Σαν να βρισκόμαστε σε ταινία φρίκης

Της Ρούλας Πέτρου

Όταν γιορτάζαμε την έλευση μιας νέας δεκαετίας την 1η Ιανουαρίου ποιος θα μπορούσε να φανταστεί τι θα επιφύλασσε το 2020 για τον κόσμο; Μέσα σε 12 μήνες ο  νέος κορονοϊός παρέλυσε τις οικονομίες, προκάλεσε καταστροφές σε ολόκληρες κοινότητες και έκλεισε στα σπίτια τους σχεδόν τέσσερα δισεκατομμύρια ανθρώπους.  Αναμφισβήτητα η χρονιά που πέρασε άλλαξε τα πιστεύω αρκετών ανθρώπων για πολλά πράγματα σε αυτή τη ζωή. Περισσότερο από 1.6 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν και τουλάχιστον 72 εκατομμύρια μολύνθηκαν από τον ιό.

Παιδιά έχασαν από την μια στιγμή στην άλλη τους γονείς τους, «έφυγαν» παππούδες και γιαγιάδες, συγγενείς θρήνησαν τον μοναχικό θάνατο συγγενών τους. Αυτή η εμπειρία της πανδημίας είναι μοναδική στην ζωή του κάθε σύγχρονου ανθρώπου στην γη.

Οι ειδικοί μας προειδοποιούν πως για να κολλήσεις τον κορονοϊό, αρκεί να αναπνεύσεις στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή. Είναι δυστυχώς ένας αόρατος εχθρός, ύπουλος. Στις 11 Ιανουαρίου, η Κίνα ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο στην Γουχάν. Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες εμφανίζονται κρούσματα σε όλη την Ασία, τη Γαλλία  τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, ενώ οι κάτοικοι μπαίνουν σε καραντίνα. Όταν το κρουαζιερόπλοιο «Diamond Princess” φθάνει αρχές Φεβρουαρίου στην Ιαπωνία, περισσότεροι από 700 επιβάτες μολύνθηκαν, ενώ έχασαν τη ζωή τους 13.

Η φρίκη πλέον είναι παγκόσμια. Είναι παράλογο να βλέπεις ότι το 2020 υπάρχει μια τέτοια πανδημία, πολλοί πιστεύουν ότι είναι χειρότερα και από πόλεμο. Για πρώτη φορά σε καιρό ειρήνης, οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες αναβάλλονται. Στα μέσα Απριλίου ήδη το μισό της ανθρωπότητας ζουν σε καθεστώς lockdown οποιασδήποτε μορφής.

Δυστυχώς η αφύσικη σιωπή των έρημων δρόμων δεν διαταράσσεται παρά μόνο από τις σειρήνες των ασθενοφόρων, που υπενθυμίζουν πως ο θάνατος γυροφέρνει.

Η χρόνια υποεπένδυση στις δομές της δημόσιας υγείας γίνεται ξαφνικά ολοφάνερη, με τα νοσοκομεία να αγωνίζονται να διατηρήσουν τη λειτουργία των μονάδων εντατικής θεραπείας τα οποία έχουν κατακλυστεί. Εξουθενωμένο το προσωπικό δίνει ηρωική  μάχη να σώσει ανθρώπινες ζωές  χωρίς μέσα προστασίας σε αρκετές χώρες. Πολλές χώρες στοιβάζουν τα πτώματα σε φορτηγά ψυγεία και τα θάβουν σε ομαδικούς τάφους. Η πανδημία εξάλειψε εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να βυθιστούν στη μεγάλη φτώχεια εξαιτίας της ύφεσης. Οι αγκαλιές  αποτελούν πλέον ανάμνηση. Η οικογενειακή βία και τα διαζύγια αυξάνονται. 

Τον Μάιο, η αμερικανική κυβέρνηση χορηγεί 11 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη εμβολίου μέχρι το τέλος της χρονιάς. Καθώς η χρονιά πλησιάζει στο τέλος της, τα πρώτα εμβόλια φθάνουν στην αγορά. Οι κυβερνήσεις άρχισαν με την Νέα χρονιά 2021 εκατομμύρια εμβολιασμούς αρχίζοντας από τους ηλικιωμένους, το νοσηλευτικό προσωπικό και τις πιο ευάλωτες κατηγορίες πριν τους επεκτείνουν στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Το εμβόλιο μοιάζει να είναι το μοναδικό εισιτήριο στην ομαλότητα. Μετά από αυτό το μεγάλο «χτύπημα « πολλοί πιστεύουν ότι οι κοινωνίες μας θα αλλάξουν σε βάθος την κοσμοθεωρία τους σχετικά με  τις αξίες της ζωής, τα ιδανικά, την αγάπη, τη θρησκεία και την οικογένεια. Ας ελπίσουμε με το χέρι στην καρδιά να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς σύντομα και ας αξιολογήσουμε όλα όσα ζήσαμε για ένα καλύτερο αύριο.