Ο καταλύτης του Zulucast Talk είναι η γνώση!

Είτε είναι σωστές είτε λάθος οι απόψεις, θέλω να κάνω τους ανθρώπους να σκέφτονται. Και το να αναγκαζόμαστε να σκεφτόμαστε είναι καλό σε έναν κόσμο όπου πνίγεται στην κατανάλωση και λιμοκτονεί για τις δικές μας μοναδικές σκέψεις. Η ανθρώπινη συνείδηση αλλάζει όταν αλλάζει ο τρόπος που πιστεύουμε.

Του Ζανέττου Λουκά

Η αλήθεια είναι ότι γνώρισα τα pod- cast μέσω του Howard Stern, ενός μεσήλικα με μαλλί αφάνα, μπούκλα και μαύρα γυαλιά τύπου Slash των Guns n’ Roses, αλλά σε πιο άσχημη έκδοση. Στα μέσα της δεκαετίας του 00’, ο Stern μεσουρανούσε, καθώς παρουσίαζε την εκπομπή «The Howard Stern Show», η οποία ήταν κάτι μεταξύ ραδιοφώνου και τηλεόρασης. Ακραίος και παραστατικός ο ίδιος, έκανε διάφορα τρικ με τους καλεσμένους του και ανάλυε σε βάθος συζητήσεις που άλλοι δεν τολμούσαν να αγγίξουν. Στην αρχή, μου φάνηκε περίεργο το μείγμα ραδιόφωνο – τηλεόραση, αλλά στην πορεία το βρήκα ιδιοφυές.

Η πρώτη απόπειρα

Το 2016 έκανα την πρώτη μου απόπειρα στον κόσμο των podcast με το «Carpe Diem», ένα podcast που τα γυρίσματα του γίνονταν στα γραφεία της εταιρείας. Δύο κάμερες, δύο ψείρες, ένας χλωμός καλεσμένος και ένας άπειρος παρουσιαστής ήταν τα συστατικά για να γίνει η εκπομπή άγευστο νεροζούμι. Χωρίς επαγγελματικό υπόβαθρο, σωστά κίνητρα, καλεσμένους με βάθος σκέψης και πρόχειρο στούντιο, διαφαινόταν ότι η βαλίτσα δεν θα πήγαινε μακριά. Έτσι και έγινε. Το κράτησα μέσα μου και σταδιακά επέστρεφα πίσω στον πίνακα αναδιάρθρωσης, αναλύοντας τα λάθη μου.
Το 2018 έκανα ένα σύντομο πέρασμα από το ραδιόφωνο, όπου, με την εκπομπή «Μουσικός Καμβάς» στο ράδιο Πολιτεία, πέτυχα δύο στόχους.
Το πρώτο ήταν ότι έπαιξα του κερατά τα ακούσματα, τα οποία τα ευχαριστήθηκα στο έπακρον. Το δεύτερο ήταν πιο σημαντικό, καθώς κατάφερα
να ξεμπουκώσω τον τρόπο ομιλίας μου, την ώρα που είχα απέναντι μου ON AIR το μικρόφωνο. Τέσσερεις ώρες την εβδομάδα ήταν αρκετές για να φύγει το τρέμουλο και να χαλαρώσουν οι νευρώνες της γνάθου μου. Πολύ σύντομα άρχισα να μιλώ περί ανέμων και υδάτων, καθώς ποτέ μου δεν έκρυψα τις απόψεις μου κάτω απ’ το τραπέζι. Έβαζα τοποθετήσεις και άφηνα στον αέρα το κοινό να σκέφτεται με αυτά που έλεγα.

