Ανεβαίνει με…γκάζια στην κορυφή – Της Βέρας Κοσμά

Είναι μια αθλήτρια που θα μας απασχολήσει για τα καλά τα χρόνια που έρχονται αφού πριν καν κλείσει τα 15 της χρόνια, η Σοφία Αντωνίου είναι κάτοχος χρυσού μεταλλίου στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Taekwondo.Η πρώτη της επαφή με το άθλημα ήταν πριν από 6 χρόνια όταν στο ολοήμερο σχολείο της δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσει.

Όπως μας λέει κανένας δεν την οδήγησε προς το taekwondo. «Αν και είχα διάφορες επιλογές σε αθλήματα επέλεξα το taekwondo κυρίως γιατί ήθελα μια μέρα να μπορέσω να κερδίσω τον αδερφό μου σε προσωπικές αναμετρήσεις που είχαμε».

Ο πρώτος της αγώνας ήταν τον Ιανουάριο του 2017 όπου κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο. Εκεί στρώνει για πρώτη φορά τον δρόμο της καταξίωσης με πολλές επιτυχίες να ακολουθούν και με σημαντικότερη διάκριση της την κατάκτηση του Παγκύπριου πρωταθλήματος όπου και εξασφάλισε την θέση της στην Εθνική ομάδα της Κύπρου και πήρε πρόκριση για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Ουζμπεκιστάν τον Αύγουστο και το Πανευρωπαϊκό του Οκτώβρη στην Ισπανία.

Από την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με το άθλημα μέχρι και σήμερα προπονητής της είναι ο κος Χάρης Γκολφινόπουλος στον οποίο όπως μας λέει οφείλει πολλά. «Προπονητές υπάρχουν πολλοί, δάσκαλοι λίγοι. Έχει σημασία αυτό. Ο καθένας μπορεί να γίνει προπονητής. Ο συγκεκριμένος είναι δίπλα μου και με στηρίζει, μου δίνει κίνητρα, με εμψυχώνει». Όσον αφορά τις προπονήσεις όπως μας λέει απαιτείται 1,5 ώρα το πρωί και 1,5 ώρα το βράδυ.

Σύμφωνα με την Σοφία, ο φόβος είναι σύμμαχος αλλά πάντα υπάρχει ο καλός και ο κακός φόβος. «Σίγουρα υπάρχει λίγη αγωνία πριν από κάθε αγώνα αλλά δεν πρέπει να το παρακάνεις και να σκέφτεσαι αρνητικά». Όσο για τον πιο δύσκολο αντίπαλο που αντιμετώπισε μέχρι σήμερα μας απαντά: «Ο πιο δύσκολος αντίπαλος που έπρεπε να αντιμετωπίσω ήταν ο εαυτός μου. Πρώτα έπρεπε να τα έχω καλά με τον εαυτό μου, έπρεπε να χάσω τα περιττά κιλά για να μπορέσω να προπονηθώ σωστά, να αποκτήσω αυτοσεβασμό και αυτοεκτίμηση».

Κλείνοντας μας λέει πως μυστικό για τον πρωταθλητισμό δεν υπάρχει, απλά να αγαπάς αυτό που κάνεις, να έχεις όρεξη και να δουλεύεις σκληρά. Και αυτό κάνει η Σοφία θέτοντας ακόμα ψηλότερους στόχους. Επόμενος της στόχος μια θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα.