Πέρασα 48 ώρες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με αφορμή τη δυσλεξία – Tου Ζανέττου Λουκά

Τον Οκτώβριο βρέθηκα στις Βρυξέλλες καλεσμένος του Ευρωβουλευτή κ. Αλέξη Γεωργούλη και παρακολούθησα με ενδιαφέρον την συνάντηση που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα τη μαθησιακή δυσλεξία και τους τρόπους στήριξης στα άτομα που πάσχουν από δυσλεξία.

Καταρχήν τι ορίζουμε ως δυσλεξία και πώς μπορούμε να την εντοπίσουμε;

Στο άκουσμα της λέξης δυσλεξία οι περισσότεροι δηλώνουν ότι έχουν ακούσει ξανά την ορολογία αλλά δυστυχώς ακόμη και στις μέρες παραμένει ως ταμπού καθώς δύσκολα υπάρχει ενδιαφέρον από την μεγάλη μερίδα του κόσμου. Τι ορίζουμε ως δυσλεξία λοιπόν και πώς μπορούμε να την εντοπίσουμε; Η δυσλεξία είναι μία ειδική μαθησιακή δυσκολία κατά την οποία παρουσιάζεται δυσχέρεια στην κατανόηση του γραπτού λόγου και στην ανάγνωση χωρίς αυτή να συνάδει με την ηλικία και το νοητικό δυναμικό του παιδιού. Συνήθως, τα παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με δυσλεξία παρουσιάζουν δυσκολίες σε επίπεδο ανάγνωσης, ορθογραφίας, φωνολογίας, συγκέντρωσης προσοχής, εκτέλεσης εντολών, βραχυπρόθεσμης μνήμης κ.α. Πρόκειται για μια εξελικτική διαταραχή των ακαδημαϊκών δεξιοτήτων όπου το άτομο δεν παρουσιάζει νοητικό έλλειμμα, αισθητηριακή ανεπάρκεια (απώλεια ακοής ή όρασης) ή σοβαρά συναισθηματικά προβλήματα. Συνήθως, εκδηλώνεται όταν το άτομο αρχίζει να διαβάζει και να γράφει στις πρώτες τάξεις του δημοτικού ενώ μπορεί να υπάρχουν ενδείξεις από την προσχολική ηλικία (καθυστέρηση λόγου και ομιλίας, φωνολογικές διαταραχές κ.α.).

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δυσλεξίας – European Dyslexia Accosiation – Η διαβούλευση

Στις 13 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και συγκεκριμμένα στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δυσλεξίας – European Dyslexia Accosiation όπου αφορούσε την δυσλεξία με τίτλο “Good prac- tices and guidelines for Dyslexia at work” μέρος του προγράμματος Erasmus+. Ο ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης ξεκίνησε την διαβούλευση αναφέροντας το ποσό σημαντικό είναι να μιλάμε ανοικτά πλέον μέσα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για την δυσλεξία στη μάθηση και πως η εκπαίδευση βοηθάει τα άτομα με δυσλεξία να ανταποκριθούν στα προβλήματα της. Τόνισε επίσης ότι η δυσλεξία δεν τελειώνει στην εκπαίδευση αλλά και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί και στον εργασιακό τομέα. Ο κόσμος ακόμη και σήμερα δεν είναι φιλικός προς τα άτομα με δυσλεξία με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να παραγκωνίζονται και να μένουν εκτός του κοινωνικού κύκλου. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν η προσωπική εμπειρία του ευρωβουλευτή καθώς ο ίδιος αντιμετωπίζει το πρόβλημα της δυσλεξίας και ότι το ανακάλυψε
μετά από αρκετά χρόνια και πιο συγκεκριμένα στο δεύτερο χρόνο φοίτησης στο Πολυτεχνείο Αθηνών. Ο ίδιος ανέφερε ότι ένιωθε υποδεέστερος και έπρεπε για χρόνια να κάνει υπερπροσπάθειες για να νιώθει ισάξιος με τα υπόλοιπα σύνολα.
Ο κ. Γεωργούλης ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι το θέμα της δυσλεξίας σήμερα θίγεται παρουσία επιστημόνων που είναι σε θέση να προσφέρουν λύσεις στον χώρο της δυσλεξίας. Μαζί με τον κ. Γεωργούλη βρισκόταν και η πρόεδρος του οργανισμού ευρωπαϊκής δυσλεξίας κυρία Rossie Bissett, όπου συντόνισε την διαβούλευση και στηρίχθηκε στους σημερινούς πυλώνες όπως την οργάνωση, τις πρακτικές λύσεις και την ανάδειξη των ατόμων με δυσλεξία σε ένα καλύτερο μέλλον.

