Το λουλούδι στην εξώπορτα – Της Ιωάννας Τζούλιου

Μην ξεχνάτε τα μικρά πράγματα που κάνουν τη ζωή αυτό που είναι.

Ένα βράδυ γυρνώντας από τη δουλειά, δεν έβλεπα μπροστά μου από τη σωματική και πνευματική κούραση. Ένιωθα πολύ κουραστική τη καθημερινότητα μου, οι σκέψεις μου πολλές ετερόκλητες να στριφογυρνούν, καταλαμβανόμενη από μια σταθερή αρνητική «φλυαρία» στο κεφάλι μου. Φτάνοντας στη εξώπορτα του σπιτιού μου, κοιτάζω κάτω το κατώφλι και βλέπω ένα πανέμορφο γλυκό ροζ λουλούδι. Και εκεί θυμήθηκα και χαμογέλασα…
Θυμήθηκα πως στη ζωή μερικές φορές κοιτάμε υπερβολικά το μέλλον που ξεχνάμε να απολαύσουμε το παρόν. Θυμήθηκα πως μια τόσο σημαντική πτυχή της ζωής είναι εκείνες οι μικρές στιγμές στο χρόνο που σε κάνουν να νιώθεις ανίκητος και ξέρεις μέσα σου βαθιά ότι κάθε μικρό πράγμα θα είναι 100% εντάξει.

Για τον καθένα, αυτές οι στιγμές μπορεί να είναι διαφορετικές. Μπορεί να τραγουδάτε όσο πιο δυνατά μπορείτε στο αυτοκίνητο με τους καλύτερους φίλους σας ή να γελάτε τόσο δυνατά με κάποιον μέχρι να είναι δύσκολο να αναπνεύσετε. Μπορεί ακόμη και να είναι κάτι τόσο απλό όπως η οδήγηση στο σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα στην παραλία, νιώθοντας τον δροσερό αέρα στο ζεστό δέρμα σας με το αγαπημένο σας τραγούδι να παίζει στο βάθος. Βλέπετε, αυτό είναι το νόημα της ζωής. Δεν είναι να περιμένετε για αυτόν τον επόμενο μισθό, ώστε να είστε σε θέση να πληρώσετε τους λογαριασμούς ή να βρίσκεστε στα ίδια παλιά βαρετά σκηνικά της καθημερινότητας σας, 5 ημέρες την εβδομάδα. Ναι, αυτά είναι σημαντικά, αλλά σίγουρα δεν είναι η ζωή.
Μερικές φορές, είναι εύκολο να ξεχάσουμε αυτές τις μικρές στιγμές ευτυχίας όταν είμαστε τόσο παγιδευμένοι στην πολυάσχολη ζωή μας, προσπαθώντας να βρούμε ισορροπίες μεταξύ της κοινωνικής ζωής, δουλειάς, γυμναστικής και ξεκούρασης. Είναι εύκολο να νιώθουμε ότι κατακλυζόμαστε από όλα αυτά και σαν να είναι ένας κύκλος που δεν τελειώνει ποτέ. Εκείνες τις στιγμές είναι σημαντικό να θυμόμαστε να κοιτάμε πίσω σε αυτές τις μικρές στιγμές καθαρής, αβίαστης ευτυχίας. Αφήστε αυτές τις στιγμές να σας υπενθυμίζουν πόσο περισσότερα υπάρχουν στη ζωή από όλα αυτά, και πόσο καθαρή και αβίαστη μπορεί να είναι η ζωή μερικές φορές.

Η Άννα Φρανκ είχε πει: «Σκεφτείτε όλη την ομορφιά που έχει απομείνει ακόμα γύρω σας και να είστε ευτυχισμένοι». Να θυμάστε ότι κάθε μέρα είναι μια ευλογία από τον Θεό. Μην ξεχνάτε να το εκτιμάτε. Προσπαθήστε να κοιτάξετε τα όμορφα πράγματα που είναι ακόμα γύρω σας. Αύριο νωρίς το πρωί όταν ξυπνήσετε απολαύστε το καθαρό αέρα, πείτε στο εαυτό σας ότι σήμερα είναι άλλη μια υπέροχη μέρα, απολαύστε το πρωινό σας, συνεχίστε να χαμογελάτε σε όλους όσους συναντάτε και βοηθήστε έστω και ένα άτομο, κάντε τα αγαπημένα σας πράγματα όπως να διαβάσετε ένα βιβλίο και να ακούσετε μουσική. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να δούμε την ομορφιά γύρω μας και να είμαστε χαρούμενοι.
Έτσι, να θυμάστε πάντα να μην ξεχνάτε ποτέ τις χαρούμενες σκέψεις και το πιο σημαντικό – μην ξεχνάτε τα μικρά πράγματα. Σε τελική ανάλυση, τίποτα από όλα αυτά δεν έχουν σημασία αν δεν περάσετε αυτές τις μικρές πολύτιμες στιγμές με αυτούς που αγαπάτε. Αυτές είναι οι στιγμές που θα θυμάστε και θα αγαπάτε για πάντα και που θα κάνουν ακόμα και τις πιο σκοτεινές σας μέρες πολύ πιο φωτεινές. Πάρτε λοιπόν κάθε μικρή στιγμή και κρατήστε την σφιχτά. Αφήστε αυτές τις μικρές στιγμές καθαρής ευτυχίας να είναι η ώθησή σας για να συνεχίσετε. Ένα λουλούδι στη εξώπορτα μπορεί να είναι η υπενθύμισή για το πόσο υπέροχη είναι τελικά αυτή η ζωή…