Παρακαλώ υποδεχτείτε τη νέα σας ζωή. Το Metaverse

Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση δεν θα είναι κάτι χειροπιαστό παρά μόνο εσείς φτιαγμένοι ως avatar, ο ψηφιακός σας εαυτός. Είτε σας αρέσει είτε όχι, θα μάθετε να ζείτε μαζί του. Ετοιμαστείτε λοιπόν να υποδεχθείτε την ψηφιακή ηρωίνη, μία «παραμύθα» χωρίς λογική που θα μας εντάξει σε ένα σκοτεινό κόσμο.

Του Ζανέττου Λουκά

Διαβάσαμε γι’ αυτό, πρώτη φορά το 1992 όταν ο συγγραφέας Neal Stephenson πρόσθεσε τη λέξη «Metaverse» για πρώτη φορά στο βιβλίο του Snow Crash και αργότερα το 2011 στο βιβλίο Ready Player One του Ernest Cline, το οποίο έγινε και ταινία από τον Steven Spielberg το 2017. Μάλιστα στις ταινίες είδαμε ξεκάθαρα την νέα μας ζωή να περνάει από μπροστά μας με την ταινία Matrix των αδερφών Wachowski. Σε μία πιο animated μορφή το είδαμε το 2009 με μία άλλη επαναστατική ταινία το Avatar, του James Cameron. Όλα αυτά τα βιβλία και οι ταινίες προβλημάτισαν την ανθρωπότητα που παρακολουθούσε τη νέα εποχή να έρχεται όλο και πιο κοντά κάθε μέρα που περνούσε.

Αρχικά θα αναφέρω ότι το Metaverse έρχεται να διαχωρίσει στα δύο αυτό που ξέραμε μέχρι σήμερα και ζούμε «την αληθινή ζωή» και να προσθέσει την ψηφιακή ζωή στον κόσμο μας. Αυτό που καθημερινά όλοι κάνουμε σε μία οθόνη κινητού περνώντας χρόνο στα μέσα κοινωνικά δίκτυα θα ακούγεται πρωτόγονο σε αυτά που θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια. Το Metaverse θα είναι ένα ψηφιακό οικοσύστημα όπου η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα θα είναι οι κύριες τεχνολογίες διασύνδεσης με το διαδίκτυο, επιτρέποντας αυτό που ο Mark Zuckerberg στο παγκόσμιο φόρουμ του Connect 2021 αποκάλεσε «αίσθηση παρουσίας σε ένα κοινόχρηστο ψηφιακό κόσμο», όπου η εργασία και το παιχνίδι θα οδηγηθούν σε νέα ύψη.

Η μετονομαζόμενη εταιρεία Meta του Facebook οραματίστηκε πρώτη, ένα metaverse, όπου ο εαυτός σας, αργά ή γρήγορα, θα μετατραπεί σε
μια εικονική κούκλα, ένα avatar με τη δική σας ψηφιακή ταυτότητα, όπου το Internet of Bodies θα διασφαλίζει ότι τα πιο προσωπικά σας δεδομένα θα καταγράφονται σε καθημερινή βάση και όπου εκεί τα αντικείμενα φυσικής αξίας δεν θα έχουν καμία αξία.

Σε αυτό το ταξίδι στο μετασύμπαν όπως στα ελληνικά πιστεύω θα ονομάζεται, η Εικονική Πραγματικότητα (VR) θα κρατάει τους χρήστες (ναι καλά το λέω) απομακρυσμένους από τη σκληρή πραγματικότητα του να μην έχουν τίποτα και να ζουν κάτω από ένα «κράτος πρόνοιας με επίκεντρο τον πολίτη» καθώς αυτοί θα κάθονται στις καρέκλες τους ναρκωμένοι, περιμένοντας την επόμενη επιδότηση βασικού εισοδήματος ενός ψηφιακού νομίσματος.

Η δική μου εκδοχή είναι ότι πρόκειται να μπούμε σε ένα «άοσμο περιβάλλον» του οποίου, η κύρια λειτουργία είναι να σας κρατά συνδεδεμένους
με το Metaverse, ενώ εσείς πρόθυμα παραδίδετε τις πιο προσωπικές λεπτομέρειες της ζωής σας σε μη εκλεγμένους τεχνοκράτες που έχουν συμμετάσχει στην ιδέα μίας μεγάλης επαναφοράς της κοινωνίας και της παγκόσμιας οικονομίας.

