Που βρίσκονται τα σχολεία σήμερα: Προβλήματα και λύσεις στα σχολεία της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου

Ζητήσαμε τις απόψεις των Προέδρων Γονέων στα σχολεία Προδημοτικής και Δημοτικής εκπαίδευσης της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου στον τομέα των ακαδημαϊκών ή δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κάθε σχολείο και φυσικά ποιες λύσεις προτείνουν για την αντιμετώπιση τους. Το περιοδικό VOLT βάζει ένα καυτό θέμα που αφορά την παιδεία και την ασφάλεια των παιδιών της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου.

Από τον Ζανέττο Λουκά

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης Αμμοχώστου χαιρετίζω την πρωτοβουλία παρουσίασης των δομικών προβλημάτων των σχολείων της επαρχίας μας. Μέσω της Ομοσπονδίας έχουν ενημερωθεί και κατά τις προηγούμενες χρονιές οι αρμόδιες υπηρεσίες για τα προβλήματα και ευελπιστούμε στην επίλυση τους. Η Ομοσπονδία ήταν, είναι και θα είναι συμπαραστάτης των δημόσιων σχολείων και βοηθός στην εξάλειψη των οποιονδήποτε προβλημάτων προκύπτουν, με γνώμονα πάντοτε την πρόοδο και την ασφάλεια των παιδιών μας στο σχολικό περιβάλλον.

Με εκτίμηση,
η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Άντρη Βλάχου

Αβραάμ Τσούκκας

Ά Δημοτικού Σωτήρας

Ως Σύνδεσμος Γονέων του Α’ Δημοτικού Σωτήρας μέλημα μας είναι τα παιδιά μας να φοιτούν σε
ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον. Ακαδημαϊκά
το σχολείο μας στη παρούσα φάση βρίσκεται σε αρκετά καλό επίπεδο. Κτηριακά όμως υπάρχουν αρκετά που μπορούν να βελτιωθούν, διορθωθούν ή να δομηθούν.

Λύσεις: Μπορεί να γίνει επιδιόρθωση δύο σημείων της αυλής. Τυφιστάμενο υλικό δεν είναι το κατάλληλο και χρειάζεται αλλαγή καθώς και οι δύο χώροι είναι πολυσύχναστοι τα διαλλείματα. Υπάρχει ανάγκη αλλαγής μαρμάρων στις σκάλες και τις βεράντες αφού σε κάποια σημεία τα μάρμαρα έχουν αποκοπεί ή φθαρεί και είναι αρκετά επικίνδυνο. Επιτακτική ανάγκη είναι το βάψιμο εσωτερικά και εξωτερικά του σχολείου μας. Εξωτερικά πολλά σημεία έχουν υποστεί έντονη διάβρωση. Αυτό είναι αντιαισθητικό αλλά και επικίνδυνό καθώς σε αρκετά σημεία πέφτουν σουβάδες. Επίσης, βάψιμο χρειάζονται τα κάγκελα στις βεράντες, τις σκάλες και τη περίφραξη, όπου παρουσιάζουν έντονη οξείδωση επικίνδυνο για την υγεία των παιδιών. Επίσης, υπάρχει άμεση ανάγκη για αίθουσες διδασκαλίας για τους μαθητές με Μεταναστευτική Βιογραφία, για την στήριξη Αλφαβητισμού, για την Ειδική Εκπαίδευση και για την Λογοθεραπεία. Τα μαθήματα Λογοθεραπείας τα τελευταία χρόνια στεγάζονται στο χώρο του ιατρείου. Το σχολείο μας έχει την ανάγκη για ανέγερση αποχωρητηρίων στον πάνω όροφο όπου λειτουργούν τα έξι από τα εννέα τμήματα και δύο εργαστήρια. Επιπρόσθετα, η ανέγερση αποδυτηρίων καθώς δεν υπάρχουν, πράγμα αναγκαίο για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής. Εμείς σαν σύνδεσμος έχουμε θέσει στόχο να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να τα διορθώσουμε, όμως χρειαζόμαστε την βοήθεια των αρχών και είμαστε βέβαιοι ότι θα την έχουμε.