Η αρχή

Τον Μάρτιο του 2020, μας ήρθε η πρώτη καραντίνα ελέω κορονοϊού. Μαζί μ’ αυτό ήρθε και η σκέψη ξανά ενός νέου podcast, διαφορετικού απ’ το προηγούμενο. Είχα αρκετό χρόνο να προετοιμαστώ και επανάφερα στο προσκήνιο ξανά τις σημειώσεις με τα λάθη μου. Όλα όσα έκρινα ότι ήταν λάθος τα διόρθωσα. Και πιστέψτε με, είμαι εκτελεστής χωρίς οίκτο, όταν έχω να κάνω με την αυτοκριτική μου.

Τα πρώτα βήματα

Την ημέρα του Αγίου Πνεύματος το 2020, βρήκα το στούντιο και το χώρο για το podcast. Ακολούθως, βρήκα τις κάμερες, τα μηχανήματα, το logo, τα ηχητικά, τα χρώματα, την ταυτότητα, τους πίνακες, το ύφος, εντός και εκτός εκπομπής, αλλά και δύο φιλότιμα παιδιά που ενθουσιάστηκαν με την ιδέα μου: τον Αντώνη Οικονόμου και τον Αδάμο Τάμπα στις κάμερες, τον ήχο και στο μοντάζ. Πολύ σύντομα η ιδέα μετατράπηκε σε πράξη. Το στούντιο ετοιμάστηκε και μαζί του και εγώ. Το όνομα του: ZULUCAST TALK.

Το στούντιο

Όπως και στις υπόλοιπες μου δημιουργίες, ήθελα και αυτό να ξεχωρίζει. Ήθελα, με το που αντικρίζει κανείς το στούντιο, να λέει: «Χμ… να μία διαφορετική καινοτομία». Τοποθέτησα όλα τα αναμνηστικά αντικείμενα που είχα από τα ταξίδια μου. Σπαθιά, μαχαίρια, νεκροκεφαλές, πίνακες, εικόνες, βάζα, αγάλματα, έμβρυο καρχαρία, ακόντια, φτερά Ινδιάνων, καπέλα Λατίνων καουμπόη, όλα σε ένα τραπέζι. Αυτά μαζί με τρία μικρόφωνα. Δημιουργήθηκε αυτό που είχα στη φαντασία μου. Ένα ατμοσφαιρικό στούντιο που να προκαλεί σκεπτικισμό. Και να φωνάζει ότι είμαι εγώ.

Τα δίωρα

Στο χρόνο εκπομπής ήμουν εξ’ αρχής κάθετος: μιάμιση ώρα (το λιγότερο). Πιστεύω στον διάλογο, στην ώριμη και ανώριμη ορισμένες φορές
σκέψη. Θέλω να γνωρίσω τον καλεσμένο μου όσο περισσότερο γίνεται. Δεν με ενδιαφέρουν οι απαντήσεις του, όσο ο τρόπος που σκέφτεται. Γι’
αυτό και δεν ρωτάω ερωτήσεις. Συζητώ μαζί τους, γελώ, ανταλλάζω απόψεις, συμφωνώ, διαφωνώ και αφουγκράζομαι αυτά που λένε και αυτοί το ίδιο. Εκεί τους γνωρίζω, εκεί τους μαθαίνω και εκεί τους ξεκλειδώνω. Για να το πετύχω αυτό, χρειάζομαι χρόνο. Πάνω σ’ αυτά, το Zulucast Talk απολαμβάνει ακόμη ένα σημαντικό και εξίσου δυσεύρετο προνόμιο. “Βυθίζει”, από τα πρώτα μόλις λεπτά, στις σκέψεις τους ανθρώπους που το παρακολουθούν.

