Το μυστικό της επαγγελματικής επιτυχίας; Γίνε πιο παραγωγικός – Του Ζανέττου Λουκά

Αλλά πως το κάνεις αυτό; Πως καταφέρνεις να φτάσεις στο υπέρτατο των σημερινών σου δυνατοτήτων; Υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο ή κάποιοι κανόνες γραμμένοι; Βεβαίως, θα βρεις αρκετούς. Πρόσφατα έγραψα τους πιο σημαντικούς που ακολουθώ μέσα από τις δικές μου προσωπικές εμπειρίες. Σκέφτηκα ότι για μένα θα ήταν χρήσιμοι. Αλλά στην πορεία αναθεώρησα ότι θα ήταν ωφέλιμοι και πιο χρήσιμοι αν τους δημοσίευα και σε ένα άρθρο, έτσι ώστε να τους υιοθετήσει και κάποιος από σας.

Πιθανότατα έχετε ακούσει να λένε ότι η δημιουργικότητα είναι ένα από τα σημαντικά συστατικά της επιτυχίας. Αλλά τι πραγματικά σημαίνει αυτό; Στις επιχειρήσεις, η δημιουργικότητα είναι η δημιουργία νέων ιδεών που είναι καινοτόμες και «έξω από το κουτί». Έχει να κάνει με το πως σκεφτόμαστε διαφορετικά από αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή για να δημιουργήσουμε κάτι καλύτερο ή πιο αποτελεσματικό. Ενώ η δημιουργικότητα συνδέεται συχνά με τις τέχνες, εν τούτοις πιστεύω ότι κάθε κλάδος χρειάζεται φαντασία. Ο καθένας μπορεί να είναι δημιουργικός, ανεξάρτητα από τον κλάδο ή το επάγγελμά του.

Παρακάτω είναι οι δικοί μου κανόνες που θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε την c σας.

Βελτιώστε τις δεξιότητές σας στην επίλυση προβλημάτων

Εάν μπορείτε να μάθετε να βλέπετε τα προβλήματα ως ευκαιρίες, θα είστε σε καλό δρόμο για να ενισχύσετε την παραγωγικότητά σας και να κερδίσετε περισσότερα χρήματα. Πολύ συχνά, οι άνθρωποι στις αρνητικές πτυχές ενός προβλήματος πέφτουν ψυχολογικά και αποτυγχάνουν να δουν τις πιθανές λύσεις που θα ξεκλειδώσουν το πρόβλημα. Σε νεαρή ηλικία ανακάλυψα ότι οι καλύτεροι διευθυντές είναι αυτοί που λύνουν άμεσα τα προβλήματα τους, χωρίς το πρόβλημα να… γίνεται πρόβλημα.

Αναπτύξτε μια νοοτροπία προσωπικής ανάπτυξης
Η νοοτροπία προσωπικής ανάπτυξης είναι η πεποίθηση ότι η ευφυΐα και η ικανότητα δεν
είναι σταθερά χαρακτηριστικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε πάντα να βελτιώνεστε με προσπάθεια και εξάσκηση. Τα άτομα με νοοτροπία προσωπικής ανάπτυξης είναι πιο πιθανό να είναι δημιουργικά επειδή δεν φοβούνται την αποτυχία. Γνωρίζουν ότι τα λάθη είναι μέρος της μαθησιακής διαδικασίας και ότι μπορούν πάντα να γίνονται καλύτερα. Τα λάθη, η κάθοδος, τα στραβοπατήματα επιτρέπονται. Οι απαισιόδοξες και ματαιόδοξες σκέψεις όχι. Είναι απαγορευτικές. Να το θυμάστε αυτό.

Να είστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες

Οι νέες ιδέες είναι πάντοτε καλοδεχούμενες και δεν υπάρχει λόγος να τις απορρίπτετε. Θυμηθείτε ότι οι μεγαλύτερες εφευρέσεις του κόσμου φτιάχτηκαν από απλές ιδέες. Δεν χρειάζεστε να είστε “Yes Man” σε όλες και να αποδέχεστε κάθε πρόταση. Αυτό θα σας προκαλέσει αρκετά προβλήματα στο μέλλον. Αλλά να έχετε ένα σωστό μέτρο ζύγισης, όπου κάθε ιδέα να φιλτράρετε σωστά.

