ΑΝΕΜΟΜΑΖΩΜΑΤΑ, ΔΙΑΒΟΛΟΣΚΟΡΠΙΣΜΑΤΑ

Εργαστείτε σκληρά, κερδίστε χρήματα και ξοδέψτε τα και, όταν θα έχετε ξεμείνει από ρευστό, θα σας δανείσουμε εμείς για να ζήσετε. – Η τράπεζα –

Ο Θωμάς γεννήθηκε μέσα Αυγούστου το 1976. Αρχές της δεκαετίας του 1980 και μετέπειτα το παιδί μεγαλώνει και πηγαίνει σχολείο. Αρχίζει να διακρίνεται σιγά σιγά και οι γονείς του ενθουσιάζονται καθώς το παιδί διακρίνεται ανάμεσα στα υπόλοιπα παιδιά και επιτυγχάνει άριστη βαθμολογία. Παράλληλα οι γονείς στέλνουν τον μικρό Θωμά σε φροντιστήρια Γαλλικά, Αγγλικά, χορό, μουσική και ποδόσφαιρο. Σιγά σιγά οι γονείς ξεκινούν να φουντώνουν από υπερηφάνεια αλλά και ταυτόχρονα να έχουν μεγάλες απαιτήσεις από τον μικρό Θωμά ο οποίος καλά-καλά δεν έχει καταλάβει το νόημα της ζωής.
– Όταν θα μεγαλώσεις θα γίνεις γιατρός! Ο καλύτερος χειρούργος της Κύπρου! Θα κάνεις αρκετή περιουσία έλεγε η μαμά.
– Οικονομολόγος θα γίνει! Εκεί είναι τα λεφτά πλέον, έλεγε ο μπαμπάς.

Τα χρόνια περνούν και ο Θωμάς γίνεται δεκτός σε κάποιο κολέγιο της Αγγλίας. Αφού αποφοιτά συνεχίζει τις μεταπτυχιακές σπουδές του και μετά ακολουθεί κατά γράμμα το πρόγραμμα που του έχουν επιβάλει οι γονείς του. Ψάχνει για μια σίγουρη και εξασφαλισμένη δουλειά και σταδιοδρομία. Ο Θωμάς βρίσκει δουλειά σε μια κλινική δέκα λεπτά μακριά από το διαμέρισμά του, που τόσο χρυσοπληρώνει μηνιαίος, ως γιατρός, αφού τελικά επέλεξε να γίνει αυτό που τηλεκατευθυνόμενα του είχε προτείνει η επιβλητική μαμά του. Σε γενικές γραμμές το χρήμα ξεκινά σιγά-σιγά να καταφθάνει, οι πιστωτικές κάρτες διπλασιάζονται και οι μηνιαίες αγορές έχουν γίνει ρουτίνα. Ο Θωμάς ακολουθεί πιστά το σύστημα. Συχνάζει σε χλιδάτα μπαρ που σερβίρουν ψαγμένα κοκτέιλ και εκεί ανακαλύπτει την Καίτη, ένα σεμνό ταπεινό κορίτσι. Την γνωρίζει στους δικούς του και μετά από δύο χρόνια, την παντρεύεται με τις ευλογίες του Παπά. Ο γάμος στην Κύπρο είναι μια ευκαιρία να πεις στο χωριό σου, ότι έχεις πολλά λεφτά και να δει ότι δεν είσαι κανένας τυχαίος. Γι’ αυτό και στον γάμο του Θωμά και της Καίτης υπάρχει και του πουλιού το γάλα. Η ζωή είναι υπέροχη τώρα γιατί άντρας και γυναίκα δουλεύουν. Το διπλό εισόδημα είναι ευλογία. Νιώθουν επιτυχημένοι, το μέλλον τους προμηνύεται λαμπρό και αποφασίζουν να κτίσουν το σπίτι τους, να αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο , διακοπές κλπ. Στα χρόνια αποκτούν και ένα παιδί. Το πακέτο – μοντέλο της επιτυχίας έχει μπάσει για τα καλά στο σπιτικό τους.

Η ανάγκη για μετρητά όμως είναι τεράστια. Το ζευγάρι αδυνατεί να πληρώνει τις υποχρεώσεις του και αποφασίζει να δουλέψει πιο σκληρά επιδιώκοντας προαγωγές και αυξήσεις. Οι αυξήσεις έρχονται αλλά μαζί καταφθάνουν και άλλα δύο παιδιά καθώς και πιο μεγάλο σπίτι. Δουλεύουν ακόμα πιο σκληρά με αρκετή αφοσίωση στο έργο τους.

– Πώς πάει η ζωή; Όλα καλά στο σπίτι; Ρώτησε ένας φίλος του Θωμά.
– Όλα καλά! Στον αγώνα φίλε μου. Δουλεύουμε για τα κοπελλούθκια
μας, του απαντά ο Θωμάς.

Η Καίτη αναλαμβάνει και δεύτερη δουλεία και το εισόδημά τους μεγαλώνει, όπως επίσης και η φορολογική τους κλίμακα, ο φόρος ακίνητης περιουσίας, τα ασφαλιστικά ταμεία, οι δόσεις δανείου του νέου σπιτιού και αυτοκινήτου. Αμείβονται πλουσιοπάροχα αλλά συνεχώς αναρωτιούνται πού πήγαν όλα τα λεφτά. Οι τσακωμοί στο σπίτι αυξάνονται επι καθημερινής βάσεως με τους γονείς να έχουν φτάσει σε απελπισία. Τα παιδιά τους μεγαλώνουν, όπως μεγαλώνουν επίσης και οι ανάγκες τους.

Η Μαρία- Δήμητρα που είναι 8 χρονών ζητάει από τους γονείς της το καινούριο smart phone.
– Όλες μου οι φίλες έχουν στο σχολείο. Μόνο εγώ δεν έχω! Αν δεν μου πάρετε το καινούριο smart phone θα πω στη γιαγιά και στον παππού ότι μαλώνετε καθημερινά.

Ο Θωμάς και η Καίτη με υπομονή και κουράγιο ανυπομονούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Τα συμβουλεύουν καθημερινά να διαβάζουν και να παίρνουν καλούς βαθμούς για να βρουν μια σωστή δουλειά στο μέλλον για να γίνουν επιτυχημένοι άνθρωποι σαν τον μπαμπά και την μαμά.

Ο Θωμάς και η Καίτη έγιναν σκλάβοι του συστήματος. Το θετικό είναι ότι έστω και αργά άρχισαν να το αντιλαμβάνονται. Και όταν το κατάλαβαν απλά δεν ήξεραν πως να βγουν από μέσα. Το σύστημα τους είχε πλέον καταπιει.