Στάχτη και Burberry ο πλανήτης…

Απρίλιος και πάλι. Πότε πρόλαβε κι έκανε τον κύκλο η χρονιά; Φτάσαμε πάλι στον μήνα που το όνομα σημαίνει ανοικτός! Επίθετο πιο επίκαιρο από ποτέ! Άνοιξη και άνοιξαν νέες πληγές.

Του Παντελη Θεοδοσίου

Ανοικτός ο μήνας και τα δάκτυλα ακίνητα στο πληκτρολόγιο, κοιτώντας απελπισμένος την οθόνη του υπολογιστή. Αισθάνομαι κενός. Αδυνατώ να γράψω κι ο εκδότης με πιέζει. Η προθεσμία τελείωσε, αλλά οι λέξεις αρνούνται να συνεργαστούν. Ο Μάρτης μας μπήκε ζόρικα, ούτε την τρομαγμένη άνοιξη δεν πρόλαβα να καλωσορίσω που έφτασε στη σκιά του πολέμου. Ό,τι και να γράψω, μέχρι να πάει το περιοδικό στην πρέσα και να βγει σε κυκλοφορία, όλα μπορεί να είναι διαφορετικά. Ίσως ο πόλεμος μέχρι τότε να έχει σταματήσει.

Μακάρι, και ας μοιάζει το αρθράκι μου παλιακό στους αναγνώστες. Άλλος ένας πόλεμος. Άποψη δεν έχω, δηλώνω ουδέτερος, απροετοίμαστος, αδιάβαστος και σκράπας στα πολιτικά, αφού δεν βλέπω ειδήσεις. Τα αίτια και οι αφορμές αυτού του πολέμου, καθώς και τα προηγούμενα που έχουν αυτοί οι δύο μεταξύ τους δεν περιλαμβάνονται στα SOS μου και ευτυχώς που δεν δίνω εξετάσεις ιστορίας, γιατί θα πήγαινα άπατος. «Παίζονται πολλά (συμφέροντα)» ακούω απ’ εδώ και απ’ εκεί και κάθε φορά που το ακούω προσεύχομαι να μην πολεμάνε κι αυτοί για δέκα χρόνια για ένα πουκάμισο αδειανό, για ένα είδωλο, για μια συμβολική Ελένη. Πόλεμος και στα social media. Μπαίνεις στο face και στο Insta και φοβάσαι μην σου έρθει καμιά ξόφαλτση, καθώς συγκρούσεις πληκτρολογίων εξελίσσονται μπροστά σου. Βροχή οι απόψεις για το αν φταίει η Ρωσία, η Ουκρανία, η ΕΕ ή το ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι. Κάτω από τις συγκρούσεις, η φωτογραφία ενός Ουκρανού πατέρα που θρηνεί, αγκαλιάζοντας το κεφάλι του νεκρού παιδιού του σκεπασμένο με ένα ματωμένο σεντόνι. Βάζω στη θέση του πατέρα τον εαυτό μου και κάτω από το σεντόνι την κόρη μου. Πώς να το χωρέσει ο ανθρώπινος νους; Πώς να συγκρατήσεις τα δάκρυα; Πώς να διαχειριστείς αυτόν τον ανελέητο κόμπο στο στομάχι; Γέμισε ο τόπος με φωτογραφίες και βίντεο. Φρίκη παντού.

«Μην τα πιστεύεις, είναι fake news και ψεύτικες φωτογραφίες προπαγάνδας», λένε. Πως να μην πιστέψω; Βλέπω κατεστραμμένα τοπία, απελπισμένες μανάδες, σκυθρωπά παιδάκια και άψυχα σώματα! Εννιά μέρες πέρασαν από την πρώτη σφαίρα και παρότι η σοβαρότητα της κατάστασης αυξάνεται, το ενδιαφέρον μειώνεται. Οι ειδήσεις γίνονται όλο και περισσότερο ασαφείς. Οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες. Κρατάω την ανάσα μου κι εύχομαι να αποφύγουμε τα χειρότερα. Προσπαθώ να μην το σκέφτομαι, μέχρι να μου γίνει συνήθεια ένας ακόμη πόλεμος. Εστιάζω στον κορωνοϊό. Πού πήγε αυτός; Έπρεπε να ξεκινήσει ο πόλεμος για να χαθεί; Μήπως τελικά το Νόμπελ ιατρικής 2022 να απονεμηθεί στον πόλεμο, επειδή εξαφάνισε τον ιό;

Στάχτη και Burberry ο πλανήτης. Από τη μια, ο Ζελένσκι με στρατιωτική στολή πολέμου να κρύβεται στις στάχτες και από την άλλη ο Πούτιν με ατσαλάκωτο κοστούμι Burberry να κάνει δηλώσεις. Ρετάλια μου τα έκαναν τα νεύρα και οι δύο τους. «Υπομονή, αγάπη μου, κάνε υπομονή και όλα θα γίνουν όπως πρώτα, έτσι έλεγε ο Τολστόϊ», άκουσα μια κυράτσα να πετάει με ύφος στη φίλη της σχετικά με τον πόλεμο, καθώς ζουλούσε με πάθος όλες τις ντομάτες στη φρουταρία. Μάλλον η κομμώτρια θα της το φούρνισε σκέφτηκα, καθώς της πατίκωνε με έξτρα λακ το μαλλί κράνος. «Οι πιο δυνατοί από όλους τους στρατιώτες είναι η υπομονή και ο χρόνος». Αχ ρε Τολστόϊ κι αν ήξερες ότι ο μισός και βάλε πλανήτης θα ανακάλυπτε τα γραφόμενά σου153 χρόνια μετά, και μάλιστα για λάθος λόγους, είμαι σίγουρος ότι ούτε θα ακουμπούσες την πένα.

Όσους φιλόσοφους κι αν επικαλεστούμε, όσα γνωμικά κι αν προσπαθήσουμε να χωρέσουμε σε αυτόν τον πόλεμο, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο! Τελικά, ο κόσμος είναι ένα επικίνδυνο μέρος για να ζεις, όχι εξαιτίας αυτών που κάνουν το κακό, αλλά εξαιτίας εκείνων που το βλέπουν και δεν κάνουν κάτι για αυτό. Η φρικτή ιστορία του πολέμου θα επαναληφθεί και μελλοντικά. Σχεδόν νομοτελειακά θα πεθαίνουν άνθρωποι, γιατί κάποιοι άλλοι θα τους σέρνουν σε ένα πεδίο μάχης, στερώντας τους βίαια και βάρβαρα το δικαίωμα να συνυπάρχουν ειρηνικά.

«Δεν γνωρίζω με τι είδους όπλα θα γίνει ο Τρίτος Παγκόσμιος, αλλά ο Τέταρτος Παγκόσμιος θα γίνει με πέτρες και ξύλα», έγραψε ο Αϊνστάιν. Ελπίζω να μην έκανε λάθος. Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα υπάρξει Τέταρτος Παγκόσμιος Πόλεμος, γιατί αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα έχουν μείνει άνθρωποι για να πολεμήσουν.

Καθώς γράφω, φτάνει στα αυτιά μου από το διπλανό σπίτι η μελωδία του “Que te la pongo”. Χαμογελάω και συνεχίζω να γράφω. Σηκώνω το κεφάλι και βλέπω από το παράθυρο τους γείτονες που ξεσαλώνουν. Τεντώνομαι μηχανικά. Επιτέλους, τελείωσα το άρθρο. Ξαφνικά εκείνη τη στιγμή, η Gloria Gaynor ταράζει όλη τη γειτονιά: “I will survive” και ακούγεται σαν υπόσχεση…

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news