Το Πάσχα της Παναγίας – Του Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνου Κκαρά (Πρωτοσύγκελλος Ι.Μ. Κωνσταντίας και Αμμοχώστου)
Μέσα στην Εκκλησία μας τρία μεγάλα γεγονότα και εορτές τα ονομάζουμε ως Πάσχα. Το πρώτο και κατεξοχήν Πάσχα είναι η Ανάσταση του Χριστού. Το Άγιο Πάσχα σημαίνει το πέρασμα από τη δουλεία της αμαρτίας στην ελευθερία που μας προσφέρει ο Χριστός. Είναι το πέρασμα από τη φθορά και τον θάνατο στην αφθαρσία και την αθανασία.
Ως δεύτερο Πάσχα χαρακτηρίζουμε και τα Χριστούγεννα, γιατί η Γέννηση του Χριστού σημαίνει την αρχή της σωτηρίας και λύτρωσης του ανθρώπου. Είναι το πέρασμα του ανθρώπου από το σκοτάδι της αμαρτίας στο φως της χάρης του Χριστού. Ως τρίτο Πάσχα χαρακτηρίζουμε την Κοίμηση της Παναγίας μας.
Η λαϊκή ευσέβεια το ονομάζει και Πάσχα του καλοκαιριού. Με την Κοίμηση και Μετάσταση της Παναγίας μας στους ουρανούς προεικονίζεται η ανάσταση και η συμμετοχή του ανθρώπου στη Βασιλεία του Θεού.
Το Πάσχα της Παναγίας είναι πολύ δημοφιλές και τιμάται με ευλάβεια από τους πιστούς. Στον δικό μας τόπο, το Παραλίμνι η εορτή της Κοίμησης της Παναγίας γιορτάζεται πανηγυρικά σε όλους τους ναούς, αλλά κατεξοχήν και με δεσπόζουσα τιμή γίνεται η πανήγυρή της στην Εκκλησία της Παναγιώτισσας στον Πρωταρά, που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Η ιστορία της Παναγιώτισσας χάνεται μέσα στους αιώνες και αυτό το απέδειξε και πρόσφατα η αρχαιλογική σκαπάνη. Στη βόρεια αυλή της εκκλησίας, κάτω από το υφιστάμενο δάπεδο υπάρχουν συντηρημένα και φυλαγμένα τα θεμέλια της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής (αρχαίος ναός της Παναγίας) που ανάγεται στον 6ο αι. μ.Χ. Η τοιχονομία στο εσωτερικό μέρος της εκκλησίας ανάγεται στον 16ο αι. μ.Χ, ενώ κάτω από το δάπεδο εντοπίστηκαν θεμέλια 12ου και 14ου αι. μ.Χ. Εξάλλου στον χώρο αυτό βρίσκεται ο τάφος του τελευταίου εφημέριου του ναού ΠαπάΖαχαρια, τον οποίο αποκεφάλισαν οι Οθωμανοί τον 17ο αιώνα. Στο νότιο μέρος του ναού υπάρχει παρεκλήσιο προς τιμήν του Ιερομάρτυρα ΠαπάΖαχαρια, καθώς και λειψανοθήκη με τα χαριτόβρυτα λείψανά του και την τίμια κάρα του. Η Παναγιώτισσα έχει καταστεί μια πνευματική και φυσική όαση και πλέον λειτουργεί κανονικά. Κάθε Σάββατο τελείται ο Εσπερινός και κάθε Κυριακή ο Όρθρος και η θεία Λειτουργία και επίσης τελούνται όλες οι μεγάλες εορτές. Κάθε Τετάρτη τελείται η ακολουθία της Παράκλησης.

Ιδιαίτερα τις μέρες του 15Αύγουστου τελούνται κατανυκτικές ακολουθίες με καθημερινές Παρακλήσεις και συχνές Λειτουργίες. Μια πολύ συγκινητική ακολουθία είναι αυτή που τελείται στις 13 Αυγούστου το απόγευμα. Είναι η ακολουθία του Επιταφίου και των Εγκωμίων της Παναγίας μας. Σε ειδική λοιπόν τελετή τοποθετούμε το νεκρό σώμα της Παναγίας σε στολισμένο με λουλούδια Επιτάφιο και ψάλλουμε τα Εγκώμια για την ταφή της. Η όλη ακολουθία είναι πολύ κατανυκτική και παραπέμπει στη Μεγάλη Παρασκευή και στην ταφή του Χριστού.
Στις 14 Αυγούστου τελείται ο πανηγυρικός Εσπερινός το απόγευμα και στις 15 Αυγούστου το πρωί ο Όρθρος και η θεία Λειτουργία, ενώ το απόγευμα ψάλλουμε και πάλιν την Παράκληση. Καλούμε όσους δεν γνώρισαν ή δεν επισκέφθηκαν ακόμα την Παναγιώτισσα, να κοπιάσουν στον χώρο αυτό με τη βεβαιότητα, ότι θα γεμίσουν με χάρη και πνευματική και ψυχική ανάπαυση.