Πώς ερωτεύονται οι άντρες και πώς οι γυναίκες

Της Ρούλας Πέτρου

«Οι άντρες είναι από τον Άρη και οι γυναίκες από την Αφροδίτη», έγραψε στο βιβλίο του ο John Grey και έχει τόσο δίκαιο. Είμαι σίγουρη πως και εσείς συμφωνείτε μαζί μου. Δεν σκεφτόμαστε το ίδιο, δεν ενεργούμε το ίδιο. Η έλξη τελικά για τους άντρες παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο. Ο λόγος; Έλκονται  πρώτα συνήθως από αυτό που βλέπουν και στην συνέχεια ξεκινούν να αναπτύσσουν συναισθήματα  για το άτομο που επιλέγουν. Όταν βλέπουν κάτι σε μια γυναίκα που τους συναρπάζει θα επιδιώξουν σχέση. Τι είδους σχέση όμως είναι το θέμα; Αλλάζουν οι εποχές και δυστυχώς αλλάζουν δραματικά και οι άνθρωποι και υιοθετούν συμπεριφορές για να είναι στην μόδα, για να θεωρούνται μάγκες. Οι περισσότεροι άντρες ψάχνουν για περιστασιακές σχέσεις, είτε γιατί είναι ευθυνόφοβοι, νιώθουν λίγοι και θέλουν συχνά-πυκνά επιβεβαίωση, είτε γιατί νιώθουν ότι ένα χαρέμι γυναίκες τους επιβεβαιώνει τον αντρισμό τους η απλά διότι τους ενδιαφέρει μόνο η σαρκική απόλαυση. Υπάρχουν βέβαια και οι άντρες που ξέρουν να αγαπούν με την καρδιά τους, που έχουν αρχές και αξίες. Είναι οι άντρες που με το κεφάλι ψηλά ζουν για να προσφέρουν απλόχερα αγάπη και χαρά στη γυναίκα που αγάπησαν και επέλεξαν να δημιουργήσουν οικογένεια μαζί της. Οι άντρες αυτοί ακόμα και εάν ερωτευτούν ή νιώσουν μεγάλη έλξη για μια άλλη γυναίκα κάποια στιγμή στην θα ζωή τους θα επιλέξουν να μην το ζήσουν, αλλά θα συνεχίσουν να προσπαθούν και να κρατούν ζωντανά τα γερά θεμέλια της οικογένειας που έκτισαν με αφοσίωση, θυσίες και ζήλο μια ολόκληρη ζωή. Πολύ μικρός ο αριθμός αυτού του είδους άντρα βέβαια, αλλά υπάρχει.

Οι γυναίκες από την άλλη γεννήθηκαν για να αγαπούν φίλε μου, εκπέμπουν αγάπη οι αληθινές γυναίκες, είναι πιο συναισθηματικές και αναλύουν τα πάντα. Θέλουν να ξέρουν τι  τους γίνεται, αν και είναι δύσκολο γιατί «σήμερα «οι άνθρωποι άλλα λένε, άλλα αισθάνονται και άλλα κάνουν. Βρισκόμαστε στην εποχή που δεν μπορούμε να ελέγξουμε τίποτα. Περπατάμε σε ένα τεντωμένο σχοινί. Οι γυναίκες όμως θέλουν να μοιράζονται, προτιμούν τον έρωτα, το πάθος, το συναίσθημα. Και ποτέ δεν φεύγουν αν δεν είναι βαθιά πληγωμένες, ποτέ.

Το πιο τρελό ξέρετε ποιο είναι; Έρευνες έδειξαν ότι οι άντρες λένε πρώτοι το σ ’αγαπώ όταν νιώσουν συναισθηματικό δέσιμο με την σύντροφο τους. Κάποτε ο γνωστός Oscar Wilde μας έμαθε πως ένας άντρας θέλει να είναι πάντα η πρώτη αγάπη μιας γυναίκας και μια γυναίκα θέλει να είναι πάντα το τελευταίο ειδύλλιο ενός άντρα. Λένε πως η αγάπη είναι ολόκληρη ιστορία στη ζωή μιας γυναίκας και ένα επεισόδιο στη ζωή ενός άντρα. Άντε να βρεις άκρη. Μη χειρότερα! Και το καλύτερο; Μια πολωνική  παροιμία λέει… Η γυναίκα κλαίει πριν από το  γάμο. Ο άντρας μετά.

Το σημαντικό φίλοι μου είναι να ζούμε όμορφα σύμφωνα με τις δικές μας επιθυμίες και όχι σύμφωνα με τα πρέπει της κοινωνίας, αλλά εις βάρος κανενός. Η ζωή είναι το μεγαλύτερο μάθημα, όλοι κάνουμε λάθη, σημασία έχει να ζούμε, να ρισκάρουμε, να μαθαίνουμε και να θέλουμε στη ζωή μας μόνο τα πολύτιμα, τα όμορφα, τα καλύτερα, αυτά που μας  αξίζουν. Η χαρά και η ευτυχία πηγάζει από μέσα μας. Κανένας άνθρωπος δεν είναι κτήμα μας. Μόνο τα υλικά αγαθά μας ανήκουν και επειδή αυτά μένουν και εμείς μια μέρα φεύγουμε από αυτό τον κόσμο  επιβάλλεται να αποδεχόμαστε τις αλλαγές στη ζωή μας και να είμαστε μαχητές…και όταν η ψυχή είναι γεμάτη δεν υπάρχει τίποτα να φοβόμαστε, γιατί μια ψυχή γεμάτη χρώματα από αγάπη, πόνο, δύναμη ψυχής, όμορφους αλλά και σάπιους ανθρώπους, πίστη, ελπίδα, επιτυχίες, αποτυχίες, εμπειρίες  μας οδηγεί σε πιο όμορφα, πιο αληθινά μονοπάτια.

Και μην ξεχνάτε κάτι που μας έμαθε ο μοναδικός Νίκος Καζαντζάκης «Ότι επιθυμείς να το φωνάζεις δυνατά, αγρίμι να γίνεσαι. Δεν ταιριάζει η μετριότητα με την λαχτάρα. Όλα γίνονται στην ώρα τους γι’ αυτούς που ξέρουν να περιμένουν. Και να θυμάστε «Χρειάζεται ο έρωτας για να μετρήσεις τ ’άστρα.