Οι καλεσμένοι

Στο πιο σημαντικό κομμάτι του podcast, στους καλεσμένους, το μυστικό είναι ένα. Οι καλεσμένοι είναι άνθρωποι που με το βίο, τα έργα και την προσφορά τους στο αντικείμενο τους κατάφεραν να ελκύσουν την προσοχή και το ενδιαφέρον μου, έτσι ώστε να θέλω να τους γνωρίσω καλύτερα. Φιλομαθής εκ φύσεως, προσκαλώ στο podcast ανθρώπους που έχουν να μάθουν σε μένα τον ίδιο αλλά και στο κοινό όλο και περισσότερα νέα πράγματα. Η θεματολογία προκύπτει από την ανάγκη μου να μάθω. Απ’ το στούντιο έχουν περάσει κορυφαίοι γιατροί, επιστήμονες, αστροφυσικοί, πρυτάνεις, συγγραφείς, μουσικοί, σκηνοθέτες, ολυμπιονίκες, καλλιτέχνες κ.α. Δεν φτιάχτηκε δηλαδή ένα podcast που να δίνει δύναμη στον καλεσμένο, αλλά στο θέμα. Το περιεχόμενο ήρθε σε πρώτη φάση παρά ο καλεσμένος, κάτι το οποίο δύσκολα θα δεις στις μέρες μας. Και να θυμάστε, ότι τα καλύτερα μαθήματα ζωής προέρχονται από τους ανθρώπους από τους οποίους δεν περιμένατε ότι θα τα πάρετε. Με σλόγκαν: «It’s not about the people, it’s about the content» το Zulucast Talk δίνει πρόσβαση σε άτομα – πρότυπα που θα σε εμπνεύσουν να κάνεις περισσότερα στη ζωή σου, να ζήσεις το σήμερα αλλά και να βάζεις στόχους που θα θέλεις να τους πραγματοποιήσεις.

To YouTube

Αρκετοί με ρωτάνε σε μηνύματα γιατί το podcast να έχει κάμερες και να προβάλλετε στο YouTube και όχι σε άλλες παραδοσιακές podcast πλατφόρμες, όπως το Apple podcasts, το Spotify κτλ. Σε απλή ανάλυση, θα πω ότι είμαι ανάποδος και πάω αντίθετα με το ρέμα. Δεύτερον, ανέφερα στην αρχή ότι με γοήτευσε αρχικά η εκπομπή «The Howard Stern Show», η οποία είχε παρόμοια στοιχεία. Σε βάθος ανάλυσης όμως, θα αναφέρω ότι το οπτικό έχει άλλη προοπτική, και επιμένω σ’ αυτή. Ο θεατής αναγνωρίζει τον τρόπο σκέψης, αφήγησης, το γέλιο, τη χαρά, τον πόνο, το άγχος, τον φόβο, τη δυσκολία ομιλίας σε ένα σκληρό ή καυτό θέμα. Ο θεατής αναγνωρίζει τις εκφράσεις ενός προσώπου. Και συνδέεται ανθρώπινα μαζί του, βιώνοντας την κάθε στιγμή. Η οπτική εικόνα προσφέρει την μαγεία και το συναίσθημα που ψάχνει ο θεατής.

Τι είναι το Zulucast Talk;

Στην τελική, τι είναι το Zulucast Talk; Ένα ακόμη pod- cast; Δεν ξέρω τι ακριβώς είναι. Γνωρίζω ότι ξεφεύγει από την στερεότυπη δημοσιογραφία της ερώτησης – απάντησης. Κάνω παρέα με τους καλεσμένους μου. Δεν είναι τυχαίο ότι με τους περισσότερους έχουμε γίνει φίλοι. Θέλω να κάνω τον εγκέφαλό των θεατών να σκέφτεται βαθιά. Είτε είναι σωστές είτε λάθος οι απόψεις, θέλω να κάνω τους ανθρώπους να σκέφτονται. Και το να αναγκαζόμαστε να σκεφτόμαστε είναι καλό, σε έναν κόσμο όπου πνίγεται στην κατανάλωση και λιμοκτονεί για τις δικές μας μοναδικές σκέψεις. Η ανθρώπινη συνείδηση αλλάζει όταν αλλάζει ο τρόπος που πιστεύουμε. Η διαφορετική σκέψη από διαφορετικές πηγές είναι καλύτερη από τα παραδοσιακά μέσα που εξαντλούν τον φόβο, τους συναισθηματικούς, σοκαριστικούς – clickbait – τίτλους και οποιοδήποτε αρνητικό ή χαζό περιεχόμενο μπορούν να βρουν, που θα αυξήσει τις προβολές και θα πουλήσει μέτριο περιεχόμενο ανακατεμένο με διαφημίσεις. Αρκετοί μου λένε ότι καταφέρνω να φέρω τη συζήτηση σε θέματα, από τα οποία αρκετά ΜΜΕ μένουν μακριά, επειδή ανησυχούν για την αντίδραση – ή τα σχόλια των κοινωνικών δικτύων. Έμαθα νωρίς όμως ότι δεν μπορείς να ανησυχείς για τις απόψεις ή την αντίδραση, αν θέλεις να προσφέρεις στον κόσμο «το δώρο της ελεύθερης σκέψης». Αυτό που λέμε, ουσιαστικά θα κριθεί.

