Το μυστικό της επιτυχίας; Βάλτε όλα τα αυγά σε ένα καλάθι

Η παραδοσιακή λογική σοφία λέει “μην βάζετε όλα τα αυγά σας σε ένα καλάθι.” Αυτό πόσο σωστό είναι γι’ αυτούς που ρισκάρουν τα πάντα για κάτι μεγαλύτερο;

Του Ζανέττου Λουκά

Ναι ξεφεύγει τα όρια της λογικής. Γιατί; Επειδή είναι επικίνδυνο.

Είναι τρομακτικό. Και η παραδοσιακή σοφία προβάλλεται για την αποφυγή κινδύνων. Τελειώνοντας ένα σχολείο, πηγαίνοντας στο κολέγιο, εξασφαλίζοντας μια σταθερή δουλειά, αγοράζοντας ένα αυτοκίνητο, ένα σπίτι, ένα σταθερό δάνειο. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος με αυτό το μονοπάτι, καθώς επικρατεί ισορροπία στη ζωή. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι γονείς χαίρονται όταν τα παιδιά τους ακολουθούν την πεπατημένη. Τους εξασφαλίζει μία ήπια και σταθερή ζωή μετριάζοντας τον κίνδυνο. Τα αυγά σου είναι σε πολλαπλά καλάθια και εσύ ζεις σε μία καθημερινή ρουτίνα όπως οι περισσότεροι άνθρωποι σ’ αυτό τον πλανήτη.

Αλλά αν θέλετε να είστε παράλογα επιτυχημένοι – το είδος της επιτυχίας που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα βιώσουν ποτέ, τότε πρέπει να βάλετε όλα τα αυγά σας σε ένα καλάθι.

“Η επιτυχία είναι 20 βήματα προς μία κατεύθυνση, όχι ένα βήμα σε 20 κατευθύνσεις.” – Ανώνυμος

Μία πρόσφατη μελέτη που είχα διαβάζει τελευταία έλεγε ότι το 99% των ανθρώπων που ξεκινούν έναν μαραθώνιο τον ολοκληρώνουν. Η μεγαλύτερη δύναμη μας είναι η ανθεκτικότητά και η επιμονή στον στόχο μας. Υπάρχει ένας παλιός κανόνας που χρησιμοποιούν οι υποβρύχιες δυνάμεις καταστροφών του στρατού των ΗΠΑ όταν εκπαιδεύουν νεοσύλλεκτους για το διάσημο βάναυσο πρόγραμμα των NAVY SEALS που ονομάζεται «ο κανόνας του 40%». Ο κανόνας του 40% είναι απλός: Όταν το μυαλό μας λέει ότι τελειώσαμε, είμαστε πραγματικά μόνο στο 40%.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν φτάσει ποτέ πουθενά κοντά στα όρια και τις δυνατότητές τους. Αποχωρούσαν πολύ πριν χρειαστεί καν να αποχωρήσουν. Όταν το 2018 βρισκόμουν με το ποδήλατο μου στην Ισπανία και στο φημισμένο Καμίνο Ντε Σαντιάγκο αποφάσισα ότι μέσα σε μία ημέρα θα έκανα 145 χλμ ανήφορο σε 40 βαθμούς κελσίου, ανεβαίνοντας το διάσημο και άχαρο βουνό «Cruz De Ferro» ή στα ελληνικά τον «ατσαλένιο σταυρό».

Είχα ένα στόχο. Ποτέ να μην σταματήσω παρά μόνο όταν φθάσω στην κορυφή. Θα μπορούσα να πάω όσο αργά ήθελα, αλλά δεν μπορούσα ποτέ να σταματήσω πλήρως. Θυμάμαι πόσο προετοιμασμένος ήμουν γι’ αυτή την ημέρα. Το βουνό ήταν πολύ μεγάλο. Η ζέστη ήταν αφόρητη. Ήταν το πιο δύσκολο μέρος όλου του μονοπατιού. Θυμάμαι ότι δεν υπήρχε κανένας γύρω μου για ώρες και σκεφτόμουν τι θα γινόταν εάν μου σύνέβαινε κάτι.

