Όταν η κλεψύδρα της ζωής μετρά αντίστροφα

Της Ρούλας Πέτρου

Λένε ότι τα σημαντικότερα στη ζωή είναι η ηρεμία, η υγεία και η οικογένεια. Άλλοι ισχυρίζονται ότι τα λεφτά είναι αυτά που κρατάνε το κεφάλι σου ψηλά και σε κάνουν αξιοσέβαστο και τα παιδιά σου σε κοιτούν με ηρεμία. Ανταμείβει η ζωή τον κάθε άνθρωπο όπως του αξίζει; Σε κλωτσάνε μήπως οι άνθρωποι όταν πέσεις κάτω με το πρώτο μεγάλο χαστούκι της ζωής;

Η δική μου συμβουλή φίλοι μου είναι όσες φορές και να πέσεις και να σου κόψουν τα φτερά, επιβάλλεται να συνεχίσεις, αλλιώς όλες οι πόρτες θα κλείσουν στα μούτρα σου. Θα πιάσεις πάτο, στον πυθμένα αυτού του πάτου όμως  θα μάθεις ποιοι σε αγαπάνε πραγματικά και θα έρθουν να σε τραβήξουν από τα μαλλιά για να δεις ξανά «φως», αλλιώς θα μείνεις ένας ζωντανός-νεκρός.

Η ζωή είναι σαν μια δροσοσταλιά! Όμορφη αλλά μικρή , άδικη κάποιες φορές, ενώ άλλες σκληρή. Δεν έχει τελικά σημασία εάν είσαι φτωχός η πλούσιος, μικρός ή μεγάλος, όμορφος ή άσχημος ,νέος ή γέρος γιατί όσα δεν φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η ώρα.

Όταν η κλεψύδρα της ζωής λοιπόν ξεκινά να μετρά αντίστροφα γιατί συνέβηκε ένας θάνατος, ένας χωρισμός, μια ανίατη ασθένεια, μια αναπηρία τότε μαθαίνεις πολύ καλά όσα αγνοούσες για αρκετά χρόνια. Όταν η ψυχή σου αιμορραγεί για δεκάδες λόγους που ίσως κανένας να μην γνωρίζει αλλά μόνο ο Θεός, η ίδια η  ζωή σου δίνει την ευκαιρία να μάθεις ποιοι θα σου κρατήσουν το χέρι και με αγάπη και δύναμη ψυχής θα σε τραβήξουν από τα μαλλιά για να σου θυμίσουν ότι είσαι ο ίδιος άνθρωπος, με την ίδια ψυχή, τις ίδιες αξίες στη ζωή, το ίδιο δυνατός /η, με τον ίδιο χαρακτήρα και προσωπικότητα. Το ότι η ζωή αλλάζει την πορεία των ανθρώπων δεν σημαίνει ότι αλλάζουν και οι άνθρωποι ή ότι η δικιά μας ζωή είναι και θα είναι για πάντα τέλεια και έχουμε το δικαίωμα να τους πετροβολάμε γιατί αυτές τις συμπεριφορές τις έχουν οι τοξικοί άνθρωποι οι οποίοι πάντα θα νιώθουν λίγοι, χωρίς την προσοχή και την αγάπη που θέλουν και με ανεκπλήρωτα όνειρα.

Τελικά δεν πρέπει να εξιδανικεύουμε τους κακούς ανθρώπους  γιατί υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι με ενσυναίσθηση και καρδιά χρυσάφι που στην τελική τους αδικούμε. Είναι αυτοί οι άνθρωποι  που πόνεσαν στη ζωή και είχαν τα κότσια να μηδενίσουν τα πάντα, να ξεκινήσουν από την αρχή,  να δώσουν μεγάλες μάχες και να βγουν αλώβητοι γιατί πολύ απλά «ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό». Οι κακοί άνθρωποι χαίρονται να σου πηγαίνουν όλα χάλια, αρέσκονται στο να σε προσβάλλουν, είναι η νέα μόδα της εποχής, παρακαλάνε να σου συμβεί κάτι κακό και όσες ευκαιρίες και να τους δώσεις δεν θα αλλάξουν γι’ αυτό το απαξιώνουμε τέτοιες συμπεριφορές τελικά είναι ότι καλύτερο!

Η ζωή μας αλλάζει τόσο πολύ και τόσο γρήγορα που δεν την προλαβαίνεις πολλές φορές και για να επιβιώσεις χρειάζεται λίγη τρέλα. Όσοι σε αγαπάνε αληθινά είναι όχι μόνο έμπρακτα αλλά και συναισθηματικά κοντά σου, ξέρουν πριν μιλήσεις πότε χαμογελά και πότε πονά η ψυχή σου, σου δίνουν ελπίδα και κουράγιο να κοιτάξεις μπροστά και κυρίως δεν σε αμφισβητούν και θέλουν για εσένα τα καλύτερα και ότι ακριβώς σου αξίζει σαν άνθρωπος, μυαλό, ψυχή και προσωπικότητα ακόμα και αν έχεις κάνει λάθη.

Μην θρέφεις την τοξικότητα των γύρω σου. Την χαρά σου, την ευτυχία και τις επιτυχίες σου δεν τις χρωστάς σε κανένα. Δώσε αγάπη στον συνάνθρωπο σου, στα παιδιά σου για να γίνουν ωραίοι άνθρωποι, με αυτοεκτίμηση και για να μην πληγώσουν ποτέ κανέναν. Μην αφήνεις τίποτα στην τύχη του. Χαμογέλασε στην ζωή και να είσαι σίγουρος/η πως μια μέρα θα σου χαμογελάσει ακόμα πιο  πλατιά και αυτή.