Στην πορεία ακολούθησαν τρία βιντεοσκοπημένα κλιπ όπου:

Η Πρόεδρος της Κομισιόν κυρία Roberta Metsola χαιρέτισε την διαβούλευση αναφέροντας την απουσία της ισότητας μεταξύ των ανθρώπων με δυσλεξία και των υπολοίπων συνόλων, ότι παράλληλα έχουμε ένα μακρύ δρόμο μπροστά μας αλλά ότι ως ευρωπαϊκή ένωση είμαστε σε θέση να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε τα άτομα με δυσλεξία. Η κ. Metsola τόνισε επίσης ότι η δυσλεξία είναι η πιο γνωστή διαταραχή και στην ευρωπαϊκή ένωση έχουν ένα σύμμαχο που θα στηρίζει συνεχώς και θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να το στηρίξει.

Ακολούθησε η Helena Dali, επίτροπος Δικαιωμάτων, όπου στάθηκε στους άξονες της απασχόλησης και ότι η Κομισιόν εξέδωσε πακέτο οικονομικής στήριξης για να βοηθήσει τα άτομα με διάφορες αναπηρίες και παθήσεις όπως για παράδειγμα και η δυσλεξία.

Τέλος η κυρία Pina Picierno, αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ανέφερε ότι ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να ζει σύμφωνα με τις δυνατότητες του. Πρόσθεσε ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να ανήκουν σε ένα σωστό κοινωνικό σύνολο και ότι τα άτομα με δυσλεξία δεν πρέπει να μένουν εκτός.
Μετά το τέλος των βιντεοσκοπημένων βίντεο ακολούθησε ένα μήνυμα από την Γενική Διευθύντρια Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Νεολαίας, Αθλητισμού και πολιτισμού Θέμις Χριστοφίλου, όπου τόνισε ότι το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει την πάθηση
της δυσλεξίας και ότι ένας στους πέντε εφήβους ευρωπαίους αντιμετωπίζει το πρόβλημα της μαθησιακής πάθησης. Στήριξε τη δημιουργία του προγράμματος Erasmus Plus, το οποίο υποστηρίζει τα άτομα με δυσλεξία και την διαφορετικότητα των ανθρώπων.
Το πρόγραμμα αυτό προσφέρει άμεση υποστήριξη στις χαμηλές επιδόσεις των νέων ανθρώπων και παρέχει εφόδια και εργαλεία έτσι ώστε να μπορούν να βελτιωθούν. Τέλος ανέφερε την σημαντικότητα της ψυχολογικής στήριξης ενάντια στις προκλήσεις που δέχονται τα άτομα αυτά.

Σημαντικές ήταν οι τρεις φάσεις της διαβούλευσης, όπου δόθηκε ο λόγος σε τρεις άτομα που παρουσίασαν τις μελέτες και στατιστικές τους:

Στο πρώτο μέρος η Ruth Farrell από τον οργανισμό Δυσλεξίας Μάλτας παρουσίασε την ανάλυση, πολιτική και τις πρακτικές της δυσλεξίας.

Ο Christiano Termine, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Varese στην Ιταλία παρέδωσε δεδομένα, πρακτικές και μέτρα που λαμβάνουν υπόψην τους τα άτομα με δυσλεξία. Η έρευνα κατέδειξε ότι πεδία που πρέπει να προσέξουμε όπως η αποφυγή πρόσληψης ατόμων σε εργασιακά περιβάλλοντα.
Στο τρίτο μέρος η Audrey Mazur στον κλάδο της ερευνητικής μηχανικής του πανεπιστημίου της Λυόν παρουσίασε ένα σημαντικό εγχειρίδιο με πρακτικές επίλυσης και βοήθειας των ατόμων με δυσλεξία.

Αρκετά ενδιαφέρουσα ήταν παράλληλα και η συζήτηση με τίτλο: “Sharing perspectives”, όπου άτομα με δυσλεξία βρέθηκαν στο πάνελ και μίλησαν συγκεκριμένα για το δικό τους πρόβλημα με την πάθηση, τον τρόπο αντιμετώπισης και τι τρόπους προτείνουν για το μέλλον.

Ακολούθησε ένα μείγμα καταθέσεων απόψεων ενώ ενημερωθήκαμε ότι έχει γίνει κατάθεση πρότασης ώστε η 8 Οκτωβρίου κάθε χρόνο να είναι η παγκόσμια ημέρα δυσλεξίας.

Το βράδυ μετά το τέλος της διαβούλευσης έγινε μία συνάντηση δημοσιογράφων παρουσία του κύριου Γεωργούλη αλλά και της ομάδας του, όπου συζητήθηκαν διάφορα θέματα και έγινε μία ανάλυση στην κατάσταση της δυσλεξίας και στους τρόπους ενημέρωσης από τα ΜΜΕ της χώρας μας.
Η δυσλεξία διατρέχει όλη τη σχολική και ακαδημαϊκή ζωή του ατόμου.
Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, η υιοθέτηση κατάλληλων στρατηγικών μάθησης, αλλά και η ουσιαστική επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς και το σχολείο είναι σημαντικοί παράγοντες για αποτελεσματική παρέμβαση. Αποτέλεσμα των παραπάνω θα είναι ο περιορισμός στο ελάχιστο των συνεπειών της δυσλεξίας και η καλύτερη διαχείριση της χαμηλής αυτοεκτίμησης. Η δυσλεξία, λοιπόν, δεν είναι αναπηρία αλλά διαφορά.