Χρειάζονται αληθινά χαμόγελα για να προχωρήσεις παρακάτω!

Της Τίνας Α. Μιχαηλίδου

Θυμάμαι τη μαμά μου όταν ήμουν μικρή να μου λέει: “Τίνα με το κλάμα δεν βγαίνει τίποτα”. Στην αρχή δε το καταλάβαινα, νόμιζα ότι με το να κλαίω, όλα λύνονται ως δια μαγείας και όλα θα είναι μέλι γάλα.

Τα χρόνια πέρασαν και εγώ μεγάλωσα και σε λίγο καιρό θα γίνω 31. Πότε πέρασαν όμως τα χρόνια;

Πότε ήμουν ενός έτους,πότε ήμουν 11, πότε 21 και πότε έφτασα τα 31 ποτέ δεν το πήρα χαμπάρι. Οι δυσκολίες πλέον στη ζωή μου δεν ήταν αν θα πάρω 10 ή 15 στα μαθηματικά που τόσο μισούσα. Βέβαια με τα μαθηματικά έμαθα να λύνω τα προβλήματα της ζωής, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Στους πρώτους χωρισμούς μου έκλαψα πολύ, το χαμόγελο είχε χαθεί και εγώ προσπαθούσα να ισορροπήσω και να προχωρήσω παρακάτω. Όταν η κατάθλιψη μου κτύπησε την πόρτα κατάλαβα πως η ζωή είναι πολύ μικρή για να στεναχωριόμαστε για τους πρώην μας. Μετά από μπόλικη φιλοσοφία και αυτοκριτική κατάφερα να ξεπεράσω και αυτό το εμπόδιο.

Άλλωστε η κατάθλιψη είναι άτιμη, σε χτυπάει εκεί που δε το περιμένεις και δεν κοιτάει αν είσαι γυναίκα ή άντρας, αν είσαι μικρός ή μεγάλος σε ηλικία.

Για να είσαι καλά στην υγεία σου πρέπει να είναι καλά και η ψυχή σου και αυτό είναι νόμος.

Όταν όμως ο μπαμπάς μου αρρώστησε το χαμόγελο σβήστηκε για κάποιο διάστημα, μέχρι να συνειδητοποιήσω ότι η ζωή προχωράει.

Η ζωή όμως προχωράει με γρήγορους ρυθμούς και εκεί που δε το καταλαβαίνεις έχεις μεγαλώσει και έχεις αναλωθεί σε λάθος αγάπες και έρωτες. Και όταν έχεις και έναν άνθρωπο άρρωστο στο σπίτι σου η ρουτίνα της ζωής σου αλλάζει και πρέπει να την προσαρμόσεις στα νέα δεδομένα. Και αυτό είναι το πιο δύσκολο διότι όσο υποφέρει ο άνθρωπός σου που είναι άρρωστος, άλλο τόσο υποφέρεις και εσύ και αρρωσταίνεις παράλληλα.

Γιατί η ζωή δεν είναι μόνο αγάπες και έρωτες και ποτέ δεν υπογράφεις με κάποιον συμβόλαιο ότι θα είσαι για πάντα μαζί του,γιατί η ζωή τα φέρνει έτσι που μπορεί τελικά να έγινε για καλό σου.

Η ζωή έχει και την άλλη πλευρά την άσχημη που έχει τα κάτω της με στεναχώριες, πόνους, θανάτους και χωρισμούς.

Άρα, το ζητούμενο είναι πως πρέπει να φοράμε το πιο μεγάλο και το πιο αληθινό μας χαμόγελο ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές μας και πίστεψέ με το να χαμογελάς κάνει και εκείνους που σε θέλουν διαρκώς στεναχωρημένη να ανησυχούν.

Μην εκφράζεις την στεναχώρια σου από δω από εκεί λίγοι είναι αυτοί που θα στεναχωρηθούν με το πρόβλημά σου και λίγοι είναι αυτοί που θα χαρούν με τη χαρά σου.

Χαμογέλα λοιπόν χωρίς να σε νοιάζει πλέον τίποτα!