Η πλοήγηση σε αυτό το νέο εικονικό κόσμο θα απαιτήσει έναν ειδικό τύπο διαβατηρίου – ένα ψηφιακό δίδυμο – που δεν είναι τίποτα άλλο από μια ψηφιακή ταυτότητα με το πρόσχημα ενός εικονικού avatar.

Καθώς το Metaverse θα ωριμάζει και θα μεγαλώνει στο δικό του κόσμο, η γραμμή μεταξύ του ψηφιακού και του φυσικού κόσμου θα μεγαλώνει χάρη σε ένα διασυνδεδεμένο οικοσύστημα φορητών, εμφυτεύσιμων ή/και αναλώσιμων συσκευών γνωστών ως Internet of Bodies (IoB) που θα οδηγήσουν σε μια τεράστια ψαλίδα μεταξύ των ανθρώπων που θέλουν να βρίσκονται σε αυτόν τον κόσμο και σε αυτούς που θα θέλουν να ζήσουν μία φυσική ζωή. Το ανθρώπινο μέλλον του τεχνολογικά ενισχυμένου και γενετικά επεξεργασμένου μετανθρωπισμού θα περάσει σε άλλα μεγέθη, κάτι που θα διαφέρει σε τεράστιο βαθμό με τον άνθρωπο του σήμερα. Θα τολμούσα να τον ονόμαζα metasapiens, βλέποντας την εξέλιξη της ιστορίας.

Για χρόνια, ο ιδρυτής του WEF Klaus Schwab ισχυριζόταν ότι η λεγόμενη τέταρτη βιομηχανική επανάσταση θα οδηγήσει σε μια συγχώνευση της φυσικής, βιολογικής και ψηφιακής μας ταυτότητας. Πέρα από την εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, οι συσκευές με τις οποίες αλληλεπιδρούμε στο μετασύμπαν θα γίνουν ακόμη πιο προσωπικές και επεμβατικές στη συλλογή δεδομένων τους. Όπως είπε ο Ζούγκεμπεργκ στην κεντρική ομιλία του Connect 2021, «Θα υπάρξουν νέοι τρόποι αλληλεπίδρασης με συσκευές που είναι πολύ πιο φυσικές». Ανάφερε ότι «Αντί να πληκτρολογείτε ή να πατάτε, θα μπορείτε να κάνετε χειρονομίες με τα χέρια σας, να πείτε μερικές λέξεις ή ακόμα και να κάνετε πράγματα να συμβούν σκεπτόμενοι». Δεν ξέρω πόσο τρομακτικό σου ακούγεται αλλά εμένα με τρομάζει απίστευτα να γνωρίζω ότι με όσα όλα ζούμε καθημερινά από τους φρικτούς ανθρώπους να ξέρω ότι με μία σκέψη ένας τρελός μανιακός μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας.

Οι συσκευές που θα μας επιτρέπουν να λειτουργήσουμε στο Metaverse, θα ανήκουν σε ένα οικοσύστημα διασυνδεδεμένων συσκευών, το Internet of Bodies, το οποίο θα συγχωνεύει το ανθρώπινο σώμα με μια πληθώρα αισθητήρων που θα μπορούν να μεταδώσουν προσωπικά δεδομένα σε διαλειτουργικά δίκτυα βαδίζοντας σε μία νέα εποχή του μεταανθρωπισμού.

Μία συσκευή Internet of Bodies (IoB) θα ορίζεται ως μια συσκευή που θα:

Περιέχει λογισμικό ή υπολογιστικές δυνατότητες

Μπορεί να επικοινωνήσει με συσκευή ή δίκτυο συνδεδεμένη στο διαδίκτυο

Συλλέγει δεδομένα υγείας ή βιομετρικά δεδομένα που δημιουργούνται από ανθρώπους

Μπορεί να αλλάξει τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, η οποία αναφέρεται σε μια αύξηση ή τροποποίηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το σώμα του χρήστη, όπως μια αλλαγή στη γνωστική βελτίωση και τη βελτίωση της μνήμης που παρέχεται από μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή ή την ικανότητα να καταγράφει οτιδήποτε βλέπει ο χρήστης μέσω ενός ενδοφθάλμιου φακού που θα είναι ενσωματωμένος με κάμερα.
Στην κεντρική ομιλία του Connect 2021, ο Zucker- berg αναφέρθηκε στο οικοσύστημα IoB στο πλαίσιο του μετασύμπαντος όταν είπε:

