Το διαφορετικό πλάσμα η γυναίκα

Της Βέρας Κοσμά

Όχι, δεν πρόκειται για ακόμη ένα φεμινιστικό άρθρο. Οι γυναίκες δεν είναι ούτε ανώτερες ούτε κατώτερες από τους άντρες. Οι γυναίκες είναι διαφορετικές.

Μια δυναμική γυναίκα δεν είναι αυτό που μας έχει μάθει η κοινωνία μας. Καμία γυναίκα δεν είναι δυναμική επειδή έχει πάρει ένα πτυχίο ούτε επειδή έχει επιτύχει στη δουλειά της.

Καμία γυναίκα δεν είναι δυνατή επειδή έχει χρήματα ούτε επειδή σηκώνει πολλά κιλά στο γυμναστήριο. Η γυναίκα δεν είναι δυναμική επειδή κάνει κάτι εξίσου καλά ή και καλύτερα από έναν άντρα. Η αληθινή δύναμη της γυναίκας πηγάζει από τη θηλυκότητά της και τον χαρακτήρα της. Η γυναίκα είναι σύμβολο της ομορφιάς και της θηλυκότητας… Είναι φτιαγμένη για να δίνει ζωή, ενέργεια, αγάπη και φροντίδα όπου και να βρίσκεται.

Η δυνατή γυναίκα νοιάζεται, παραμένει βράχος και στα εύκολα και στα δύσκολα, δεν τα παρατάει, εκφράζει τα συναισθήματα της, κλαίει, δίνει χωρίς να περιμένει ανταλλάγματα, θέλει το καλύτερο για τους άλλους, εμπνέει και αποδέχεται χωρίς να θέλει να αλλάξει τους γύρω της. Η αγκαλιά μιας γυναίκας μπορεί να θεραπεύσει, χωράει πολλά παιδιά και αγαπάει άνευ όρων.

Ποτέ φίλε μου, μην υποτιμάς τη δύναμη μιας γυναίκας. Ίσως φαίνεται αδύναμη, αλλά δεν είναι. Έχει αντοχές που εντυπωσιάζουν κάθε άντρα. Χαμογελάει όταν θέλει να τσιρίξει και κλαίει όταν είναι ευτυχισμένη. Γελάει όταν φοβάται και τρέμει από ευτυχία.

Μια δυνατή γυναίκα δίνει καθημερινές μάχες. Παλεύει για τα πιστεύω της και μπορεί να υποδυθεί δεκάδες ρόλους μέσα σε μια ημέρα. Είναι μητέρα, εργαζόμενη, νοικοκυρά, σύζυγος, φίλη, κόρη… Δεν διανοείσαι τι μπορεί να αντέξει και να ανταπεξέλθει. Μπορεί να είναι βαριά άρρωστη και να μην το πει σε κανέναν, μπορεί να είναι εγχειρισμένη και όμως να πρέπει να καθαρίσει, να μαγειρέψει, να σιδερώσει και να πιάσει τα παιδιά από το σχολείο. Η δυνατή γυναίκα μπορεί να πέφτει, ξέρει όμως να μετρά τα λάθη της, να κάνει αυτοκριτική και να μαλώνει τον εαυτό της περισσότερο από τον κάθε ένα.

Η γυναίκα περνά επίσης από το μικροσκόπιο τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Τι φοράει και πως το φοράει, αν είναι κοντή ή ψηλή, αν είναι όμορφη και έξυπνη. Η γυναίκα πρέπει να είναι λίγο από όλα. Όμορφη, sexy, να εκπέμπει σιγουριά και όχι ανασφάλεια, να είναι έξυπνη και όταν πρέπει να δείχνει λίγο αφελής. Η γυναίκα πρέπει να μπορεί να τα φέρνει όλα στα μέτρα της…

Αγαπημένε μου φίλε, έχεις αναρωτηθεί πόσα καταφέρνει μια γυναίκα στην καθημερινότητα της και για πόσα άλλα τρέχει ασταμάτητα. Εσύ που λες πως οι γυναίκες είναι αδύναμες, κλαψιάρες, πως σε έχουν ανάγκη γιατί δεν μπορούν να κουβαλήσουν το νερό, ένα έχω να σου πω. Τόσα ξέρεις τόσα λες. Γιατί η γυναίκα κάνει αυτά που μπορούν να δουν πολλοί αλλά και αυτά που γνωρίζει μόνο η ίδια. Γιατί δεν χρειάζεται το χειροκρότημα ή την επιβράβευση. Το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του και η γυναίκα εντυπωσιάζεται και νιώθει ικανοποίηση με πράξεις…

Αγαπημένε μου φίλε, αν δεν το έχεις κάνει ήδη μια μέρα αυτή την γυναίκα θα την ζηλέψεις.