Πως το ανθυγιεινό και «αλμυρό» Ναγκάνο μεταμορφώθηκε σε επίγειο παράδεισο

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εκπλαγούν, αναμένοντας ότι η Οκινάουα θα μεσουρανεί στο ψηλότερο βαθμό και να παρουσιάζεται ως ο πιο υγιιής νομός όμως πληκτρολογώντας στην αναζήτηση του Google, «ποιο είναι το πιο υγιές μέρος στην Ίαπωνία;» θα δείτε ότι στην κορυφή με μεγάλα, έντονα γράμματα θα παρουσιαστεί το Nagano Prefecture.

Του Ζανέττου Λουκά

Η «δίαιτα της Okinawan» είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο και οι άνθρωποι της είναι γνωστοί για τη μακράς διάρκειας, ζωή τους. Αν και αυτό ισχύει, ειδικά στις παραδοσιακές κοινότητες της Οκινάουα όπου συνεχίζουν να τηρούν παλιούς τρόπους ζωής, τα τελευταία χρόνια το Ναγκάνο την έχει ξεπεράσει.

Το 2015, οι άνθρωποι του Ναγκάνο είχαν προσδόκιμο ζωής 84,72 (81,75 για τους άνδρες, 87,68 για τις γυναίκες), έναν μέσο όρο που το κατατάσσει στην κορυφή ως προς τη μακροζωία στη χώρα. Ο νομός έχει επίσης το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων λόγω ασθενειών όπως καρδιακές παθήσεις, ηπατικές παθήσεις, καρκίνο και πνευμονία στη χώρα.

Γιατί λοιπόν δεν ακούμε τόσο συχνά για το Ναγκάνο; Μέχρι πρόσφατα, το Ναγκάνο ήταν από τους “ανθυγιεινούς” νομούς. Είχαν τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης αλατιού και, αντίστοιχα, φημισμένα υψηλά ποσοστά θανάτων λόγω εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προσβολών.

Η σχέση του Ναγκάνο με το αλάτι

Σε αντίθεση με τους παράκτιους νομούς, το Ναγκάνο δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα και ιστορικά ήταν δύσκολο να καλλιεργήσει αρκετά τρόφιμα για να τα καταφέρει τους χειμώνες. Για να επιβιώσουν, βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στα τουρσί για να διατηρήσουν ό, τι μπορούσαν να καλλιεργήσουν και πρόσθεσαν αλάτι σε πολλά από τα τρόφιμά τους για συντήρηση.

Με μια τοπική κουλτούρα η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα αλατισμένα τρόφιμα, ακόμη και με την άφιξη της σύγχρονης τεχνολογίας γεωργίας και συντήρησης τροφίμων, ήταν πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους του Ναγκάνο να αλλάξουν τη διατροφή τους. Χρόνια καλλιέργησαν μια κουλτούρα όπου ολόκληρα μπολ με αλμυρό ζωμό noodles καταναλώνονταν συνδυάζοντας μεγάλες μερίδες τουρσί με nozuana σε κάθε γεύμα. Δυστυχώς με αυτές τις καθημερινές διατροφικές συνήθειες, η υγεία των ανθρώπων του νομού υπέφερε.

Πώς σώθηκε το Ναγκάνο

Ξεκινώντας σε τοπικό επίπεδο, οι ηγέτες της κοινότητας άρχισαν να προωθούν εκστρατείες οι οποίες ενθάρρυναν τη μειωμένη κατανάλωση αλατιού. Μεταξύ των συστάσεων τους ήταν οι Ίάπωνες να τρώνε λιγότερα τουρσιά και αντι ένα ολόκληρο μπολ να πίνουν μόνο το μισό από το μπολ σούπας όταν απολαμβάνουν τα noodles.

Προωθούσαν επίσης την τοπική γεωργία του νομού τους ως νόστιμη και πιο ποιότική ενώ δημόσιοι αξιωματούχοι άρχισαν να διοργανώνουν δημόσιες διαδηλώσεις σε σούπερ μάρκετ για να διδάξουν στους περαστικούς τρόπους να μαγειρεύουν με φρέσκα λαχανικά. Με την πάροδο του χρόνου, τα νοικοκυριά άρχισαν να μαγειρεύουν πιο συχνά με φρέσκα λαχανικά. Τώρα, το Nagano κατατάσσεται τακτικά κατά μέσο όρο Νο1 στην κατά κεφαλήν κατανάλωση λαχανικών στην Ίαπωνία. Στην πραγματικότητα, οι εκστρατείες ήταν τόσο επιτυχημένες που το Nagano είναι τώρα γνωστό για τα φρέσκα λαχανικά και τα ζουμερά ώριμα φρούτα του, και τουρίστες από όλο το μέρος επισκέπτονται τον νομό εν αναμονεί για φρέσκα, υγιεινά τρόφιμα.

Αυτό που διαφοροποιεί τη στρατηγική της περιοχής

Οι συστάσεις των αρχών της εκστρατείας δεν ήταν να εξαλείψουν τα τουρσιά, ή να σταματήσουν να απολαμβάνουν εντελώς τα noodles. Οι τοπικοί ηγέτες κατάλαβαν πώς τα αλατισμένα τουρσιά διατηρούν ένα πολιτισμικό ρόλο στην κουλτούρα των ανθρώπων του Nagano. Αντί να ασκήσουν πιέσεις λοιπόν στους πολίτες τους να εξαλείψουν τα αλατισμένα τρόφιμα και να τους ντροπιάσουν επειδή έχουν πάρα πολλά από αυτά, προώθησαν διαφορετικούς τρόπους για να απολαμβάνουν τα τοπικά τους τρόφιμα, οι οποίοι ωθούσαν σ ́έναν πιο έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Μαθήματα από το Ναγκάνο

Σήμερα, το Ναγκάνο είναι ένας από τους πιο υγιεινούς νομούς της χώρας: Κατατάσσεται τακτικά στην κορυφή της μακροζωίας, τον αριθμό των ενεργών ηλικιωμένων άνω των 65 ετών και έχουν χαμηλούς λογαριασμούς ιατρικής για άτομα άνω των 75 ετών, περίπου 1.000 ευρώ λιγότερα ανά άτομο απ’ ό,τι ο εθνικός μέσος όρος. Οι συμβουλές και προτάσεις τους σε θέματα υγείας και μακροβιότητας προς στους υπόλοιπους νομούς μειώνει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης την ίδια ώρα που αυτά τα φορολογημένα χρήματα μπορούν να ανακατανεμηθούν για την κατασκευή νέων πεζοδρομίων για περπάτημα, πάρκα και προγράμματα δημόσιας πρόνοιας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.