Χριστούγεννα μιας άλλης εποχής – Από την Άντρη Κρητικού

Θυμάμαι την ομορφότερη εποχή του χρόνου πολύ έντονα χαραγμένη στη μνήμη μου γιατί ήμουν από τα τυχερά παιδιά και εγώ και η Αδερφή μου, όπου μεγαλώσαμε με μια μητέρα που αγαπούσε πολύ αυτή την εποχή δίνοντας σε μας όλα τα όμορφα που έχει αυτή η περίοδος! Τι να πρώτοθυμηθώ το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μέσα στο σαλόνι όπου με μεγάλη, ιεροτελεστία στολίζαμε, τα  ξεχωριστά στολίδια τα οποία είχαν όλα μια δική τους συναισθηματική Ιστορία τις μυρωδιές από τα γλυκά της Λέλας μας κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δεν θα ξεχάσω τις Χριστουγεννιάτικες φόρμες για τα μπισκότα όπου διαλέγαμε μαζί με τα ξαδέρφια μου τι σχήμα θα δίναμε στο μπισκότο μας. Δεντράκι, αστέρι, ή Άγιος Βασίλης; Ανυπομονούσα πότε θα ψηθούν για να τα δοκιμάσω. Μυρωδιές μιας άλλης νοσταλγικής εποχής.

Επίσης αναπολώ τη μέρα των Χριστούγεννων. Η ομορφότερη στιγμή του χρόνου! Να «Πανίζω» τα καινούργια μου ρούχα και παπούτσια, ετοιμάζομαι για την εκκλησία μαζί με όλη την οικογένεια και στην επιστροφή η πρωινή σούπα της μαμάς. Συνεχίζαμε σε σπίτια των θείων για να μοιράσουμε ευχές και χρόνια πολλά στον θείο Τάκη που είχε την ονομαστική του γιορτή. Επιπλέον θυμάμαι τους μεγάλους να παίζουν χαρτιά και εμάς να στήνουμε διαφορά αυτοσχέδια παιχνίδια, χωρίς κινητά και χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές, έχοντας μόνο την φαντασία μας και ο ένας τον άλλο! Φωνές, γέλια, να ακούγονται από τα σαλόνια των φίλων και συγγενών. Ήταν οι ομορφότερες εποχές όπου ο θεσμός της οικογένειας ήταν ακόμα εκεί ψηλά με σεβασμό και αξίες που δυστυχώς…έχουν χαθεί. Και το βράδυ της Παραμονής να βάζω στοίχημα με τον εαυτό μου ότι θα κρατηθώ ξύπνια για να δω εκείνον το καλόκαρδο Άγιο με την κάτασπρη γενειάδα να προσπαθώ να μην αποκοιμηθώ, να σκουντώ την αδερφή μου να μην κοιμηθεί. Αλλά στο τέλος να γίνεται αυτό το Μαγικό να με παίρνει ο ύπνος και την επόμενη το πρωί της Πρωτοχρονιάς η χαρά απερίγραπτη, ο Άγιος Βασίλης πήρε το γράμμα μου και έχω το δώρο που ήθελα. Γιορτές αξέχαστες γεμάτες όμορφες εικόνες με όμορφους ανθρώπους που μόνο αγάπη σου έδιναν. Η αγκαλιά της γιαγιάς Ανδριανούς, της γιαγιάς Χρυσταλλους με την παραδοσιακή πουλουστρένα γιατί έτσι ήταν η παράδοση.

Χριστούγεννα μιας άλλης εποχής, που τώρα πάνε να χαθούν ας κρατήσουμε μέσα στην καρδιά μας τα μικρά απλά καθημερινά γιατί από αυτά γεννιούνται όλες η όμορφες αναμνήσεις.

Καλά Χριστούγεννα με γαλήνη στην ψυχή! Γιατί τα όμορφα κρύβονται στα απλά…