Αδάμος Φαρκωνής

Γιώρκειο Δημόσιο και Κοινοτικό Νηπιαγωγείο Παραλιμνίου
Ως το μεγαλύτερο νηπιαγωγείο της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, με τρία δημόσια και τέσσερα κοινοτικά τμήματα και ως ένας ζωντανός και δραστήριος οργανισμός αναπόφευκτα παρουσιάζονται προβλήματα, είτε στελέχωσης προσωπικού, είτε υλικοτεχνικών υποδομών.
Λύση: Αυτή την στιγμή, λόγω αφυπηρέτησης, εκκρεμεί η κάλυψη μιας κενής θέσης σχολικού βοηθού, που καλό θα ήταν να προσληφθεί άτομο άμεσα. Το περασμένο έτος και εξαιτίας των μέτρων κατά της πανδημίας, ο Σύνδεσμος Γονέων αναγκάστηκε να προχωρήσει στην πρόσληψη σχολικής βοηθού, αφού η πολιτική του υπουργείου παιδείας προβλέπει 2 σχολικές βοηθούς όταν υπάρχουν 3 δημόσια τμήματα.
Κτιριακά, το περασμένο έτος αποπερατώθηκαν αρκετά έργα στο σχολείο μας.
Λύση: Εκκρεμεί η τοπιοτέχνηση και διαμόρφωση της πίσω αυλής του σχολείου μας για να έχουν τα παιδιά που φοιτούν μέχρι το απόγευμα ένα ασφαλή χώρο να παίζουν. Τέλος, η ειδική μονάδα του σχολείου μας χρειάζεται επιπλέον εξειδικευμένο εξοπλισμό για να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να επιτελούν όσο το δυνατό καλύτερα το έργο τους.
Μέσα από την αγαστή συνεργασία του Συνδέσμου Γονέων και της Διεύθυνσης με το Δημαρχείο και της Σχολική Εφορεία Παραλιμνίου γίνεται προσπάθεια για επίλυση των περισσότερων προβλημάτων που υπάρχουν.

Αντώνης Κυρμίτσης

Β Δημοτικό Σχολείο Δερύνειας

Το Β’ Δημοτικό Σχολείο Δερύνειας είναι ένα ακριτικό σχολείο σε πολύ κοντινή απόσταση από την πράσινη γραμμή. Ως σχολείο δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα κτιριακά προβλήματα καθώς το κτίριο είναι σχετικά καινούργιο. Η σοβαρότερη έλλειψη από άποψη κτιριακών υποδομών είναι η έλλειψη αίθουσας πολλαπλών χρήσεων.

Λύση: Η ανέγερσης αίθουσας πολλαπλών χρήσεων η οποία θα χρησιμοποιείται και από το δημόσιο νηπιαγωγείο, το οποίο έχει περίπου διακόσιους μαθητές και θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση και αναβάθμιση της σχολικής μονάδας και της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Σημειώνουμε ότι το έργο της αίθουσας έχει εγκριθεί εδώ και χρόνια από τις αρμόδιες υπηρεσίες χωρίς ωστόσο να προχωρήσει μέχρι σήμερα η υλοποίηση του. Από πλευράς εκπαίδευσης το σχολείο μας δεν αντιμετωπίζει οποιαδήποτε προβλήματα και διατηρεί κατά την άποψη μας πολύ ψηλά στάνταρ στην ποιότητα της εκπαίδευσης και αυτό οφείλεται στο ψηλό ομολογουμένως επαγγελματικό επίπεδο κατάρτισης του διδακτικού προσωπικού όχι μόνο στο σχολείο μας αλλά στο σύνολο της δημόσιας εκπαίδευσης.

Δάφνης Τσούκας

Ά Δημοτικό Παραλιμνίου

Δεν θα αναφερθούμε σε ακαδημαϊκά προβλήματα καθότι εμπιστευόμαστε πλήρως τους δασκάλους που έχουμε στο σχολείο μας, γνωρίζουμε ότι η δουλειά που γίνετε είναι πολύ καλή και αυτό φαίνεται μέσα από τα αποτελέσματα και τις διακρίσεις που έχουν οι μαθητές μας.

