Πως η Σιγκαπούρη έγινε η πιο καθαρή χώρα στον κόσμο;

Η Σιγκαπούρη είναι η βασίλισσα της καθαριότητας και της υγιεινής. Χαρακτηρίζεται ως η καθαρότερη και ασφαλέστερη πόλη του κόσμου. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των πολλών και αυστηρών μέτρων που εφαρμόζονται, τα οποία έχουν χαρίσει στη Σιγκαπούρη τον τίτλο της “πόλης των κανόνων”.

Του Ζανέττου Λουκά

Αρκετοί πιστεύουν ότι ο μόνος λόγος που η Σιγκαπούρη είναι έγινε η πιο καθαρή πόλη του κόσμου είναι διότι ο τότε πρωθυπουργός της χώρας (1959 – 1990) Λι Κουάν Γιου τους υπέδειξε πώς να καθαρίζουν τους δρόμους. Εν μέρει αυτό ίσως να ισχύει όμως οι άνθρωποι χρειάζονταν κάτι περισσότερο ως ώθηση στην πορεία, έτσι ώστε η χώρα να παραμείνει καθαρή. Για παράδειγμα στην Ινδία ο τότε πρωθυπουργός της χώρας (2001 -2014) Ναρενδρα Μόντι, έκανε το ίδιο πράγμα και απέτυχε παταγωδώς, καθώς η Ινδία θεωρείται ίσως η πιο βρώμικη χώρα του κόσμου. Η καθαριότητα στην Ινδία δεν έχει βελτιωθεί καθόλου, σε αντίθεση με τη Σιγκαπούρη που στην κυριολεξία λάμπει.

Γιατί όμως η Σιγκαπούρη είναι τόσο καθαρή; Πριν από 53 χρόνια και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 1968 ξεκίνησε η καμπάνια «Κρατήστε τη Σιγκαπούρη καθαρή». Ο στόχος δεν ήταν απλώς να κάνει την πόλη καθαρή αλλά και ταυτόχρονως πιο ευχάριστη. Μία καθαρή πόλη σου δίνει ώθηση να την περπατήσεις, να τη μυρίσεις, να την απολαύσεις. Εγκεφαλικά σου δημιουργεί την πεποίθηση ότι όλα δουλεύουν σωστά. Μια καθαρή πόλη θα δημιουργούσε μια ισχυρότερη οικονομία» τόνισε κάποτε ο Λι Κουάν Γιου και είχε απόλυτο δίκαιο. Ο τότε πρωθυπουργός ήξερε ότι ο κόσμος χρειαζόταν δύο πράγματα για να λειτουργήσει το πλάνο του. Το πρώτο ήταν η πνευματική καθοδήγηση και υπόδειξη. Το δεύτερο ήταν οι αυστηροί νόμοι και οι αυστηρές ποινές.

Όμως οι άνθρωποι χρειάζονται έργα και πράξεις για να συνεχίσουν να είναι υπεύθυνοι. Γι’ αυτό και η τότε κυβέρνηση δημιούργησε τον Εθνικός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΝΙΟ), όπου είναι υπεύθυνος για τον καθαρισμό δρόμων και πεζοδρομίων, αποχετεύσεων και ούτω καθεξής. Υπάρχουν 50 περιοχές κάτω από τη διοίκηση του ΝΙΟ. Η Σιγκαπούρη έχει 5.7 εκατομμύρια εγγεγραμμένους κατοίκους (εξαιρούνται οι αλλοδαποί, οι μετανάστες εργαζόμενοι και οι ημερήσιοι ταξιδιώτες όπου ανεβάζει τον αριθμό στα σχεδόν 9 εκατομμύρια συνολικά) Κάθε περιοχή είναι υπεύθυνη για τις εργασίες καθαρισμού και συντήρησης. Η Σιγκαπούρη διαθέτει δημόσιες τουαλέτες, δημόσια κέντρα τροφίμων και δημόσιους χώρους στάθμευσης, όπου ο ΝΕΑ είναι υπεύθυνος για τον καθαρισμό τους.

Στο σύνολο η Σιγκαπούρη δημιούργησε τους παρακατω οργανισμούς όπου:

1) ο Εθνικός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΝΙΟ) είναι υπεύθυνος για τις συνολικές εργασίες καθαρισμού.

2) Το Υπουργείο Μεταφορών (MOT) για τη διασφάλιση καθαρών δημόσιων λεωφορείων και τρένων.

3) Το Υπουργείο Παιδείας για τη διασφάλιση της καθαριότητας σε όλα τα σχολικά ιδρύματα.

