Όλα του γάμου δύσκολα

Ο Ιούνιος είναι ο έκτος μήνας του έτους κατά τον οποίο έχουμε ένα θερινό ηλιοστάσιο, τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, που πρακτικά σημαίνει την έναρξη του καλοκαιριού. Έχει πολλές λαϊκές ονομασίες όπως Θεριστής, Αλυθτσατσής, Κερασάρης και Τζιτζικάρης.

Του Παντελη Θεοδοσίου

Ο Ιούνιος πήρε το όνομά του από τη σύζυγο του Δία την Ήρα, η οποία στα λατινικά ονομάζονταν Juno και ήταν η θεά του γάμου. Τον Ιούνιο πάντα αναβίωνε το έθιμο του “Κλήδονα”, μια λαϊκή μαντική διαδικασία, σύμφωνα με το οποίο αποκαλυπτόταν στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου.
Σύμφωνα με παγκόσμιες στατιστικές, προ πανδημίας, κατά τον μήνα Ιούνιο διεξάγονταν οι περισσότεροι γάμοι. Επίσης, κατά τον ίδιο μήνα εκδίδονται και τα περισσότερα διαζύγια σε Αμερική και Ευρώπη. Διαβολική σύμπτωση ή μήπως υπάρχει στα αλήθεια μία σύνδεση της αρχής με το τέλος;

Στα χρόνια της “κορόνας” όλα αλλάζουν. Τα νέα διατάγματα μετέτρεψαν σε εφιάλτη την ομορφότερη μέρα της ζωής ενός ανθρώπου. Πολλά ζευγάρια μετέφεραν από πέρσι τον γάμο τους για φέτος. Έκλεισαν για ασφάλεια δύο και τρεις ημερομηνίες, έκαναν στο μυαλό τους πολλά σενάρια με την ελπίδα να τελέσουν τον γάμο τους, όπως τον ονειρεύονταν.

Για τους περισσότερους γονείς, ένας γάμος ισοδυναμεί με πανικό: Οργάνωση, ρούχα, ανακαίνιση σπιτιού και πάνω από όλα καλέσματα! Εκατοντάδες τα προσκλητήρια. Αυτό είναι ίσως και το πιο σημαντικό κομμάτι. Με τριακόσια άτομα μόνο, ξεκινάει ένας «εμφύλιος» για το ποιος θα μείνει απ’ έξω. Και να σου οι λίστες με τα υποψήφια φακελάκια, αχ συγγνώμη, καλεσμένους ήθελα να γράψω. Γράψε, σβήσε, διέγραφε, απέκλειε, επέλεξε, διαχώρισε ή κάνε κλήρωση. Μην σου τύχει αυτή η διαδικασία! Μες τα νεύρα οι συμπέθεροι με τους αριθμούς, δεν μιλιούνται οι συμπεθέρες για τα τραπέζια και το ανδρόγυνο στη μέση να προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες.

Το νυφικό στην κρεμάστρα τυλιγμένο με σελοφάν για ένα χρόνο και βάλε. Η μέλλουσα νύφη προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της. Τσαλακωμένο το πέπλο, κρόσσια τα νεύρα της. Τσαλαπατημένα τα τούλια, κομματάκια τα όνειρά της για την πιο όμορφη μέρα της ζωής της. Μακρινό σενάριο το γαμήλιο ταξίδι στο Μπαλί, μουχλιασμένα τα κουφέτα και οι μπομπονιέρες. Παρακολουθώ με μεγάλη έκπληξη τις τελευταίες εξελίξεις στο κεφάλαιο γάμος. Ένα παιχνίδι για γερά νεύρα. Η μεγαλύτερη βιομηχανία στην Κύπρο, μετά την τουριστική και την οικοδομική, αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση όλων των εποχών. Χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις έτοιμες να βάλουν λουκέτο.

Με την πάροδο σχεδόν ενάμιση χρόνου πανδημίας αναθεωρήσαμε πολλές πτυχές της ζωής μας. Ίσως ήρθε και η στιγμή να αναθεωρήσουμε το κεφάλαιο “γάμος”. Τι είναι τελικά ο γάμος; Πώς βιώνει ο καθένας τελικά εκείνη τη μέρα; Σε τελική ανάλυση, μια μέρα είναι. Όλα έχουν τη σημασία τους. Κανείς δεν είπε το αντίθετο. Νυφικό, στέφανα, μπομπονιέρες, πυροτεχνήματα, λουλούδια και διακόσμηση. Ανθρώπινα και υλικά κατασκευάσματα που αναστατώνουν τον ψυχισμό μας, καθώς αποκαλύπτουν την τρωτότητά μας και ρυμουλκούν στην επιφάνεια την αγωνία της αποτυχίας και τον φόβο να κατακλύζει το μέσα μας.

Γάμος ονομάζεται η τελετή με την οποία συνίσταται και αναγνωρίζεται μια νόμιμη γενετήσια ένωση, ένα διαβατήριο τελετουργικό, το οποίο σφραγίζει το πέρασμα του ατόμου από μια κατάσταση σε μια άλλη. Μία συμφωνία μονιμότητας και αλλαγής. Μία τόσο σημαντική μέρα, την οποία καταφέραμε ως λαός να
τη μετατρέψουμε σε μέρα τρεχάματος, αγωνίας και εφιάλτη. Η όλη διαδικασία πριν από τον γάμο, ψυχοφθόρα μέχρι εσχάτου βαθμού, κανονικά θα έπρεπε να κυλά μέσα σε μια πιο πραγματική υπόσταση και να χωράει μέσα της ανθρώπους που αγαπάμε και οι οποίοι θα έδιναν ένα διαφορετικό νόημα σε αυτήν την κοινωνική εξέλιξη.

Δυστυχώς, πάντα μετά από έναν κυπριακό γάμο ακολουθεί και το αναγκαίο «ξεκαθάρισμα». Ένας απολογισμός που έχει να κάνει συνήθως με τις ανθρώπινες σχέσεις. Συγγενικές, φιλικές, επαγγελματικές κλπ. Η πλευρά της κάθε σχέσης φωτίζεται ανάλογα από το περιεχόμενο του φακέλου. Μερικά περιεχόμενα μας εκπλήσσουν, άλλα μας τρομάζουν και άλλα μας κάνουν περήφανους για τις επιλογές μας…! Έτσι μάθαμε να μετράμε ως κοινωνία τον άνθρωπο. Σε κάτι τέτοιες στιγμές ξεπληρώνονται όλα.

Κόντρα σε όλη αυτήν την αντίφαση, το κλειδί της επιτυχίας είναι η αυτογνωσία, ξεκάθαρη λέξη για μερικούς και ασαφής θεωρητική έννοια για άλλους. Ο δρόμος προς την αυτογνωσία προϋποθέτει την ανάγκη να στρέψουμε την προσοχή μας σε σκέψεις, συναισθήματα κι επιθυμίες, όπως αυτές αναδύονται μέσα από την καθημερινότητά μας.

Ο γάμος διαρκεί μόνο μία μέρα! Μια μέρα ξεχωριστή! Φρόντισε να τη ζήσεις. Όπως και να είναι αυτή η μέρα, οφείλεις στον εαυτό σου να είναι συναισθηματικά μοναδική και υπέροχη.

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την προσωπική ευτυχία. Όλα τα άλλα περισσεύουν!