμήδειας. Έπίσης, έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει σε έκτακτες περιπτώσεις και την υδατοπρομήθεια των κοινοτήτων Φρενάρους, Αυγόρου και Αχερίτου. Το υδατικό έργο έχει μελετηθεί και σχεδιαστεί για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της περιοχής με ορίζοντα τα 40 χρόνια.

Η υλοποίηση του χωρίζεται σε δυο φάσεις. Στην Α ́ Φάση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, περιλαμβάνεταιη κατασκευή πέντε υδατοδεξαμενών συνολικής χωρητικότητας 35.000 κ.μ. νερού στην περιοχή Κοκκινόκρεμμος του Δάσους Σωτήρας ενώ η Β’ Φάση του έργου που αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2020 και να ολοκληρωθεί το 2022, περιλαμβάνει την κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού συνολικού μήκους 26,0 km από την υφιστάμενη Μονάδα Αφαλάτωσης Δεκέλειας προς την περιοχή του Κοκκινόκρεμμου.

Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη η Α’ Φάση του Έργου η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή των υδατικών εγκαταστάσεων αποθήκευσης νερού, τη διασύνδεση με τον υφιστάμενο αγωγό άντλησης Φρενάρους – Κοκκινόκρεμμου και τη σύνδεση με τα δίκτυα υδατοπρομήθειας των Δήμων Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας και Δερύνειας. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή τριών εκ των πέντε δεξαμενών GLS, οι εργασίες διασύνδεσης με τον αγωγό άντλησης Φρενάρους – Κοκκινόκρεμμου, οι εργασίες διασύνδεσης με τα δίκτυα υδατοπρομήθειας των τριών Δήμων και οι υποδομές παρακολούθησης και ελέγχου της ποιότητας του νερού και της λειτουργίας των εγκαταστάσεων. Οι εργασίες βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο και έχει ήδη ξεκινήσει η τροφοδοσία προς τα δίκτυα υδατοπρομήθειας των Δήμων, ενώ οι νέες εγκαταστάσεις αναμένεται να τεθούν σε πλήρη λειτουργία εντός του Σεπτεμβρίου του 2019.

Οι υδατοδεξαμενές του Κοκκινόκρεμμου με υλικό κατασκευής το GLS αποτελούν τις πρώτες στο είδος τους που κατασκευάζονται στην Κυπριακή Δημοκρατία και θεωρούνται η πλέον σύγχρονη εξέλιξη στον τομέα παγκοσμίως. Τα πάνελ GLS είναι κατασκευασμένα από ειδικά επεξεργασμένο χάλυβα επενδυμένο με γυαλί και συναρμολογούνται επί τόπου για τη διαμόρφωση των πλευρικών τοιχωμάτων της δεξαμενής, ενώ η επικάλυψη της οροφής αποτελείται από φύλλα ανοξείδωτου χάλυβα. Όλα τα υλικά κατασκευής συμμορφώνονται με τις αυστηρές απαιτήσεις για πόσιμο νερό, ενώ για σκοπούς θερμομόνωσης, οι δεξαμενές φέρουν επένδυση με πετροβάμβακα.

Οι νέες δεξαμενές έρχονται να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα ως προς την αποθηκευτική ικανότητα των υδατικών εγκαταστάσεων στον Κοκκινόκρεμμο. Σήμερα, με την ολοκλήρωση της κατασκευής των πρώτων τριών υδατοδεξαμενών του ΤΑΥ, η αποθήκευση αυξάνεται κατά 15.000 κ.μ., γεγονός που σημαίνει ότι η επάρκεια σε νερό μέχρι την επιδιόρθωση ενδεχόμενων βλαβών θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 16 ώρες.

Με την υλοποίηση του υδατικού έργου Κοκκινόκρεμμος εκτιμάται ότι θα εκλείψουν τα προβλήματα υδροδότησης που παρουσιάζονται στην ελεύθερη Αμμοχώστο και υπολογίζεται ότι θα εξασφαλίσει τελική αυτονομία παροχής νερού διάρκειας 36 ωρών από την οποιαδήποτε διακοπή από τις πηγές άντλησης. Το γεγονός ότι το υδατικό έργο του Κοκκινόκρεμμου θα εξυπηρετεί την κατ’ εξοχή τουριστική περιοχή της Κύπρου, η οποία κάθε χρόνο φιλοξενεί άνω του ενός εκατομμυρίου τουρίστες, προσδίδει στο έργο υψηλή αξία. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 23,0 εκ. ευρώ.