Χριστούγεννα μιας άλλης εποχής – Από την Χαρίκλεια Α. Γιάγκου

Ήταν αναμφίβολα, Χριστούγεννα μιας άλλης εποχής! Τα θυμάμαι σαν μια πολύ αλλιώτικη εποχή. Ξυπνούν μέσα μου απίστευτα όμορφες αναμνήσεις.

Η παιδική ξεγνοιασιά και αθωότητα, ήταν σίγουρα προνόμιο για εμάς. Δεν χωρούσαν προβλήματα και δυσκολίες εκείνες τις μέρες, θυμάμαι ο κόσμος διέγραφε σχεδόν κάθε είδος μιζέριας και απλά ζούσε κι απολάμβανε τα Χριστούγεννα ως τη μεγαλύτερη γιορτή του κάθε χρόνου!

Θυμάμαι ότι μικροί και μεγάλοι, είτε γέροι είτε νέοι, είτε παιδιά, αντιμετωπίζαμε τα Χριστούγεννα ως μια τεράστια γιορτή και γιορτή ορόσημο για το κάθε έτος, γιορτή με δώρα, χαρές, τεράστιες οικογενειακές συνάξεις οι οποίες είχαν κάποια βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία… άφθονο φαγητό και ποτό, με ατελείωτο κέφι και όρεξη για να διασκεδάσουμε. Τα Χριστούγεννα λειτουργούσαν του τότε, αισθάνομαι ότι ήταν σαν «φάρμακο» στις ψυχές μας, λες και είχαμε ένα «μαγικό ραβδί» με το οποίο τα ξωτικά του Άη Βασίλη, εξαφάνιζαν το κακό και έμενε πάντα το καλό κι η ευτυχία. Κάπως έτσι το νιώθω.

Στις φωτογραφίες αποτυπώνονται παιδικές χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις με άρωμα Ηνωμένου Βασιλείου! Ήταν από τις λίγες φορές, που γιορτάσαμε τα Χριστούγεννα εκτός… και συγκεκριμένα στην Αγγλία, μαζί με στενούς μας συγγενείς που ζούσαν εκεί!


Κι αν κάτι μου λείπει από το τότε στο σήμερα, είναι όλη αυτή η παιδική επιπολαιότητα η οποία ήταν διάχυτη σε όλη την κοινωνία εκείνες τις γιορτάρες μέρες. Έχω στο μυαλό μου εικόνες σχεδόν μόνο με χαρούμενα πρόσωπα, μικρών και μεγάλων. Θυμάμαι ο ενθουσιασμός για τον Αη Βασίλη, για τα «τραπέζια» όπως συνηθίζουμε να λέμε στη λαϊκή γλώσσα τις οικογενειακές συνευρέσεις, η βόλτα στη γειτονιά για να πούμε τα κάλαντα, οι μυρωδιές από τις λιχουδιές αλλά βεβαίως και τις σούβλες που ψήνονταν σε κάθε σπίτι. Εικόνες και μυρωδιές βαθιά χαραγμένες στις παιδικές αναμνήσεις και ιστορίες που σημάδεψαν τις παιδικές μας στιγμές. Μυρωδιές κι εικόνες που ανεξίτηλα γραμμένες στο μυαλό αλλά και στη συνείδηση μου.

Σήμερα – και ιδιαίτερα η μετά Covid αποχή, αισθάνομαι δυστυχώς ότι άλλαξαν και ανατράπηκαν πολλά δεδομένα. Βλέπω συγκρατημένη χαρά και αισιοδοξία από τους ανθρώπους γύρω μου, μαζεμένα πάρτι και πολύ περισσότερα θλιμμένα πρόσωπα. Δεν ξέρω αν όλα αυτά μετριάστηκαν γιατί ωριμάζοντας αλλάζεις τρόπο αντιμετώπισης των καταστάσεων, ή αν όντως η παιδικότητα έφερνε τη χρυσόσκονη άπλετη και παραμυθένια.

Πάντως σίγουρα, τα Χριστούγεννα των παιδικών μας χρόνων, για εμένα ήταν όντως μαγικά!