Πάρτε τα ρίσκα

Η δημιουργικότητα απαιτεί συχνά την ανάληψη κινδύνων. Εάν φοβάστε πολύ να ρισκάρετε, είναι πιθανό να το παίξετε ασφαλές και να τηρήσετε το «στάτους κβο». Το να παίρνεις ρίσκα δεν σημαίνει να είσαι απερίσκεπτος. Σημαίνει να είσαι πρόθυμος να δοκιμάσεις νέα πράγματα, ακόμα κι αν υπάρχει πιθανότητα αποτυχίας. Χωρίς να παίρνεις ρίσκα, είναι δύσκολο να είσαι πραγματικά δημιουργικός. Όπως λέει σωστά και ο φίλος μου ο Θανάσης και να μην παίρνει κανείς ρίσκα και να μένει στάσιμος, είναι κι αυτό στην τελική ένα ρίσκο.

Να έχετε επιμονή

Η δημιουργικότητα απαιτεί συχνά δοκιμή και λάθος. Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις προτού βρείτε αυτή που λειτουργεί. Μην τα παρατάτε πολύ εύκολα. Εάν είστε επίμονοι, θα βρείτε τελικά τη λύση που αναζητάτε.

Ξεμπλοκάρετε το μυαλό σας

Αν θέλετε να είστε πιο δημιουργικοί, πρέπει να ξεμπλοκάρετε το μυαλό σας σε τακτική βάση. Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να εκθέσετε τον εαυτό σας σε νέες εμπειρίες. Δοκιμάστε νέα πράγματα, γνωρίστε νέους ανθρώπους και επισκεφτείτε νέα μέρη. Όσο περισσότερες νέες εμπειρίες έχετε, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε μια σημαντική στιγμή.

Τρώτε υγιεινά

Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για τη γενική υγεία και ευεξία. Όταν τρώτε υγιεινά, παρέχετε στο σώμα και τον εγκέφαλό σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας. Θα σας υπενθυμίσω δύο απλές φράσεις που συχνά ακούμε. «Τα πάντα περνάνε απ’ το στομάχι» και «είσαι ότι τρως».

Ασκηθείτε

Η άσκηση δεν είναι μόνο καλή για τη σωματική σας υγεία, είναι επίσης καλή για την ψυχική σας υγεία. Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη μνήμη. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αυξήσετε τα επίπεδα ενέργειας και τη διάθεσή σας. Η άσκηση θα σας βοηθήσει να εκτονωθείτε, να αποβάλετε τοξίνες, άγχος και στρες και να «αδειάσετε» το μυαλό σας από κακές σκέψεις.

Μειώστε το αλκοόλ. Ή κόψτε το

Από όλους τους κανόνες το 99% θα συμφωνήσει με όλους. Εδώ υπάρχει θέμα. Ο άνθρωπος θεωρεί το αλκοόλ ως τον καλύτερο του φίλο. Ε, πιστέψτε με είναι ένας μεγάλος εχθρός. Έπινα αρκετά για χρόνια και όταν το 2014 (26 Αυγούστου) το έκοψα, η παραγωγικότητα μου εκτινάχθηκε και τα οφέλη ήταν τεράστια. Ενώ ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα μπορεί μερικές φορές να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί στην πραγματικότητα να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Η κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με μειωμένη λειτουργία του εγκεφάλου.

Περάστε χρόνο στη φύση

Το να περνάτε χρόνο στη φύση μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και την ψυχική σας ευεξία. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να είστε πιο δημιουργικοί. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που περνούσαν χρόνο σε φυσικό περιβάλλον είχαν αυξημένη δημιουργικότητα και παραγωγικότητα. Επομένως, εάν θέλετε να είστε πιο δημιουργικοί, φροντίστε να περάσετε λίγο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Διαλογιστείτε

Ο διαλογισμός έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την εστίαση και τη συγκέντρωση. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να είστε πιο δημιουργικοί. Όταν διαλογίζεστε, εκπαιδεύετε τον εγκέφαλό σας να είναι πιο παρών και συνειδητοποιημένος. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε νέες ιδέες και λύσεις. Ξεκίνησα διαλογισμό σε καθημερινή βάση και πιστέψτε με η χαρά που παίρνω μόλις τελειώνει κάθε συνεδρία δεν περιγράφετε.

Διαβάστε

Το διάβασμα μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την εστίαση και τη συγκέντρωσή σας. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να είστε πιο δημιουργικοί. Όταν διαβάζετε, εκθέτετε τον εαυτό σας σε νέες ιδέες και προοπτικές. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε νέες λύσεις και ιδέες.

Γράψτε

Το γράψιμο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εστίασης και της συγκέντρωσής σας. Όταν γράφετε, δίνετε στον εγκέφαλό σας την ευκαιρία να επεξεργαστεί και να οργανώσει πληροφορίες. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε νέες ιδέες και λύσεις.