Πτήση Ήλιος 522 «Ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή»

Της Ρούλας Πέτρου

15 χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από την συντριβή του αεροσκάφους της εταιρίας « Ήλιος» στον Γραμματικό, που είχε ως συνέπεια να χαθούν 121 ζωές.

15 χρόνια πριν μια εξασθενημένη φωνή λέει: «Βοήθεια, βοήθεια, βοήθεια». Καμία ανταπόκριση από τον πύργο ελέγχου. Η τραγική ειρωνεία είναι πως ο φροντιστής της Helios Airways 522  Αντρέας Προδρόμου θα μπορούσε να προσγειώσει το αεροπλάνο εάν είχε επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου. Ο ίδιος εξέπεμψε σήμα-κινδύνου το οποίο κανείς δεν άκουσε εξαιτίας μιας μοιραίας λεπτομέρειας. Η ραδιοσυννενόηση του αεροσκάφους ήταν στην λειτουργία «ενδοσυνεννόησης»και έτσι δεν μπορούσε να τον ακούσει ο πύργος ελέγχου.

14 Αυγούστου, 2005. Ήταν το αποκορύφωμα της Ελληνικής καλοκαιρινής περιόδου. Μια περίοδος που ενδείκνυται για οικογενειακά ταξίδια. Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους υποδέχτηκε τους επιβάτες με βορειοδυτική κατεύθυνση προς Αθήνα. 3’ μόλις λεπτά μετά την απογείωση  ο κυβερνήτης ανέφερε βλάβη στον πύργο ελέγχου της Λάρνακας. Υπήρχε πρόβλημα με το σύστημα ψύξης του αεροπλάνου. Φάνηκε ασήμαντο και ο κυπριακός έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας του έδωσε άδεια να ανέβει στο ύψος των 34.000 ποδιών.

Η πτήση της Ήλιος  522 ήταν πια σε ελληνικό εναέριο χώρο και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Αθήνας προσπαθούσαν για πάνω από μια ώρα να επικοινωνήσουν, αλλά μάταια. Εν τω μεταξύ το βουβό αεροπλάνο έκανε κύκλους σε σταθερό ύψος πάνω απ’ την Αθήνα. Ένα ερώτημα κυριαρχούσε στο μυαλό των Ελληνικών Αρχών. Αντιμετώπιζε η Αθήνα τρομοκρατική επίθεση;

Δύο μαχητικά τζετ έσπευσαν να αναχαιτίσουν το αεροπλάνο. Η αναφορά των πιλότων συγκλόνισε τις Αρχές. Οι επιβάτες φορούσαν την μάσκα οξυγόνου τους, ο συγκυβερνήτης ήταν πεσμένος στα χειριστήρια του αεροπλάνου και άγνωστοι πάλευαν με το χειριστήριο. Φαινόταν ότι το αεροπλάνο  είχε πέσει θύμα αεροπειρατείας. Οι αρχές αντιμετώπιζαν ένα τρομερό δίλλημα. Θα έπρεπε τα F-16 να το  καταρρίψουν θυσιάζοντας 121 αθώους;

Το αεροπλάνο πετούσε πάνω από  κατοικημένη περιοχή, όμως η απόφαση πάρθηκε μόνη της αφού η πτήση έμεινε από καύσιμα, οι κινητήρες σταμάτησαν και το αεροπλάνο βγήκε εκτός πορείας προς τα βουνά της βόρειας Αθήνας.

Η είδηση διαδόθηκε γρήγορα και οι συγγενείς των επιβαινόντων ζητούσαν απεγνωσμένα πληροφορίες. Επικρατούσε ένα χάος, κανένας δεν ήξερε τίποτα. Μέσα στο χάος του σημείου της συντριβής φάνηκε η κλίμακα της τραγωδίας. Και οι 121 επιβαίνοντες ήταν  νεκροί. Μεταξύ τους 22 παιδιά. Η πτήση 522 της Ήλιος ήταν απ’ τις χειρότερες αεροπορικές καταστροφές στην Ευρωπαϊκή ιστορία. Η επίσημη έρευνα όμως, απλά θα αύξαναν τη σύγχυση και το μυστήριο.

Τα συντρίμμια ήταν σκορπισμένα παντού. Δεν υπήρχαν επιζώντες.

Το πιο τραγικό  ήταν  η μυρωδιά του θανάτου. Οι συγγενείς ζητούσαν απαντήσεις .Το Ήλιος 522 είχε μεγάλη απώλεια οξυγόνου και πίεσης καμπίνας κατά την μοιραία τελευταία πτήση του. Δυστυχώς 15’ μετά την απογείωση οι πιλότοι είχαν λιποθυμήσει και δεν κατάφεραν να κατεβάσουν το αεροπλάνο στα 10.000  πόδια όπως θα έπρεπε,  λόγω αποσυμπιεστής δεν υπήρχε αρκετό οξυγόνο στον εγκέφαλο και έχαναν την νοητική τους κατάσταση.

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας έζησαν οι δικοί τους άνθρωποι μετά την επιβεβαίωση της είδησης. Διαμελισμένα σώματα παντού, καμένοι άνθρωποι, παιχνίδια των παιδιών ανάμεσα τους. Αγκαλιασμένοι οι περισσότεροι έφυγαν για ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή.

Ποιος ήταν όμως ο άνθρωπος που πάλευε με το πηδάλιο; Ο φροντιστής Αντρέας Προδρόμου εκπαιδευόταν ως πιλότος. Ο πατέρας του ανέφερε ότι  είχε περίπου 270 ώρες  πτήσης. Δείγματα αίματος που βρέθηκαν στο πηδάλιο ταυτοποιήθηκαν με το DNA του γενναίου αυτού ανθρώπου. Αυτό επιβεβαίωσε ότι ήταν στο πιλοτήριο τις τελευταίες στιγμές της πτήσης του Ήλιος 522. Συγκλονιστικό συμπέρασμα επίσης είναι ότι δίπλα του ήταν ο άγγελος του, η αγαπημένη του Χάρις και μαζί προσπαθούσαν να σώσουν το αεροπλάνο και 121 ψυχές αφού είχαν για λίγο φορητό οξυγόνο.

Πολλά τα ερωτηματικά. Γιατί δεν αντιλήφθηκαν οι πιλότοι το πρόβλημα αφού υπήρχαν οι ενδείξεις; Γιατί δεν το είδαν στην επιθεώρηση;  Ήταν τελικά καταστροφικό σφάλμα ο σχεδιασμός του συγκεκριμένου τύπου αεροπλάνου;

Οι ειδικοί έφτασαν στο συμπέρασμα ότι οι επιβάτες είχαν κυκλοφορία στην καρδιά και τους πνεύμονες όταν έγινε η συντριβή του αεροσκάφους.

Τα λόγια κάποιων συγγενών που ξεκληρίστηκαν οι οικογένειες τους είναι μαχαίρι στην καρδιά όλων μας. Ο σταυρός τους μέχρι σήμερα είναι αβάσταχτος.