Η Αλίκη ήταν η Βασίλισσα που δεν είχαν ποτέ οι Έλληνες

Ξέρω πως είμαι πολύ μικρός για να αναλύσω ή έστω να γράψω για το φαινόμενο Αλίκη Βουγιουκλάκη. Το γεγονός, όμως, ότι είναι ένα φαινόμενο δίνει το ελεύθερο στον καθένα από μας να πει το μακρύ του, το κοντό του, ή ακόμη καλύτερα να αναπαράξει ένα περιστατικό που κάπου κάπως άκουσε σε κάποια παρέα. Κάπως έτσι και εγώ, ακούγοντας ιστορίες και ανέκδοτα με πρωταγωνίστρια την ”Εθνική σταρ” έβγαλα ένα συμπέρασμα που αποφάσισα να μοιραστώ.

Η βασιλεία στην Ελλάδα όπως απέδειξε η ιστορία δεν ευδοκίμησε. Από την μία η πολιτική δυναμική του θεσμού της ορθόδοξης εκκλησίας στην χώρα μας και από την άλλη το πατριωτικό αίσθημα- που μεταφράστηκε λάθος σε πολλές περιπτώσεις- έκριναν πάντοτε ”λίγους” και ”ξένους” αυτούς που μας επέβαλαν για βασιλιάδες. Είναι αποδεδειγμένο σήμερα πως η Βασιλεία είναι το δεκανίκι του καπιταλισμού αφού πλέον για τις εξωτερικές σχέσεις των κρατών υπάρχουν αρμόδιοι διπλωμάτες. Παρ’ όλα αυτά μεγάλη μερίδα του λαού επικροτεί την ύπαρξη αυτών. Αν όχι επικροτεί τότε σίγουρα αποζητά και αυτό συμβαίνει γιατί πάντα ο λαός θέλει ένα ”θεόσταλτο” πρότυπο να θαυμάζει και να ελπίζει πως κάποια μέρα θα γίνει σαν κι αυτόν.

Στην τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε η Αλίκη Βουγιουκλάκη στον Νίκο Χατζηνικολάου το 1993 στην εκπομπή ”Ενώπιος Ενωπίω” περιγράφει ένα περιστατικό που συνέβη στην πλατεία των Σερρών. Η Αλίκη βρίσκεται στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που διέμενε με τον θίασο του ”Ωραία μου κυρία” και ο τότε Πρίγκιπας (και αργότερα βασιλιάς) Κωνσταντίνος μιλάει σε αξιωματικούς του ελληνικού στρατού και σε πλήθος κόσμου που πήγε για να τον ”καμαρώσει” όπως η ίδια χαρακτηριστικά αναφέρει. Θέλοντας να ”παίξει” μαζί του και γνωρίζοντας την δυναμική της, χαιρετάει τον κόσμο που βρισκόταν στην πλατεία με αποτέλεσμα να αφήσει τον διάδοχο του θρόνου μόνο και έρημο, αφού όλοι χειροκροτούσαν κάτω από το μπαλκόνι της ηθοποιού. Κάπου εδώ καταλαβαίνετε ότι ο προσδιορισμός της Αλίκης ως ”ηθοποιός” είναι καθαρά επαγγελματικός και πως είναι πέρα και πάνω από προσδιορισμούς.

Η Αλίκη όλων μας λοιπόν, στο πέρασμα των χρόνων κατάφερε να γίνει σύμβολο ενός λαού που δεν γνώρισε κάποιον πιο ικανό από αυτήν. Το σπουδαίο στην περίπτωση της είναι ότι ήξερε πως είναι άνθρωπος, δεν χρειάστηκε να την επιβάλλει κανείς, πίστευε στον εαυτό της και έζησε και έφυγε και είναι ακόμη εδώ!

Αλέξανδρος Τσιούκας γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και μετά από μικρή στάση στο Λονδίνο εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Ασχολείται πολυεπίπεδα με το θέατρο άλλοτε ως ηθοποιός και άλλοτε ως μέλος της παραγωγής. Γράφει στο onlytheater.gr και έχει δημιουργήσει την δίκη του περσονα στο YouTube (Aleko_t).