«Πιστεύουμε ότι οι νευρικές διεπαφές θα είναι ένα σημαντικό μέρος του τρόπου με τον οποίο θα αλληλεπιδρούμε με τα γυαλιά VR, και πιο συγκεκριμένα, η είσοδος EMG από τους μύες στον καρπό σας, σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη με βάση τα συμφραζόμενα. Όταν συλλεχθούν αρκετά βιολογικά δεδομένα από το IoB, οι άνθρωποι θα μπορούν να αρχίσουν να μεταλλάσσονται. Ο συγγραφέας και ιστορικός Γιουβάλ Χαράρι, τον οποίο τελευταία τον βλέπουμε και διαβάζουμε παντού, έχει επαναλάβει εδώ και χρόνια ότι το μόνο που χρειάζεται για να χακάρουμε τους ανθρώπους είναι βιολογικά δεδομένα και ένα υπολογιστή. Παρουσίασε μάλιστα και έναν τύπο, ο οποίος πιστεύει ότι «ίσως είναι η καθοριστική εξίσωση της ζωής στον 21ο αιώνα»:

B x C x D = AHH που σημαίνει ότι η βιολογική γνώση πολλαπλασιάζεται με την υπολογιστική ισχύ πολλαπλασιασμένη με τα δεδομένα ισούται με την ικανότητα να μεταλλάσσεις ανθρώπους.

«Εμείς οι άνθρωποι πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι δεν είμαστε πια μυστηριώδεις ψυχές, θα είμαστε πλέον ζώα που μπορούν να μεταλλαχτούν», ενημέρωσε ο Χαράρι. «Η δύναμη να μεταλλάσσεις ανθρώπινα όντα μπορεί φυσικά να χρησιμοποιηθεί για καλούς σκοπούς, όπως για την παροχή μίας καλύτερης υγειονομικής περίθαλψης», είπε ο Χαράρι, προσθέτοντας, «αλλά εάν αυτή η εξουσία πέσει στα χέρια ενός Στάλιν ή ενός Χίτλερ του 21ου αιώνα, το αποτέλεσμα θα είναι το χειρότερο ολοκληρωτικό καθεστώς στην ανθρώπινη ιστορία. Με τα λεγόμενα και τους όρους του Χαράρι, αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες γνωρίζουν περισσότερα για εσάς από ό,τι γνωρίζετε για τον εαυτό σας και επομένως μπορούν να προβλέψουν και να χειραγωγήσουν στη λήψη των αποφάσεών σας. Ο χειρότερος τρόπος για να έχουμε μια μεγάλη επαναφορά της κοινωνίας είναι να δώσουμε στις κυβερνήσεις του πλανήτη την εξουσία να μεταλλάξει κάθε μέλος της ίδιας της κοινωνίας.
Η πρώτη παρουσίαση που πιστεύω θα μας παρουσιάσουν θα είναι το φτιάξιμο του δικού μας Avatar. Θα παρουσιαστεί ως διασκεδαστικό και «κουλ» αλλά πιστέψτε με θα κρύβει ένα απέραντο σκοτάδι χωρίς τέλος. Το καλοφτιαγμένο μας avatar στο Metaverse, θα είναι ο ψηφιακός μας εαυτός μίας εικονικής ενσάρκωσης της ψηφιακής μας ταυτότητας. Η ψηφιακή μας ταυτότητα θα κρατάει αρχείο όλων όσων κάνουμε στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων όσων μοιραζόμαστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τους ιστότοπους που επισκέπτόμαστε, το πιστωτικό ιστορικό μας, την κατάσταση της υγείας μας και τη γεωγραφική θέση που βρισκόμαστε. Το Διαδίκτυο σήμερα είναι συχνά το κύριο σημείο εισόδου για εκατομμύρια από εμάς για πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες, επικοινωνία και κοινωνικοποίηση μεταξύ τους και η πώληση αγαθών και ψυχαγωγία.