Δεν υπάρχουν σοβαρά δομικά προβλήματα. Υπάρχουν φυσικά τα προβλήματα που έχουν όλα τα σχολεία στην Κύπρο όπως κλιματισμός και εξαερισμός.
Το σχολείο μας ως το παλαιότερο τις περιοχής που είναι αλλά και λόγο των πολλών μαθητών που φοιτούν παρουσιάζει κυρίως:

Προβλήματα σκίασης και προστασίας από τις βροχές και τα στέγαστρα είναι επιβεβλημένη ανάγκη χθες, προβλήματα πρόσβασης και αποχώρισης των μαθητών και χώρου στάθμευσης των δασκάλων και των επισκεπτών και τέλος στο σχολείο μας δεν υπάρχουν χώροι στάθμευσης.
Για όλα αυτά να αναφέρουμε ότι είμαστε σχεδόν καθημερινά σε επικοινωνία τόσο με την διεύθυνση του σχολείου αλλά και την σχολική εφορεία και υπάρχει καλή συνεννόηση και συνεργασία.

Λύση: Απ’ όσο γνωρίζουμε και ενημερωθήκαμε τα σκίαστρα και ο χώρος στάθμευσης είναι σε τροχιά άμεσης υλοποίησης και επίλυσης των 2 αυτών προβλημάτων.

Δόξια Μουτσουρή

Δημοτικό Σχολείο Άγίας Νάπας

Αρχικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δήμο
Αγίας Νάπας που είναι διαχρονικά δίπλα μας και προσφέρει υπηρεσίες, τόσο για την συντήρηση του σχολείου μας, όσο και για ό,τι τους ζητηθεί.
Το Σχολείο μας είναι από τα καλύτερα σχολεία στις εγκαταστάσεις και στην εκπαίδευση. Ένα σχολείο γεμάτο χρώματα και μηνύματα, με υπέροχους εκπαιδευτικούς που ζωγραφίζουν καθημερινά χαμόγελα στα πρόσωπα των παιδιών μας.
Κτηριακά, το σχολείο χρειάζεται η αναβάθμιση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, όπως έγινε σε όλα τα σχολεία της επαρχίας (ψευδοροφή για καλύτερη ηχομόνωση), κάτι το οποίο ζητάμε εδώ και 5 χρόνια. Ακαδημαϊκά, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο αριθμός μαθητών στις τάξεις (25 άτομα), ενώ υπάρχουν τάξεις αχρησιμοποίητες στο σχολείο μας. Ως ένα σχολείο ενταγμένο στο πρόγραμμα ΔΡΑ.
ΣΕ, με 60% παιδιά με μεταναστευτικό βιογραφικό, υπάρχουν δυσκολίες, αφού πολλοί γονείς/ παιδιά, δεν μιλούν την Ελληνική γλώσσα, με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερος χρόνος επεξήγησης.
Λύση: Είναι καθαρά θέμα οικονομικό και πολιτικής βούλησης.

Κατερίνα Μάμα

Γ Δημοτικό Σχολείο Δερύνειας

Τα προβλήματα στο σχολείο μας είναι αρκετά και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Όσο αφορά το μάθημα της Φυσικής Αγωγής 5 μήνες το χρόνο τα παιδιά εκτίθενται στον ήλιο το μεσημέρι για να κάνουν γυμναστική σε πολύ ψηλές θερμοκρασίες.

Λύση: Κλειστές αίθουσες διδασκαλίας ή στέγαστρα καθώς και αναβάθμιση των γηπέδων. Θα μπορούσαν οι Δήμοι αλλά και όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν για την αναβάθμιση των γηπέδων και να γίνει εκεί η διαφήμιση τους.

