5 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα

Της Βέρας Κοσμά

Μετά τα μεσάνυχτα μια καινούρια χρονιά ξεκίνησε. Όλα μένουν ίδια…Τίποτα δεν άλλαξει… Και όμως εσύ αλλάζεις!

Καθώς διανύαμε το 2020 όλοι σκεφτόμασταν πόσο καλύτερη θα ήταν η ζωή μας αν με κάποιο μαγικό τρόπο προσπερνούσαμε το 2020, αν υπήρχε ένα fast forward κουμπί που θα μας έστελνε πιο γρήγορα στο 2021. Για κάποιον λόγο πιστέψαμε πως όσα συνέβαιναν γίνονταν επειδή το 2020 είναι μια κακή χρονιά, ένα δίσεκτο γρουσούζικο έτος και πως αφήνοντας πίσω μας το 2020 θα αφήσουμε πίσω και όλα τα άσχημα που έφερε μαζί του.

Αποχαιρετώντας το 2020 ήταν η πρώτη χρονιά που δεν κοίταξα πίσω… Το πίσω κουράστηκε και δεν έχει άλλη δύναμη να συνεχίσει. Φέτος, περισσότερο από ποτέ, θέλω να κοιτάξω μόνο μπροστά. Και όπως κάθε χρόνο βάζω τους στόχους μου για τη νέα χρονιά και θα παλέψω με όλο μου το είναι να τους κατακτήσω. Μπορεί το 2021 να αποδειχτεί χειρότερο μπορεί να είναι όμως και καλύτερο. Ποιος ξέρει; Ό,τι προβλέψεις και να κάναμε η ιστορία μας έχει αποδείξει πως όλα μπορούν να ανατραπούν σε μια στιγμή, σ ́ένα λεπτό…

Αυτό που όμως δεν μπορεί να αλλάξει είναι τα όνειρά μας! Αν σταματήσουμε να ονειρευόμαστε είμαστε ένα τίποτα, χαμένοι από χέρι. Τα όνειρα είναι δικαίωμά μας και δεν μπορεί κανείς να μας κατακρίνει. Ούτε χρειάζεται και να μας καταλάβει κάποιος. Τα όνειρα είναι δικά μας και ό,τι θέλουμε κάνουμε με αυτά. Τα όνειρα μάς δίνουν στόχους και κίνητρα, μάς κινητοποιούν και μας παίρνουν μπροστά. Και αν η ζωή πολλές φορές μας γονατίζει είναι κι’ αυτό μέσα στο πρόγραμμα. Όσο για την ισοπέδωση κάποιων ηλιθίων με τη θεωρία πως «Αφού δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, άρα δεν κάνουμε τίποτα», με αφήνει τόσο παγερά αδιάφορη που ούτε το βλέφαρο δεν ανοιγοκλείνω.

Αρνούμαι λοιπόν το 2021 να μην είμαι χαρούμενη. Αρνούμαι να ζήσω ακόμα μία μέρα με μοναδικό στόχο την επιβίωση. Αρνούμαι να ανακυκλώνω τη μέρα μου ξανά και ξανά χωρίς νόημα και αξία. Το 2021 θα προσπαθήσω να γίνω η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου ακόμα και αν πρέπει να εργαστώ σκληρά, ακόμα και αν πρέπει να ξενυχτήσω ή να ξυπνήσω από τις 5 το πρωί. Θα προσπαθήσω να κάνω τους ανθρώπους που αγαπώ και που επέλεξα να έχω στη ζωή μου ευτυχισμένους, ακόμη κι αν τους απογοητεύω κατά καιρούς.

Κι αν κάποιες φορές προσπάθησα να βάλω τη ζωή μου στα καλούπια που θέλουν οι άλλοι αυτό σταμάτησε προ πολλού να συμβαίνει. Δεν ικανοποιώ προσδοκίες άλλων παρά μόνο τις δικές μου. Δεν είμαι αυτή που έχουν οι άλλοι στο μυαλό τους ή αυτή που θα ήθελαν να είμαι. Είμαι αυτή που είμαι και δεν πρόκειται να αλλάξω. Eίμαι αυτή που είμαι και μ’ αρέσει έτσι όπως είμαι ακριβώς. «Ξοδεύω» χρόνο για τον εαυτό μου και ό,τι με κάνει ευτυχισμένη και βγάζω από τη ζωή μου ανθρώπους στερημένους και στερητικούς που ούτε δύναμη να ονειρεύονται δεν έχουν.

Ας έχουμε υπόψη μας πως τον κόσμο δεν τον αλλάζουν οι πολλοί «λογικοί» και «ρεαλιστές», αλλά οι λίγοι τρελοί κι ονειροπόλοι. Κι αν δεν μπορώ να αλλάξω τον κόσμο μπορώ όμως να αλλάξω τη ζωή μου. Κι αν η ζωή με λυγίζει θα είναι ακόμα μια ευκαιρία να μάθω ακόμα περισσότερα για εμένα και να ονειρευτώ για ακόμα περισσότερα!

Ευτυχισμένο το 2021!