Ο Ζούγκεμπεργκ ανέφερε στην κεντρική ομιλία του στο Connect 2021 ότι θα είμαστε σε θέση να μετακινηθούμε σε αυτές τις διαφορετικές ζωές σε όλα τα είδη διαφορετικών συσκευών, προσθέτοντας ότι μερικές φορές θα χρησιμοποιούμε την εικονική πραγματικότητα, ώστε να «βυθιστούμε» πλήρως, χρησιμοποιώντας τα VR γυαλιά, ενώ θα μπορούμε να είμαστε παρών και στο φυσικό κόσμο, χρησιμοποιώντας υπολογιστή ή κινητό.
Παίρνοντας στο οικονομικό κομμάτι (εκεί είναι όλο το ζουμί) όλες οι αγορές θα γίνονται ψηφιακά. Όταν το Metaverse ανεξαρτητοποιηθεί, δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε ότι δεν θα μπορέσετε για παράδειγμα να αγοράσετε ένα μεγάλο σπίτι. Αντίθετα, θα μπορείτε να φτιάξετε ένα εικονικό σπίτι για το οποίο, θα πληρώνετε με εικονικό νόμισμα όπως για παράδειγμα τα κρυπτονομίσματα σήμερα.

Οι «εμπειρίες» στο μετασύμπαν του Ζούγκεμπεργκ περιλαμβάνουν την κατασκευή, την αγορά και την πώληση ψηφιακών προϊόντων που δεν υπάρχουν στον φυσικό κόσμο, όπως ρούχα για avatar, πολυτελή γιοτ και σπίτια, ταξίδια και φαντεζί ζωές. Εκεί πιστεύω ότι η ανθρωπότητα θα τσιμπήσει καθώς υπάρχουν δισεκατομμύρια άνθρωποι, αν όχι οι περισσότεροι κάτοικοι αυτού του πλανήτη που ονειρεύονται μία τέτοια ζωή. Στο εικονικό μετασύμπαν, μπορεί να μην μπορείτε να νιώσετε τη ζεστασιά του ήλιου στο πρόσωπό σας, να μυρίσετε το μυρωδάτο άρωμα ενός φρεσκοκομμένου τριαντάφυλλου ή να απολαύσετε τη χυμώδη γεύση ώριμου φρούτου, αλλά θα μπορέσετε να εισέλθετε σε ένα άγευστο όπως το ονόμασα αρχικά κόσμο, λαμβάνοντας μία ψευδαίσθηση εικόνων και ήχων για να σας κάνει να ξεχάσετε αυτά που πραγματικά δεν έχετε στον πραγματικό κόσμο.

Προσωπικά θεωρώ ότι είναι η αρχή μία νέας επανάστασης που θα διαχωρίσει τους ανθρώπους σε ψηφιακά και βιολογικά όντα. Είναι ένας σκοτεινός κόσμος όπου ακόμη και αυτοί που τον οραματίζονται καθημερινά δεν έχουν υπολογίσει τις συνέπειες που θα φέρει αργότερα. Ο Ζούγκεμπεργκ έφτιαξε το Facebook σε μία εστία πανεπιστημίου του Harvard για να μιλάει τα βράδια με τα φιλαράκια του και κοιτάξτε που μας οδήγησε.

Είναι τρομακτικό να φτιάχνεις μία πλατφόρμα, η οποία έχει απεριόριστες δυνατότητες και να τη δίνεις σε ανθρώπους, κυβερνήσεις και κράτη. Δυστυχώς θα παρουσιαστεί ως κάτι διασκεδαστικό και αρκετοί άνθρωποι θα επαναστατήσουν εναντίον του, όμως πιστέψτε με, θα είναι όπως
την κινητή έξυπνη συσκευή. Αν δεν έχεις μία σήμερα είσαι παλιομοδίτικος, αναχρονιστικός και οπισθοδρομικός και χωρίς αυτό δεν πιάνεις δουλειά στο 90% των εργασιών του πλανήτη. Το ίδιο θα γίνει και με το Metaverse. Απολαύστε λοιπόν αυτά που τώρα έχετε καθώς αρκετά από αυτά τα απλά καθημερινά πράγματα που τώρα κάνετε, θα σας είναι μία μακρά ανάμνηση. Σας γράφω καθώς απολαμβάνω ένα φρέσκο πορτοκάλι, το οποίο είναι φρέσκο και μυρίζει τόσο ωραίο καθώς καθαρίζω τη φλούδα του. Εύχομαι να μπορώ να απολαμβάνω αυτή τη χαρά μέχρι την ημέρα που θα εγκαταλείψω «φυσικά» τον βιολογικό μου κόσμο.

ΥΓ: Μία ημέρα μέσα στο Δεκέμβριο του 2021 ένας ταξιτζής στην Αθήνα μου ανέφερε το εξής:
«Να δεις που μία ημέρα οι ταινίες του 1960 θα φαντάζουν αυτές, ως επιστημονική φαντασία».

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news