Λύση: Υποστήριξη του ρόλου τους.
Όσο αφορά τον στίβο έχει διαφοροποιηθεί ο
τρόπος διεξαγωγής των αγώνων στίβου και όλοι εκφράζονται με μεγάλη λύπη για αυτό.
Λύση: Επαναφορά των αγώνων στίβου (συναγωνιστικό μοντέλο)
Η ειδική Εκπαίδευση και η μονάδα Λογοθεραπείας χρειάζονται ενίσχυση.
Λύση: Χρειάζονται εργοθεραπευτές στις ειδικές μονάδες, περισσότερους συνοδούς για παιδιά
με ιδιαιτερότητες καθώς και αύξηση των ωρών λογοθεραπείας.
Όσο αφορά τον λειτουργικό αναλφαβητισμό ο εκπαιδευτικός παρέχει εξατομικευμένη βοήθεια σε θέματα που δεν γίνονται κατανοητά στα παιδιά εν ώρα μαθήματος συμπληρώνοντας κάποια κενά.

Λύση: Τα παιδιά δεν πρέπει να είναι περισσότερα από τέσσερα και για περαιτέρω υποστήριξη πρέπει να γίνει επαναφορά του χρόνου ενίσχυσης, ο οποίος αφαιρέθηκε εντελώς από τα σχολεία. Υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας με τα ξενόγλωσσα παιδιά

Λύση: Να δημιουργηθούν απογευματινά τμήματα υποδοχής για τα παιδιά για να μην χάνουν χρόνο από τις ώρες μαθήματος. Το μάθημα Η/Υ χρειάζεται υποστήριξη από ειδικούς.

Λύση: Περαιτέρω επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για πιο διευρυμένη χρήση των Η/Υ και Tablet. Τέλος για τον εκσυγχρονισμό των σχολείων χρειάζεται εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλες τις σχολικές μονάδες.

Μαρία Μιχαηλίδου

Γ’ Δημοτικό Σχολείο Παραλιμνίου

Το παλαιό κτίριο του σχολείου είναι πέραν των
50 ετών και χρειάζεται συντήρηση. Εσωτερικά, η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή, ενώ τα δυο επίπεδα στην κλειστή αίθουσα και το δάπεδο χωρίς προστατευτικό ενέχει κινδύνους και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αίθουσα πολλαπλής χρήσης.

Λύση: Επιβάλλεται η κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, εφόσον το σχολείο μας είναι το μόνο στο Παραλίμνι που δεν έχει και παρότι υπήρξε έγκριση, η πανδημία προκάλεσε στασιμότητα.
Στο νέο κτίριο οι θερμοκρασίες είναι πολύ ψηλές. Επιπλέον, το νέο κτίριο είναι πίσω από το παλιό και δυσχεραίνει τον έλεγχο και τη εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.
Λύση: χρειάζεται σκίαση στα παράθυρα, εφόσον οι αίθουσες είναι εκτεθειμένες στον ήλιο και σε όλες τις αίθουσες χρειάζεται κλιματισμός. Το γήπεδο του σχολείου είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση
Λύση: Xρειάζεται επίστρωση και κυλίνδρωση.
Οι τάξεις είναι μικρές και υπερπλήρεις (25 μαθητές).

Λύση: Να δημιουργηθούν περισσότερα τμήματα Σοβαρά προβλήματα με το διαδίκτυο, με συνεχείς διακοπές, εξαιτίας κακής καλωδίωσης.

Πάτερ Γεώργιος Χατζηαδάμου

Β Δημοτικό Σωτήρας

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο είναι πως δεν διαθέτει αίθουσα πολλαπλής χρήσης και επαρκείς αίθουσες διδασκαλίας καθώς λειτουργεί με μια προπαρασκευασμένη αίθουσα διδασκαλίας και με χρήση του εργαστηρίου Οικιακής Οικονομίας. Η μη ύπαρξη αποθήκης δημιουργεί επίσης προβλήματα καθώς παραμένουν πολλά έπιπλα και άλλα υλικά μέσα στις αίθουσες.
Λύση: Να δημιουργηθούν επαρκείς χώροι.
Το σχολείο έχει σκίαστρο και όταν βρέχει τα παιδιά από την νότια πτέρυγα του σχολείου βρέχονται για να επισκεφτούν την τουαλέτα. Επιπρόσθετα, τα παιδιά που αναμένουν τους γονείς τους δεν προστατεύονται από τον ήλιο και τη βροχή, καθώς το κτίριο είναι μακριά για αναμονή. Επίσης, η είσοδος του σχολείου διαφοροποιήθηκε μετά την καινούρια περίφραξη.
Λύση: Πρέπει να δημιουργηθούν στέγαστρα όπου χρειάζεται. Υπάρχει σχετική μελέτη από τον Σύνδεσμο Γονέων και κοστολόγηση που στάλθηκε στις Τεχνικές Υπηρεσίες. Επίσης, η είσοδος πρέπει να διαμορφωθεί εσωτερικά.
Η μόνωση της ταράτσας έχει φθαρεί καθώς και το τσιμεντένιο πλακόστρωτο στη νότια αυλή παρουσιάζει φθορές που αποτελούν κίνδυνο για τα παιδιά.
Λύση: Χρειάζονται επιδιόρθωση.

Νήλια Φυτυρή

Δημόσιο Νηπιαγωγείο Παραλιμνίου Ά

Στο σχολείο μας φοιτούν 50 παιδιά σε 2 τμήματα
και το ΥΠΠΑΝ εργοδοτεί μόνο 1 Σχολική Βοηθό. Κάποια από αυτά τα παιδιά αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας και είναι αδύνατον ένα άτομο να προλάβει την καθαριότητα του χώρου, τις ανάγκες των συγκεκριμένων παιδιών και να εκτελεί και καθήκοντα βοηθού Νηπιαγωγού (ετοιμασία τάξεων και δραστηριοτήτων).
Λύση: Ως Σύνδεσμος εργοδοτούμε δεύτερη Βοηθό. Αλλά τα έξοδα (μισθός, κοινωνικές ασφαλίσεις, ασφάλεια εργοδότη) είναι ένα σημαντικό ποσό ετησίως που επωμίζονται οι γονείς. Θα ήταν σωστό το ΥΠΠΑΝ να εργοδοτήσει ακόμη μια βοηθό. Κάποιοι γονείς που εργάζονται στην τουριστική βιομηχανία έχουν πρόβλημα με το ωράριο των δημόσιων σχολείων.
Λύση: Προτείνουμε να γίνουν περισσότερα απογευματινά τμήματα εκεί που υπάρχουν οι υποδομές.
Εξαιτίας της εποχιακής τουριστικής βιομηχανίας της περιοχής μας ο μαθητικός πληθυσμός
των σχολείων μας αυξομειώνεται συνεχώς με αποτέλεσμα να αναστατώνονται τα προγράμματα του σχολείου. Επίσης, τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία χρειάζονται περισσότερη στήριξη,
χρόνο προσαρμογής και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.
Λύση: Καλό θα ήταν να υπάρχει μια σταθερότητα στη διεξαγωγή των μαθημάτων όπως επίσης
και τμήματα για τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία.
Η νομοθεσία που αφορά τη μετακίνηση των παιδιών με λεωφορεία που να διαθέτουν καθίσματα με ζώνες 3 σημείων και το γεγονός πως δεν υπάρχουν στην περιοχή τέτοια λεωφορεία, έχει καθηλώσει τα παιδιά μέσα στο νηπιαγωγείο. Με αποτέλεσμα να χάνονται όλες εκείνες οι γνώσεις και οι εμπειρίες που προσφέρει μια επίσκεψη.

Λύση: Θα πρέπει να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα Επίσης, να προσθέσω ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για το θέμα της δωρεάν λογοθεραπείας στα παιδιά της προδημοτικής
Λύση: Αύξηση του προϋπολογισμού ώστε όλες οι τάξεις να έχουν ότι χρειάζονται για να γίνεται το μάθημα των παιδιών καλύτερο π.χ. διαδραστικοί πίνακες και της επέκτασης δωρεάν φοίτησης στα μικρότερα παιδιά.
Όσο αφορά τα κλιματιστικά
Λύση: Να γίνονται τακτικές συντηρήσεις και εκεί που υπάρχει ανάγκη να αντικαθιστούνται.

