Το μέλλον ανήκει στον κόσμο της Αμμοχώστου

Της Βέρας Κοσμά

Το περιοδικό Vantage δημιουργήθηκε με βασικό άξονα τη τρέλα μας, καθιερώθηκε μέσα από το πείσμα μας και μακροημέρευσε εξαιτίας όλων εσάς. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο της Αμμοχώστου, λοιπόν, και όσους μας έδωσαν την αγάπη ή την αδιαφορία τους… Το περιοδικό Vantage κλείνει την έντυπη μορφή του με «ψηλά το κεφάλι» και δίνει τη σκυτάλη σε κάτι φρέσκο και με περισσότερη δυναμική.

Όταν τον Φεβρουάριο του 2012 εκδίδαμε το πρώτο τεύχος του περιοδικού Vantage είχαμε αγωνία για το πώς θα είναι. Αν ο κόσμος της Αμμοχώστου το αγκαλιάσει και αν θα μπορέσει να μακροημερεύσει. Σήμερα, οχτώ χρόνια αργότερα, με την παρούσα έκδοση του περιοδικού συμπληρώνονται πενήντα τεύχη Vantage. Πενήντα τεύχη Vantage σε επίκαιρα θέματα, πολιτιστικά θέματα, αφιερώματα, συνεντεύξεις, ταξιδιωτικά οδοιπορικά, παρουσιάσεις, εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες. Πενήντα τεύχη στα οποία δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας, επιδιώκοντας την ποιότητα στην έκδοση και στη θεματογραφία.

Στην αρχή ήταν η τρέλα του νεαρού της ηλικίας μας. Ήμασταν μικρότεροι και θέλαμε να μην έχουμε κάποιον στο κεφάλι μας. Εμείς “παπάδες εμείς τατάδες” λέγαμε με τον εκδότη του περιοδικού Ζανέττο Λουκά. Βλέπετε όταν είσαι μικρός δεν υπολογίζεις το ρίσκο, δεν έχεις τίποτα να χάσεις και η απάντηση σε όλα είναι: «Γιατί όχι»; Κάπως έτσι ξεκινήσαμε, κουβαλώντας μαζί μας την πείρα από προηγούμενες δουλειές, επιστρατεύοντας τα ακαδημαϊκά μας προσόντα αλλά και ό,τι προσόντα και ικανότητες είχαμε.

Στην πορεία ήταν το πείσμα μας. Θέλαμε αυτό που δημιουργήσαμε να αγαπηθεί. Όπως οι γονείς βλέπουν τα παιδιά τους και πιστεύουν ότι έχουν τα καλύτερα παιδιά του κόσμου έτσι ήμασταν και εμείς. Αγαπήσαμε το περιοδικό σαν παιδί μας και θέλαμε να αγαπηθεί με τον ίδιο τρόπο. Τα καταφέραμε. Στην αρχή, όπως και κάθε τι καινούριο έρχεται στην επαρχία Αμμοχώστου υπήρξαν πολλοί «καλοθελητές» που είπαν: «Ποιοι νομίζουν πως είναι;». «Είμαστε ένα χωριό και όχι Νέα Υόρκη, αυτά δεν έχουν πέραση στην Αμμόχωστο» και πολλά άλλα. Όταν όμως αντιλήφθηκαν πως το Vantage ήρθε για να μείνει άρχισαν κάθε δίμηνο να το αναζητούν, αν δεν το έπαιρναν στα σπίτια τους να μας κάνουν παράπονο και με το που το έπιαναν στα χέρια τους να ξεφυλλίζουν κάθε σελίδα, να βλέπουν κάθε φωτογραφία, να διαβάζουν κάθε άρθρο.

Όταν λοιπόν με το πείσμα μας καταφέραμε να σταθεροποιηθούμε ως περιοδικό, επόμενος στόχος μας ήταν ο κόσμος της Αμμοχώστου. Όλος αυτός ο κόσμος που μας τιμούσε δίνοντας μας μια συνέντευξη, που άνοιγε τις πόρτες του σπιτιού του για να περάσουμε, που άνοιγε τη ψυχή του και εκμυστηρευόταν στο Vantage πράγματα για τη ζωή του. Επίσης, όλοι οι επιχειρηματίες που μας εμπιστεύτηκαν, για να προωθήσουν την επιχείρηση του στο περιοδικό της Αμμοχώστου και στο τέλος έγιναν καλοί φίλοι. Ο κόσμος της Αμμοχώστου…. Αξία ανεκτίμητη γι’ αυτό και εμείς δεν επαναπαυτήκαμε ποτέ. Ανανεωνόμασταν συνεχώς, προσπαθούσαμε να αναβαθμίζουμε το περιοδικό σε θέματα ύλης, φωτογραφίας, ντιζάιν, εκτύπωσης.

Κάπως έτσι φτάνουμε στο πεντηκοστό μας τεύχος. Ετοιμάζοντας όμως το τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας νιώσαμε πως ήρθε η ώρα για να πάμε ένα βήμα πιο κάτω. Ο κύβος ερρίφθη! Το τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας είναι το τελευταίο. Όπως στα θεατρικά έργα έτσι και στη ζωή, λες την τελευταία ατάκα, αποχωρείς και ακολουθούν οι επόμενες σκηνές. Αυτό δεν σημαίνει ότι η παράσταση τελειώνει. Συνεχίζεται και η υπόθεση εκτυλίσσεται. Το Vantage κλείνει με το «κεφάλι ψηλά». Τα τελευταία πενήντα τεύχη ήταν το ένα καλύτερο από το άλλο. Και αυτή η πράξη μας δίνει επιτέλους την ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον…