Χριστούγεννα θα πει «αγάπη»

Της Ρούλας Πέτρου

Η γέννηση του Ιησού Χριστού είναι το πιο σημαντικό γεγονός στην ιστορία. Συμβολίζει την αγάπη σε ένα άρρωστο κόσμο. Τα Χριστούγεννα είναι ευλογημένη εποχή, αναζωπυρώνει το αίσθημα της προσφοράς. Κάθε φορά που αγαπάμε, κάθε φορά που δίνουμε, είναι Χριστούγεννα. Είναι ένα συναίσθημα και τονωτικό για την ψυχή μας . 

Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που ενώ έχει κοινό νόημα, γιορτάζεται διαφορετικά από κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο, με τις παραδόσεις να διαφέρουν και να παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Έχει θρησκευτικό χαρακτήρα, ενώ αποτελεί μια καλή αφορμή για να βρεθούν όλοι μαζί  με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Στην Σουηδία η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας φορά ένα άσπρο φόρεμα με κόκκινη φαρδιά ζώνη, στεφάνι φτιαγμένο από φύλλα, το οποίο έχει πάνω του αναμμένα κεριά  και ξυπνάει  τους γονείς της προσφέροντας τους καφέ και ψωμάκια. Το έθιμο αυτό συμβολίζει την επιστροφή του αστεριού. Τα Χριστούγεννα στη Ρωσία, περιλαμβάνουν νηστεία 39 ημερών. Το γιορτινό γεύμα τους αποτελείται από 12 πιάτα προς τιμή των 12 Αποστόλων και  την ημέρα των Χριστουγέννων τραγουδούν στην εκκλησία τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα και ύμνους. Buon Natale είναι η ευχή που πρέπει να δώσετε στους Ιταλούς τα Χριστούγεννα. Την περίοδο των Χριστουγέννων τα παιδιά ντύνονται βοσκοί, τραγουδούν και τα δώρα τους σύμφωνα με την παράδοση τους τα φέρνει μια ευγενική, άσχημα μάγισσα, η Befana. Ευχηθείτε «VeselaKoleda»  και ετοιμαστείτε για  ένα γεύμα πολλών πιάτων στην Βουλγαρία. Το τραπέζι δεν το μαζεύουν μετά το δείπνο, προκειμένου να αφήσουν φαγητό στα άγια πνεύματα.

Υπάρχει όμως όπως πάντα και η άλλη όψη του νομίσματος, γιατί  αυτή την όμορφη γιορτή  δεν την ζουν όλοι οι  άνθρωποι  οικογενειακά, με πλούσια φαγητά και  εδέσματα, δώρα, αγκαλιές, χαρά και χαμόγελα. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι  που εν μέσω κορωνοιού βρίσκονται διασωληνομένοι στα νοσοκομεία, άλλοι  πάσχουν από σοβαρές ασθένειες και δίνουν την δική τους μάχη. Δυστυχώς υπάρχουν σε όλες τις χώρες  και οι άστεγοι που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.. γιατί μια μέρα η ζωή τους έδειξε την σκοτεινή πλευρά της  και προσπαθούν να επιβιώσουν. Εξακολουθούμε σαν θεατές να βλέπουμε κυρίως στις Ασιατικές χώρες  παιδιά να πεθαίνουν από την πείνα εξαθλιωμένα, ανθρώπους να υποφέρουν, να ζουν με τον τρόμο της τρομοκρατίας και του πολέμου. Μακάρι Θεέ μου αυτός ο κόσμος να ήταν διαφορετικός και να κυριαρχούσε στις καρδιές των ανθρώπων η αγάπη, η προσφορά. Πόσο αλλιώτικη συμπεριφορά θα είχαν οι άνθρωποι εάν είχαν ενσυναίσθηση, ευγένεια ψυχής. Πόσο όμορφα θα ήταν τα πάντα γύρω μας εάν δεν υπήρχαν όλες αυτές οι στενάχωρες και δύσκολες καταστάσεις. Βρίσκονται ανάμεσα μας όμως και άγγελοι χωρίς φτερά οι οποίοι είναι γεμάτη αγάπη, καλοσύνη και προσφορά για τον συνάνθρωπο τους. Ας γινόταν η κάθε μέρα να ήταν μια όμορφη γιορτή αγάπης. Σίγουρα δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Μπορούμε όμως να αφήσουμε την δική μας σφραγίδα αγάπης στους ανθρώπους που αγαπάμε, σε εκείνους που χρειάζονται μια ζεστή αγκαλιά, ένα πιάτο ζεστό φαγητό..γιατί η ζωή είναι τροχός και γυρίζει για όλους. Μια μέρα ίσως εμείς να βρεθούμε στην δική τους θέση. Υπάρχουν άνθρωποι που παλεύουν κάθε μέρα, ακόμα και αυτές τις άγιες μέρες για πράγματα που εμείς θεωρούμε δεδομένα. Κάποιοι άλλοι άνθρωποι είτε έχουν χάσει ή είναι μακριά από αγαπημένα τους πρόσωπα. Όσοι έχουν χρήματα ας επισκεφτούν ένα ορφανοτροφείο, ένα γηροκομείο, το παιδογκολογικό τμήμα,  να χαρίσουν λίγες χαρούμενες στιγμές σε αυτούς τους ανθρώπους, αυτά τα παιδιά που ανεβαίνουν ένα Γολγοθά  μαζί με τους γονείς τους με την ελπίδα πώς όλα θα πάνε καλά, πως όλα θα ανθίσουν ξανά, ζωγραφίζοντας στις ψυχές τους μόνο όμορφα χρώματα.

Εύχομαι ολόψυχα καλές γιορτές, Ευλογημένα Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το νέο Έτος 2022. Εύχομαι λιγότερο άγχος, λιγότερο φθόνο, λιγότερη τοξικότητα, λιγότερος πόνο. Περισσότερη ουσία, αγάπη, έμπνευση, χαρά, περισσότερα όνειρα, έρωτα, μαγεία, καινούριους στόχους και πολύτιμες στιγμές κοντά στους ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπούν αληθινά. Και να θυμάστε η προσευχή και η πίστη έχουν μεγάλη δύναμη. Να πιστεύεις στον εαυτό σου, τις δυνατότητες σου και με πάθος, αγάπη και δουλειά να πραγματοποιείς τα όνειρα σου. Μην το βάζεις ποτέ κάτω. Γέμισε το καινούριο βιβλίο της ζωής σου, 2022 με όλα τα όμορφα που θα γεμίσουν τον «κόσμο» σου, κοντά σε όμορφους ανθρώπους που ξέρουν να διαβάζουν την ψυχή σου.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news