Ψήφου Οδύσσεια

Ο Μάιος είναι ο μοναδικός μήνας του έτους που το όνομά του δεν έχει ξεκάθαρη προέλευση. Οι Λατίνοι συγγραφείς τον αναφέρουν ως «mensis». Ο Πλούταρχος ταυτίζει το Μάη με το όνομα της Μάιας της ομορφότερης Πλειάδας. Ο Οβίδιος αποδίδει ετυμολογικά το όνομα του μήνα από τη λατινική λέξη “Majestas” (Μεγαλειότης).

Του Παντελη Θεοδοσίου

Ο φετινός Μάιος είναι κομματάκι παράξενος. Κάνει πρεμιέρα το Μεγάλο Σάββατο, με αποτέλεσμα η αργία της εργατικής Πρωτομαγιάς να χάνει λίγο από τη λάμψη της. Μπουρδουκλωμένα τα εξαπτέρυγα της Ανάστασης με τις κόκκινες εργατικές σημαίες και τις κραυγές των καταστημάτων λιανικού εμπορίου. Ο μήνας των λουλουδιών μάς μπαίνει επεισοδιακά και μας βγαίνει φασαριόζικα με τις βουλευτικές εκλογές στις τριάντα του μήνα.

Η πορεία της ψήφου μου προς τη φετινή κρίσιμη κάλπη θα μπορούσε να ταυτιστεί με την Ομήρου Οδύσσεια. Η ψήφος μου μοιάζει με την Πηνελόπη, εγώ με τον Οδυσσέα και η κάλπη με την Ιθάκη. Δεν ξέρω αν έχω αποτρελαθεί εντελώς, άλλα έτσι την είδα! Ένας σύγχρονος Οδυσσέας, που οφείλει να περάσει αλώβητος από τις Συμπληγάδες σκέψεις, χωρίς να τρελαθεί.

Η πολιορκία της Πηνελόπης μου ξεκίνησε από νωρίς. Στο σύγχρονο παλάτι μου (βλ. μέσα κοινωνικής δικτύωσης) έκαναν ντου από παντού δεκάδες μνηστήρες (υποψήφιοι βουλευτές) και περικύκλωσαν ασφυκτικά την Πηνελόπη μου. Σε ησυχία δεν την αφήνουν την έρμη. Κάθεται ήρεμη στον αργαλειό της, υφαίνοντας το σάβανο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά οι πονηροί μνηστήρες την παρενοχλούν στα μουλωχτά μέσω messenger με ραβασάκια. Στα φανερά, όλοι οι τοίχοι γέμισαν με αφίσες και υποσχέσεις. Υποψήφια τούβλα μαγαρίζουν τα κανονικά τούβλα κοτσάροντας τις φάτσες τους παντού.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι στη χώρα των Λωτοφάγων παλεύουν να με πείσουν να φάω τον μαγικό λωτό, ξεχνώντας πατρίδα, ιστορία, γεγονότα και συντρόφους.

Κάποιοι άλλοι, σαν σύγχρονες Κίρκες, με προσκαλούν σε λουκούλλεια γεύματα τίγκα στα μαγικά φίλτρα. Και όσο εγώ αρνούμαι να παραστώ στο γεύμα, τόσο αυτοί με κυνηγάνε με το μαγικό τους ραβδάκι για να με μεταμορφώσουν σε χοίρο. Ατύχησαν όμως! Μετά από δύο lockdown μετατράπηκα μόνος μου σε γουρουνάκι εκτροφής από την μάσα και την ακινησία.

Οι ύπουλες Σειρήνες κατέκλυσαν ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και διαδίκτυο με το τραγούδι τους. Τα έκλεισα όλα, για να μην παρασυρθώ από τη γοητεία τους και ακούω σε επανάληψη το τραγούδι της καρδιάς μου.

Η Πηνελόπη θέλει να με δοκιμάσει δίνοντάς μου το τόξο. Οπλίζω και σημαδεύω. Δεν θέλω να σκοτώσω κάποιο μνηστήρα, σαν τον Οδυσσέα. Στόχους θέλω να πετύχω. Κάθε βέλος και μήνυμα, κάθε βολή και ανησυχία. Στο παλάτι πρέπει να επέλθει η τάξη.

Όσο χαριτωμένη κι αν ακούγεται η πιο πάνω αλληγορική ιστοριούλα, στην πραγματικότητα είναι σκληρή. Στη σύγχρονη Οδύσσεια της Κύπρου, ο Οδυσσέας δυστυχώς πούλησε την Πηνελόπη στους μνηστήρες. Αντάλλαξε την Πηνελόπη με βολέματα, χάρες, θέσεις εργασίας, διορισμούς, υπογραφές και εξυπηρετήσεις.

Το παλάτι καταρρέει, Οδυσσέα. Δεν το βλέπεις; Τα θεμέλια του κτιρίου δεν αντέχουν άλλο το βάρος των μνηστήρων που κουβάλησες. Ορίστε; Τι είπες; Δεν τους κουβάλησες εσύ;

Σήκω από το θρόνο σου, Οδυσσέα! Σήκω, καλέ! Η Πηνελόπη ξεκλείδωσε όλα τα δωμάτια και οι μνηστήρες αρπάζουν ότι βρουν στο διάβα τους. Όλα τα ρήμαξαν, ούτε κολυμπηθρόξυλο δεν άφησαν. Τι είπες; Τι εννοείς βαριέσαι; Ποιος είναι αυτός ο άλλος που θα τους κυνηγήσει, όσο εσύ βλέπεις Masterchef και Survivor στην ΤV;

Σύνελθε επιτέλους, Οδυσσέα. Θυμήσου ότι είσαι πολυμήχανος και άρπαξε τη ζωή στα χέρια σου. Θυμήσου, Οδυσσέα, ότι στο τέλος σκοτώθηκες από τον ίδιο σου τον γιο, επειδή απλά δεν μπόρεσες να ερμηνεύσεις σωστά την προφητεία του Τειρεσία!

Θα μπορούσα να σου γράψω κι άλλα, Οδυσσέα, αλλά δεν θα το κάνω. Κουράστηκα να δίνω άνισους αγώνες και εσύ απλά να με χειροκροτείς. Ο κουραστικός ήχος από τα παλαμάκια σου δεν μου δίνει δύναμη να πάω κόντρα στο κατεστημένο, γιατί εσύ είσαι απλά θεατής. Δεν σου ζητάω να με ακολουθήσεις, απλά μόνο να αναλογιστείς. Πριν επιλέξεις χρώμα ψήφου, πριν το λευκό ή το μαύρο, θυμήσου πως όταν ένα κράτος βρίσκεται σε πτώση, όταν οι μηχανισμοί του καταρρέουν υπό το βάρος πολιτικών σκανδάλων, η αποχή δεν είναι η λύση. Αναλογίσου ποιος είσαι, ποια είναι η θέση σου στην κοινωνία και πόση δύναμη έχει η ψήφος σου. Ναι! Αυτή η ψήφος είναι η Νέμεσις στις Ύβρεις που έχουν διαπραχθεί. Κι αν απορείς τι μπορεί να αλλάξει σε αυτόν τον τόπο, την απάντηση θα τη βρεις στο βασικότερο στοιχείο ενός έθνους: την Ιστορία του. Ο μεγαλύτερος μάρτυρας των καιρών και ο καλύτερος δάσκαλος της ζωής!

Υ.Γ: Μην μπερδέψεις ποτέ σου, Οδυσσέα μου, τον Άργο, τον πιστό σου σκύλο με ένα κομματόσκυλο.