Αυτογνωσία… Υπάρχει στ’ αλήθεια;

Πόσο καλά γνωρίζουμε τους εαυτούς μας τελικά; Και πόσο αυτό μπορεί να επιτευχθεί στο 100%

Πόσες φορές έχεις απογοητεύσει τον εαυτό σου; Πόσες φορές έκανες πράγματα και είπες: «Αυτό αποκλείεται να το έκανα εγώ». Πόσες φορές έχεις νιώσει ότι έχεις χάσει τον εαυτό σου; Τι σημαίνει αυτό και πώς είναι να έχεις χάσει τον εαυτό σου; Και πού να πάς χωρίς εαυτό; Υπαρξιακά ερωτήματα που βασανίζουν το μυαλό σου κάθε φορά που νιώθεις ότι βουλιάζεις. Κάθε φορά που η ρουτίνα σου και η βολεμένη σου ζωή για κάποιο λόγο διαλύονται.

Πρέπει να ανασυγκροτηθείς, πρέπει να βρεις τον εαυτό σου. Τι πραγματικά θέλεις από τη ζωή και κατά πόσο αυτό είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί; Πως προχωράς από εδώ και πέρα; Έμαθες ποτέ να ψάχνεις μέσα σου; Το χειρότερο είδος προδοσίας, είναι αυτό που εσύ ο ίδιος προδίδεις τον εαυτό σου. Και όταν εσύ ο ίδιος δεν συμπεριφέρεσαι σωστά στον εαυτό σου γιατί να το κάνουν οι άλλοι σ’ εσένα. Χάνεις χρονιά στο πανεπιστήμιο γιατί σε κέρδιζαν συνεχώς οι κουβέντες με την παρέα και οι κρασοβραδιές. Χάνεις τη δουλειά σου γιατί πάντα πήγαινες αργοπορημένος. Οι φίλοι σου σε αφήνουν γιατί δεν ενδιαφέρθηκες ποτέ για τις ανάγκες τους, ήσουν εγωιστής και έβλεπες εσύ πώς να περνάς καλά. Ο σύζυγός σου σε χωρίζει γιατί τόσα χρόνια ζούσε με μια καμαριέρα και όχι με μια σύντροφο. Δεν ανέβηκες ποτέ το Έβερεστ γιατί δεν προετοιμάστηκες σωστά, δεν έτρεξες στο μαραθώνιο, δεν πήρες το σπίτι που ήθελες….

Τα πράγματα τελικά δεν ήρθαν όπως εσύ τα είχες σχεδιάσει. Απογοήτευση. Τότε είναι η στιγμή που αντί να αρχίσεις να ρίχνεις φταίξιμο στη μοίρα, στη ζωή και στους άλλους να κάτσεις να τα πεις με τον καλύτερο σου φίλο, τον εαυτό σου. Όχι για να τον κατηγορήσεις αλλά για να τον καταλάβεις. Εξάλλου η ανάληψη της ευθύνης μπορεί να έχει βάρος αλλά την ίδια στιγμή έχει και δύναμη.

Συνειδητοποίησε τη δυνατότητα που έχεις να επενεργείς επάνω στις καταστάσεις και το γεγονός ότι μπορείς να τις επηρεάσεις με τη συμπεριφορά σου και να αλλάξεις πράγματα. Αν έχεις σταθεί ήδη μια φορά εμπόδιο του εαυτού, φρόντισε να μην το ξανακάνεις, διότι το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού.

Κάνε τον απολογισμό σου ως άνθρωπος, στάσου μπροστά στον καθρέφτη σου και προσπάθησε να βγάλεις άκρη. Ποια είναι τα πιο σημαντικά πράγματα για εσένα; Κάνεις τη ζωή που θα ήθελες ή τη ζωή που σου επέβαλαν κάποιοι άλλοι; Οι στόχοι είναι δικοί σου ή είναι στόχοι κάποιων άλλων; Τι είναι αυτά που σε κρατάνε πίσω στο να τα κατακτήσεις; Έχε υπόψη σου πως στη ζωή δεν μπορείς μόνο να παίρνεις, αλλά επιβάλλεται και να δίνεις. Επίσης κάθε μέρα καλείσαι να δώσεις μια καινούρια μάχη. Δεύτερες ευκαιρίες υπάρχουν και τρίτες και τέταρτες… Αλλά μην περιμένεις την επόμενη φορά να είναι ακριβώς το ίδιο σκηνικό, ώστε εσύ να ακολουθήσεις πιστά το ρόλο σου, σαν ηθοποιός σε καλοκουρδισμένη θεατρική παράσταση. Η ζωή δεν είναι πρόβα…κάθε μέρα είναι πρεμιέρα κι αυτό κρύβει μια τεράστια μαγεία. Γιατί εκεί που όλα φαίνονται μαύρα, είναι εκεί που έχει έρθει η στιγμή να πάρεις τον κουβά από τη μπογιά και να τα κάνεις όλα άσπρα!

Κάπως έτσι θα είσαι έτοιμος και γεμάτος ελπίδα να γεμίσεις στόχους και προσδοκίες το 2019! Καλά Χριστούγεννα σε όλους…