4) Την Υπηρεσία Τροφίμων της Σιγκαπούρης (SFA) για να εξασφαλίσει καθαρά τρόφιμα.

5) Το Τουριστικό Συμβούλιο της Σιγκαπούρης (STB) για τη διασφάλιση καθαριότητας όλων των τουριστικών χώρων.

6) To Enterprise Singapore και SPRING Singapore για την επίβλεψη της επιχειρηματικής εθιμοτυπίας, όπου περιλαμβάνει καθαρούς χώρους.

7) Δύο εκατομμύρια δέντρα και κήποι, σε όλη τη Σιγκαπούρη διατηρούνται κάτω από το συμβούλιο του Εθνικού Πάρκου.

8) Επιπλέον δημιουργήθηκαν 17 Δημοτικά Συμβούλια που διατηρούν την κοινή ιδιοκτησία σε συγκροτήματα κατοικιών καθαρά.

9) Οι οδοστρώσεις των δρόμων, οι λωρίδες, τα πεζοδρόμια και τα διαζώματα των δρόμων συντηρούνται από την Αρχή Χερσαίων Μεταφορών (LTA).

Όλοι αυτοί οι δημόσιοι τομείς δημιουργήθηκαν για την τήρηση καλής υγιεινής για την καθαριότητα των χώρων και του περιβάλλοντος χώρου.

Συνολικά η Σιγκαπούρη ξοδεύει τουλάχιστον… 87 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για τον καθαρισμό δημόσιων χώρων και σας υπενθυμίζω ότι αυτές είναι έρευνες που βρήκα από την έρευνα μου στον προϋπολογισμός του 2017. Ένας τέτοιος προϋπολογισμός για μία τόσο μικρή σε μέγεθος χώρα δείχνει το πόσο οι άνθρωποι της Σιγκαπούρης προνοούν στο θέμα της καθαριότητας. «Η δημόσια εκπαίδευση είναι εξίσου σημαντική με τα νόμους και τις ποινές» ανέφερε κάποτε ο Λι Κουάν Γιου ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να μαζεύουν τα σκουπίδια στο δρόμο όταν τα βλέπουν. Αλλά επίσης να καταγγέλλουν όταν βλέπουν κάποιο πετάει σκουπίδια, τσιγάρα ακόμη και τσίχλες, οι οποίες απαγορεύονται αυστηρά στη χώρα. Σας προκαλώ εάν επισκεφθείτε τη Σιγκαπούρη να βρείτε σκουπίδια!

Οι τσίχλες απαγορεύονται: Οι νόμοι κατά των απορριμμάτων επιφέρουν πρόστιμα σε όποιον τυχόν πετάξει σκουπίδια στον δρόμο και η αστυνομία κάνει ελέγχους ακόμη και στις δημόσιες τουαλέτες για να δει εάν έχει χρησιμοποιηθεί το καζανάκι (ναι, υπάρχει πρόστιμο ακόμη και για αυτό). Το αποτέλεσμα; Αστραφτεροί εμπορικοί δρόμοι, άψογα αισθητικά, φροντισμένα πάρκα είναι λίγα μόνο από όσα προσφέρουν οι πολυάριθμοι καθαριστές της πόλης.

Από τότε, οι άνθρωποι της Σιγκαπούρης έχουν υιοθετήσει τα πρόστιμα χωρίς κανένα πρόβλημα. Το ποσό για κάποιο μου μολύνει τη χώρα; 300 ευρώ από τα οποία πρέπει να πληρωθούν εντός δέκα ημερών.
Η εκστρατεία του 1968 “Keep Sin- gapore Clean” ήταν το ορόσημο για την εκπαίδευση της συμπεριφοράς των πολιτών της μέσω προστίμων. Ακολούθησε στα χρόνια και το γνωστό σλόγκαν που χρησιμοποιούσαν για τα τουριστικά διαφημιστικά όπου ήταν «Singapore: The Cleanest place to stay». Σήμερα ακολουθεί το σλόγκαν «Passion made possible» όπου διαφημίζεται ως η χώρα με το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο παγκοσμίως.

Τι κάνει τη Σιγκαπούρη λοιπόν τόσο καθαρή; Γιατί η Σιγκαπούρη είναι τόσο καθαρή και η Ινδία τόσο βρώμικη; Αυτό δεν είναι ερώτημα του ενός εκατομμυρίου. Είναι ερώτημα όπου και ένα παιδί έξι ετών μπορεί να το απαντήσει αλλά και που αρκετοί ενήλικες αρνούνται να κατανοήσουν.