Άντρη Βλάχου

Δημοτικό Λιοπετριου Ά’

Το Δημοτικό μας σχολείο ξεκίνησε τη φετινή σχολική χρονιά χωρίς ελλείψεις στο διδακτικό προσωπικό, άλλα δυστυχώς αντιμετωπίζει ακόμη κάποια θέματα όσον αφορά το δομικό μέρος. Έχουν γίνει ενέργειες κατά τις προηγούμενες χρονιές για στέγαστρα κυρίως σε δύο χώρους. Δυστυχώς όμως, ακόμη δεν έχουν δοθεί οι σχετικές άδειες από τις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου.

Λύσεις: Συγκεκριμένα, ο ένας χώρος είναι αναγκαίο να καλυφθεί, γιατί το χειμώνα οι μαθητές βρέχονται και δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχει ανάγκη επίσης για κάλυψη χώρου υδατοστατών, οι οποίοι χρησιμοποιούνται από τους μαθητές για να παίρνουν νερό και οι οποίοι μέχρι σήμερα είναι εκτεθειμένοι στην υψηλή θερμοκρασία. Ευχόμαστε ότι σύντομα θα δοθούν οι απαραίτητες άδειες, για να λυθεί το καίριο αυτό πρόβλημα του σχολείου μας.

Ροδόθεος Κωνσταντίνου

Β Δημοτικό Παραλιμνίου

Εδώ και κάποια χρονιά έχουν σταλεί επιστολές σε όλους τους αρμοδίους φορείς για της κακοτεχνίες που έχουν γίνει στα γήπεδα τους σχολείο μας, με διαβεβαιώσεις ανά διαστήματα ότι θα φτιαχτούν. Μέχρι τώρα καμιά ανταπόκριση για το θέμα. Τα παιδιά μας με αυτήν την καθυστέρηση κινδυνεύουν με τραυματισμούς.

Λύση: Να αναλάβουν οι αρμόδιοι φορείς να επιλύσουν το πρόβλημα αυτό. Επιπρόσθετα, όταν υπάρχουν άσχημες καιρικές συνθήκες, τα παιδιά δεν έχουν την κατάλληλη πρόσβαση στο κιλικίο του σχολειού λόγων βροχής και άνεμων δηλ. βρέχονται και κρυώνουν περιμένοντας στην γραμμή.

Λύση: Να αναλάβουν οι αρμόδιοι φορείς να επιλύσουν το πρόβλημα αυτό.
Τέλος ο μη επαρκής εξοπλισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών για διδασκαλία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει το μάθημα κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων ΔΡΑ.ΣΕ άλλα και στις τάξεις.

Λύση: Εφοδιασμός του σχολειού με καινούργιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Αυτά είναι μερικά από τα προβλήματα που υπάρχουν στο σχολείο μας.

Γεωργία Φωκά

Δ’ Δημοτικό Σχολείο Παραλιμνίου

Η οικοδόμηση του σχολειου μας ολοκληρώθηκε το 1993 και από τότε φιλοξενεί γύρω στους 200-240 μαθητές
της περιοχής. Μετά από πρόσφατη συνάντηση της συμβουλευτικής επιτροπής αποτελούμενη από 2 μέλη του συνδέσμου και τη διεύθυνση του σχολειου καταλήξαμε στο γεγονός ότι το κτίριο χρειάζεται εξωλοκλήρου συντήρηση, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.

Λύσεις: Υπάρχει άμεση ανάγκη αποδυτηρίων και στεγάστρου για το μάθημα της γυμναστικής τους θερινούς μήνες, βάψιμο και συντήρηση παγκακιών και τραπεζιών πικ νικ που χρησιμοποιούν τα παιδιά. Τα τζάμια πρέπει να αντικατασταθούν με αυτά των νέων προδιαγραφών και τα κάγκελα να βαφτούν εφόσον είναι σκουριασμένα. Όσον αφορά το ακαδημαϊκό επίπεδο δεν υπάρχουν προβλήματα παρόλο που αρκετό ποσοστό μαθητών ανήκει στη μεταναστευτική βιογραφία. Σαν Σύνδεσμος μεριμνούμε για τα αναγκαία, αλλά κρίνεται άμεση η οικονομική υποστήριξη από το Υπουργείο Παιδείας, τις Τεχνικές Υπηρεσίες καθώς και τη Σχολική Εφορεία Παραλιμνίου.