«Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»
Ο Χόρχε Μπουκάι συνήθιζε να λέει: «Για να πετάξεις, πρέπει να πάρεις ρίσκα. Αν δεν θες να τα πάρεις, το καλύτερο πράγμα που σου μένει να κάνεις είναι να τα παρατήσεις και να συνεχίσεις απλά να περπατάς για πάντα». Δεν ξέρω αν ο Μάριος Σωτηρίου διαβάζει τον εν λόγω συγγραφέα, όμως αναμφισβήτητα πρεσβεύει τη φιλοσοφία του.
Κατάγεται από τη Δερύνεια και είναι μόλις 23 χρονών. Αντίθετα με τους λιγότερο τολμηρούς συνομήλικους του πήρε τη γενναία απόφαση να κυνηγήσει τα όνειρά του. Κάπως έτσι βρέθηκε σε μια άλλη γωνία της γης. Ο Μάριος είναι πλέον κάτοικος Σαγκάης και βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη γενέτειρα του. Τελειώνοντας τη στρατιωτική του θητεία αντιλήφθηκε ότι θα ήθελε να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό και ότι τίποτα από τα τότε δεδομένα δεν πληρούσε τα «θέλω» του. Σε πρώτο στάδιο ξεκίνησε να ψάχνει και όταν βρέθηκε μπροστά σε ένα διαδικτυακό πρόγραμμα, του πήρε μόλις κάτι δευτερόλεπτα για να αποφασίσει ότι θέλει να γίνει μέρος του. Η απόφαση να μετακομίσει στην Κίνα και να σπουδάσει business ήταν η καλύτερη απόφαση της ζωής του, όπως μου εξηγεί χαμογελώντας. Βέβαια κλήθηκε να ξεπεράσει πολλές αντικειμενικές δυσκολίες, όμως τίποτα δεν συγκρίνεται με τα όσα θετικά έχει κερδίσει. Μεγαλύτερο εμπόδιο σύμφωνα με τον ίδιο αποτέλεσε η γλώσσα. Οι χαρακτήρες στα κινέζικα είναι αμέτρητοι, δεν υπάρχει συγκεκριμένο αλφάβητο και αυτό είναι που κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα. Ο δε τονισμός και η εκφορά των λέξεων μπορεί να σε βάλει σε μεγάλους μπελάδες, αφού οι λέξεις αποκτούν ένα εντελώς διαφορετικό νόημα, ανάλογα με τον τρόπο που τις προφέρεις.
Το μεγαλύτερο κέρδος που αποκόμισε από τη μετακόμιση του δεν είναι άλλο από τις εμπειρίες και τα βιώματα που κερδίζει μέρα με τη μέρα. Αυτονομήθηκε, βρέθηκε μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις, επίλυσε προβλήματα που προκύπτουν
στην καθημερινότητά του και νιώθει ότι έχει διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό ως προσωπικότητα. Το πιο πολύτιμο δώρο που πήρε από το ταξίδι αυτό είναι η φιλία με ανθρώπους από όλα τα μέρη του κόσμου, την οποία χαρακτηρίζει ανεκτίμητη. Έχει αποκτήσει φίλους από Εκουαδόρ, Λατινική Αμερική και Νότιο Αφρική. «Η αποδοχή της διαφορετικότητας επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό μέσα από την ουσιαστική επαφή μας με το διαφορετικό και οι άνθρωποι που ζουν στο εξωτερικό αποκτούν μια διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων
Στην ερώτηση μου τι είναι αυτό που διαφοροποιεί το εργασιακό περιβάλλον και την καθημερινότητά του η απάντηση είναι αναμενόμενη. Υπάρχει τεράστιο χάσμα κουλτούρας και νοοτροπίας. Εκεί οι ρυθμοί είναι ξέφρενοι. Τα ωράρια δεν συνάδουν με τη λογική και ο ανταγωνισμός στη δουλειά είναι χαοτικός. Όλα τρέχουν όμως κατά έναν πολύ περίεργο τρόπο βρίσκουν τη θέση τους με μια απίστευτη οργάνωση που σε αφήνει άφωνο. Στην Κίνα όπως μου εξηγεί μπορεί να περάσεις από έναν δρόμο τη μια μέρα και την επομένη να έχει ορθωθεί κτίριο. «Είναι απίστευτο το πώς το κάνουν. Δεν έχω λόγια για την εργατικότητα αυτού του λαού. Είναι ενδεικτικό το πόσο μπροστά είναι και γιατί προοδεύουν με τους ρυθμούς
αυτούς. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φωτογραφία μου σε σταθμό τρένου. Έχω φωτογραφηθεί στο ίδιο σημείο ένα χρόνο πριν χωρίς να υπάρχει το παραμικρό στο φόντο. Φαντάζεστε να συμβαίνει κάτι αντίστοιχο στην Κύπρο;» Η γραφειοκρατία και η κωλυσιεργία εδώ θα ήταν απερίγραπτη.
Όπως μου εξηγεί ο ανταγωνισμός στο εργασιακό περιβάλλον είναι αδυσώπητος. Αν δεν καταφέρεις να ενταχθείς το σύστημα θα σε αποβάλει. Δεν υπάρχει αναξιοκρατία, χατίρια ή ανοχή στην αναποτελεσματικότητα. Είναι σκληρό το περιβάλλον, όμως σε βοηθά να γίνεις καλύτερος. Δεν σου χαρίζεται τίποτα, Για όλα πρέπει να δουλέψεις σκληρά. Γι’ αυτό είναι διπλή η χαρά όταν το πετύχεις.
Στη συνομιλία μας ο Μάριος μου επαναλαμβάνει αρκετές φορές πόσο ευτυχισμένος νιώθει που δεν δίστασε στιγμή να μετακομίσει. Χαίρεται με την καρδιά του όταν ακούει ότι κι άλλοι νέοι τολμούν να ανοίξουν τα φτερά τους για άλλες χώρες. Όπως μου υπογραμμίζει το “comfort zone” πέρα από ασφάλεια δεν θα σου δώσει ποτέ κάτι συνταρακτικό. Δεν μετάνιωσε στιγμή που βγήκε από το καβούκι του και παροτρύνει όλους όσοι το σκέφτονται να το πράξουν και να μην φοβηθούν. Είναι τεράστιες οι προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας για να περιοριζόμαστε μόνο σε ένα σημείο. Είναι τεράστιο δώρο να γνωρίσεις τον κόσμο, άλλους ανθρώπους, διαφορετικές κουλτούρες. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί του. Η ζωή χαμογελά σε όσους τολμούν.