Μισό εκατομμύριο

Τώρα όταν έχω να κάνω με στατιστικά θα πω ότι είμαι ένα χάλι μαύρο. Δεν το έψαξα αρκετά, όσο πρέπει. Αλλά μισό εκατομμύριο ώρες θέασης είναι πιστεύω ένα καλό νούμερο, για τα Κυπριακά δεδομένα. Το podcast και το στούντιο έχουν πλέον μετακομίσει στην Αθήνα και τώρα θέλω να πιστεύω ότι «τα κόζια θα αλλάξουν» προς το καλύτερο. Την ώρα που σας γράφω λοιπόν, το «κοντέρ» του Zulucast Talk έγραψε 500.000 ώρες θέασης. Το newsletter της ιστοσελίδας www.zulucasttalk.com έχει φτάσει στους παραλήπτες του –που κάποτε ήταν δεκάδες, αργότερα εκατοντάδες και πλέον αριθμούν περισσότερο από 1000! Όπως και να ‘χει, σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, καθώς εσείς είστε ο μοχλός για να φτιαχτεί και να συνεχίσει αυτό το οικοδόμημα. Πάει να πει ότι τα προηγούμενα μου λάθη διορθώθηκαν. (‘Όχι στο μάξιμουμ, αλλά σε βαθμό που ίσως δεν ενοχλούν).

Final Thoughts

Έχω περάσει το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων 21 χρόνων ταξιδεύοντας στον κόσμο, συζητώντας με ανθρώπους για να μάθω από τους καλύτερους πως, ο άνθρωπος, το σύμπαν και η φύση μπορούν να βελτιωθούν προς το καλύτερο. Από τους παραδοσιακούς συγγραφείς, αρχαιολόγους και φιλόσοφους έως τους αστροφυσικούς, γιατρούς και επιστήμονες που βρίσκονται στην αιχμή της σύγχρονης επιστήμης και από τους Ολυμπιονίκες και τους ανθρώπους με μεγάλα επιτεύγματα έως τους εκλεκτούς καλλιτέχνες, ο στόχος μου εδώ είναι να μοιραστώ τις γνώσεις και τις σκέψεις των θαυμάσιων αυτών ανθρώπων που έχω γνωρίσει προσωπικά. 

Υστερόγραφο: «Ήμουν νιος και γέρασα», λέει το τραγούδι και η αλήθεια είναι ότι milestones, όπως το σημερινό, είναι αναπόφευκτο να σε
κάνουν να κοιτάζεις πίσω και να διερωτάσαι: τι κατάφερα κάνοντας αυτό το κάτι, στέλνοντάς σας 90 διαφορετικά επεισόδια του Zulucast Talk.

Στο επόμενο μισό εκατομμύριο θέασης λοιπόν!

Βρείτε το κανάλι μου στο YouTube και στη σελίδα www.zulucasttalk.com

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news