Τι πραγματικά μας σκοτώνει

Γιατί ότι δε σε σκοτώνει σε κάνει αθάνατο…

Του Ζανέττου Λουκά

Τις ώρες που δε δουλεύω προσπαθώ να μη σκέφτομαι. Λίγο δύσκολο αλλά το προσπαθώ. Είναι ευχή και κατάρα αν θες την άποψη μου. Σκέφτομαι όταν είμαι στο μπάνιο.

Όταν περπατώ. Σκέφτομαι όταν είμαι στο γυμναστήριο. Σκέφτομαι όταν κοιμάμαι. Όταν γράφω. Και τώρα που σου γράφω σκέφτομαι διάφορα. Το θετικό είναι ότι σκέφτομαι. Το αρνητικό είναι ότι κουράζομαι να βάζω τις σκέψεις μου σε τάξη. Η πολλή σκέψη φέρνει θλίψη Ζανέττο, μου είπε κάποτε ο αδερφός μου. Ε ωραία, πως το σταματάς;

Οι περισσότερες ιδέες μου προέρχονται όχι όταν σφίγγω το μυαλό μου για να δημιουργήσει την ιδέα, αλλά όταν γενικά χαζεύω. Όταν περπατώ στους δρόμους, όταν διαβάζω περιοδικά και βιβλία ή όταν βλέπω τηλεόραση. Ξεκίνησα να το παλεύω και λέω θα βρω ένα αποτελεσματικό τρόπο να αφαιρέσω τις σκέψεις μου. Ωραία λοιπόν. Ας ξεκινήσουμε απ’ το ντους. Θα κάνω κρύα ντους χειμώνα – καλοκαίρι, μιας και είναι ευεργετικά στην καλή λειτουργία του σώματος, όπου το μυαλό μου θα έχει ως πρώτη σκέψη να βγει απ’ το μπάνιο (άσε που θα καλώ θεούς και δαίμονες μέχρι να τελειώσει).

Ξεκίνησα το πρώτο μου κρύο ντους και για τρεις μήνες τώρα δεν το έχω σταματήσει. Είχα μείνει έκπληκτος από τη δύναμη του μυαλού και το πόσο σπουδαίο είναι να βγαίνεις απ’ τη ζώνη άνεσης. Είχα προλάβει να δω ένα κατατοπιστικό βίντεο στο YouTube με ένα τύπο, ο οποίος έκανε καθημερινά μπάνια με πολύ κρύο νερό και μιλούσε σχετικά με τα οφέλη της «θεραπείας με κρύο». Ορισμένα οφέλη που αναφέρονται περιλαμβάνουν την εγρήγορση, τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, την καύση λίπους, τη μείωση της φλεγμονής και την ταχύτερη ανάρρωση από τραυματισμούς.

Στη φωτογραφία ο Wim Hof, γνωστός για τα κρύα του μπάνια.

Για κάποιον που κάνει καθημερινά 3-4 ώρες προπόνησης και με ένα σμπαραλιασμένο δίσκο στη σπονδυλική στήλη, αυτά τα οφέλη ακούστηκαν φανταστικά. Έτσι αποφάσισα να το κρατήσω όσο πάει. Γνωρίζω εδώ και καιρό ότι τα κρύα ντους είναι καλά για το σώμα μας, αλλά ένα ωραίο ζεστό ντους το πρωί είναι πολύ πιο άνετο. Στεκόμουν λοιπόν στο ντους και σκεφτόμουν μήπως να έκανα ένα ζεστό μπάνιο να χαλαρώσει το σώμα μου; Σκέφτηκα αμέσως όμως ότι όσο και να το ήθελα αυτό θα με έφερνε πίσω στη ζώνη άνεσης. Ξαναμπήκα στο Youtube και βρήκα ένα άλλο τύπο, ο οποίος κάνει μπάνια σε πάγο και μιλούσε για το πως το σώμα του έχει πλέον συνηθίσει το κρύο που απλά δεν τον επηρεάζει καθόλου. Κατάλαβε επίσης ότι το μυαλό του έγινε πιο ισχυρό με τα κρύα μπάνια καθώς η θέληση του έχει πλέον γίνει υπερβολικά δυνατή.

Το πρωινό ντους σήμερα το πρωί ήταν μια χαρά. Στην αρχή ήταν λίγο κρύο, αλλά μετά από δέκα δευτερόλεπτα ένιωσα μια χαρά. Η άσκηση αυτή είναι πραγματικά υπέροχη και απολαμβάνω τα πρωινά ή και τα βραδινά μου ντους πλέον με θετική σκέψη. Έχω ακόμη κάτι να προσμένω.

Έχω φθάσει στο συμπέρασμα ότι αυτό που εσωτερικά μπορεί να μας σκοτώσει δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ίδια μας τη σκέψη. Το μυαλό δημιουργεί εμπόδια που πλάθονται κατά φαντασία μέσα μας. Από μας εξαρτάται αν θα επιτρέψουμε σ’ αυτά να αγκυλώσουν και να κυριαρχήσουν το μυαλό και το σώμα μας. Φυσικά οι σκέψεις ακόμη δεν σταματάνε αλλά, ακόμη το παλεύω….

Κάντε ένα κρύο ντους καθημερινά!

Θα με θυμηθείτε.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news