Αλλά ήμουν αφοσιωμένος στον στόχο μου. Δεν μπορούσα να σταματήσω. Δεν μπορούσα να αφήσω το ποδήλατό μου και να περπατήσω στο λόφο. Έπρεπε να συνεχίσω να ποδηλατώ, ανεξάρτητα από το πόσο αργά πήγαινα. Χρειάστηκα 11 ώρες να βγω και να κατέβω το βουνό αλλά η όλη διαδικασία φάνταζε ημέρες. Δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να το κάνω. Φαινόταν αδύνατο. Αλλά έφτασα στην κορυφή, χωρίς να σταματήσω, χωρίς να κατεβώ και να περπατήσω το ποδήλατό μου πάνω στο λόφο. Κατάλαβα ότι μπορούσα να κάνω πολύ περισσότερα από όσα το μυαλό μου πίστευε. Είχα καταφέρει να σπάσω το φράγμα του κανόνα του 40%.

Ανάμεσα στα χρόνια έχω μελετήσει τις ζωές και τις επιλογές πολλών εξαιρετικά επιτυχημένων ανθρώπων – ηθοποιών, επιχειρηματιών, πολιτικών, κωμικών, αθλητών – και βρίσκω ένα κοινό: Αυτοί οι άνθρωποι έβαζαν όλα τα αυγά τους σε ένα καλάθι.

Η αλήθεια είναι η εξής: Μόνο ένα μικρό μέρος των ηθοποιών μπορεί να ζήσει από τη δουλειά του. Λιγότερο από το 2% όλων των αθλητών καταφέρνουν στο τέλος να γίνουν επαγγελματίες. Η πολιτική είναι μια από τις πιο ανταγωνιστικές και δύσκολες βιομηχανίες στον κόσμο. Ωστόσο, όλα αυτά τα άτομα – άνδρες και γυναίκες από κάθε κατηγορία ζωής – πέτυχαν σε αυτούς τους τομείς υψηλού κινδύνου επειδή έβαλαν όλα τα αυγά τους σε ένα καλάθι.

Όταν ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ ήρθε στην Αμερική, ο μάνατζερ του τον παρακάλεσε να αναλάβει τους μοναδικούς ρόλους που του προσφέρθηκαν όπως να παίζει τον ρόλο του κακού μπράβου με τους μεγάλους μυς, τον κακό Γερμανό Ναζί κτλ. Αλλά ο Schwarzenegger αρνήθηκε. Έβαλε όλα του τα αυγά σε ένα καλάθι και ρίσκαρε τα πάντα για να πετύχει τα όνειρα του. Αργότερα έγινε ο πιο διάσημος και ακριβοπληρωμένος ηθοποιός σε ολόκληρο τον κόσμο. Το ίδιο έγινε με την Τίνα Φέι η οποία δούλευε ως βοηθός συγγραφέας για τηλεοπτικές εκπομπές την ίδια ώρα που οι φίλοι και η οικογένειά της δεν κατάλαβαν ποτέ γιατί ήθελε να εργαστεί σε μια τόσο σκληρή και άχαρη δουλειά.. Πόνταρε τα πάντα για τον εαυτό της και τελικά έγινε μία από τις καλύτερες ηθοποιος της εποχής της η οποία μάλιστα ήταν και πολυβραβευμένη με βραβεία Emmy.

Οι κωμικοί Steve Martin και Kevin Hart έκαναν χιλιάδες κωμικές παραστάσεις μπροστά από μέτρια, αδιάφορα ακροατήρια που έβγαζαν λεφτά ίσα ίσα για να πληρώνουν τα ενοίκια τους. Κανείς δεν πίστευε ότι θα τα καταφέρουν. Μετά και οι δύο έγιναν οι πιο αναγνωρισμένοι κωμικοί της γενιάς τους. Υπάρχουν δεκάδες από αυτές τις ιστορίες – ιστορίες ανθρώπων που «ανόητα» και ενάντια στη λογική έβαλαν όλα τα αυγά τους σε ένα καλάθι.

Δεν χρειάζεται να είστε αυτό που όλοι θέλουν να είστε. Βάλτε όλα τα αυγά σας σε ένα καλάθι και παρακολουθήστε το καλάθι πολύ προσεκτικά. Εάν κάνετε αυτό που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι, θα καταλήξετε με αυτό που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Εάν θέλετε αυτό που δεν έχει κανένας άλλος, πρέπει να κάνετε ό, τι δεν κάνει κανένας άλλος.

«Οι απλοί άνθρωποι εργάζονται πολύ σκληρά για λίγα χρήματα, προσκολλώνται στην ψευδαίσθηση της ασφάλειας εργασίας και προσβλέπουν σε διακοπές 3 εβδομάδων κάθε χρόνο και ίσως μια λιγοστή σύνταξη μετά από 45 χρόνια υπηρεσίας». -Robert Kiyosaki