Ο “εικονικός” κόσμος των Influencers – Του Αντώνη Ζορπά
Μια λαϊκή παροιμία λέει «ή στραβός είναι ο γιαλός, ή στραβά αρμενίζουμε».
Ο αγγλικός όρος Influencers, (στα ελληνικά ερμηνεύεται ως «ο επηρεαστής») αναφέρεται σε οποιονδήποτε ασκεί επιρροή στο κοινό. Η μηχανή αναζήτησης της Google μέσα σε 0.35 εκατοστά του δευτερολέπτου παρουσιάζει πέραν των 990 εκατομμυρίων δεδομένων όπου σε αυτά εμφανίζεται η λέξη «influencer». Την ίδια στιγμή (που γράφω αυτό το άρθρο) η επιστημονική βάση δεδομένων Scopus παρουσιάζει μόνο 6784 άρθρα που περιέχουν στον τίτλο ή στην εισαγωγή τους τη λέξη Influencer και αυτό είναι κάπως ανησυχητικό.
Η σημερινή γενιά ζει στον παραλογισμό ή στην επανάσταση των Influencer. Είτε αυτοί πρεσβεύουν κάτι θετικό ή κάτι λιγότερο θετικό. Είτε έχουν 5 ή 10 ή 20 χιλιάδες ακόλουθους (followers) ή Likes ή έγιναν viral δηλαδή έχουν πέραν του 1 εκατομμυρίου. Ο κάθε ένας μπορεί να γίνει ή να θεωρηθεί, ή να αυτό-προσδιοριστεί ως Influencer. Έχει μια ιδέα, την ανεβάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή αν είναι από τους τυχερούς έχει δικιά του εκπομπή μέσα από ραδιόφωνο ή τηλεόραση ή το δικό του κανάλι στο YouTube. Το πόσο δημοφιλής είσαι σήμερα άρα και Influencer καθορίζεται από τον εικονικό αριθμό των views ή τα Likes ή τα shares ή τους followers που έχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως Facebook, My space, Instagram, twitter, TikTok, YouTube, LinkedIn, Pinterest και ότι άλλο υπάρχει διαθέσιμο ή θα δημιουργηθεί στο εγγύς μέλλον.
Στην ερώτηση της μαμάς «Παιδί μου τι θα σπουδάσεις», η απάντηση «μαμά θα γίνω influencer», ακολουθείται από το «τρώγεται αυτό;» ή από το «πάρε δύο ασπιρίνες και θα γίνεις καλά!».
Στη νέα αυτή ψηφιακή εποχή και στο σημερινό εικονικό, ψηφιακό κόσμο οι influencers προσφέρουν σημαντική αποδοτικότητα
σε οργανισμούς και επιχειρήσεις αναρτώντας τις πλείστες των περιπτώσεων στιγμές από την προσωπική τους ζωή σε τακτά χρονικά διαστήματα. Στο digital marketing o influencer είναι πολύ σημαντικός αφού οι ακόλουθοι του ταυτίζονται ή ευθυγραμμίζονται με το τι ό ίδιος προωθεί ή και πρεσβεύει,
αφού προσπαθούν να πείσουν τους ακόλουθους τους, ότι είναι φίλοι μαζί τους προβάλλοντας μια αμεσότητα, μέσω των συχνών καθημερινών ιστοριών που αναρτούν.

Αλήθεια υπάρχει ο τέλειος Influencer; Ειλικρινά δε γνωρίζω και δεν είμαι ο ειδικός να σας απαντήσω. Επέλεξα να γράψω αυτό το άρθρο διότι περιτριγυριζόμαστε από εικονικούς Influencer αγνώστου ταυτότητας οι οποίοι προσπαθούν (μπορώ να πω πολλές φορές με επιτυχία) να κερδίσουν την εμπιστοσύνη μας (τις περισσότερες φορές την προσωρινή εμπιστοσύνη μας), αλλά πρωτίστως της νέας γενιάς η οποία διακατέχεται από μια – αν μου επιτρέπεται ο όρος – «διαδικτυακή αφέλεια». Και αυτό γιατί πειθόμαστε (βάζω και τον εαυτό μου μέσα για να μην παρεξηγηθώ) ότι αφού είμαστε «φίλοι» με το συγκεκριμένο Influencer δε θα μου προωθούσε ένα κακό προϊόν ή μια κακή υπηρεσία και επιπλέον ότι πρεσβεύει και προωθεί είναι «σωστό» και «τέλειο». Influenc- ers υπάρχουν παγκόσμιας εμβέλειας αλλά και τοπικής εμβέλειας,
τις πλείστες όμως των περιπτώσεων άγνωστοι για το κοινό αλλά σημαντικοί για το digital marketing. ∆εν ξέρω πόσα εκατομμύρια influencers υπάρχουν που προωθούν την «εικονικά τέλεια ζωή τους» ή το «εικονικό τέλειο προϊόν» παρασύροντας ταυτόχρονα και εκατομμύρια ακόλουθους στα προϊόντα που προωθούν ή στον ίδιο τρόπο ζωής με άγνωστες συνέπειες (αρνητικές ή και θετικές).
∆εν είμαι κατά των influencer αφού και η δικιά μου η γενιά (διανύω αισίως πέραν του μισού αιώνα ζωής) χωρίς μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε τους δικούς της influencer. Άλλωστε η κάθε γενιά έχει τους δικούς της influencer. Απλά εγώ επιλέγω ή επέλεγα influencers που έχουν αρχές, πρεσβεύουν και επηρεάζουν θετικά την κοινωνία των πολιτών, την επιστήμη και σε αυτούς καταλέγονται προσωπικότητες με ήθος, αρχές και στόχους όλων των κατηγοριών όπως αθλητές, επιστήμονες, καλλιτέχνες, πολιτικοί, απλοί πολίτες οι οποίοι πάλεψαν για να πετύχουν αυτό που στόχευαν. Έκλαψαν, πόνεσαν, δούλεψαν, στερήθηκαν, αποτύχανε αλλά δεν τα έβαλαν ποτέ κάτω και ξαναστάθηκαν στα πόδια τους και συνέχισαν μέχρι να πετύχουν το στόχο τους, παραμένοντας άνθρωποι και που δεν ξέχασαν ποτέ από πού ξεκίνησαν. ∆εν άφησαν δηλαδή την επιτυχία τους να επισκιάσει το χαρακτήρα τους και σε καμία περίπτωσή δεν έγιναν αλαζόνες. Σήμερα, οι περισσότεροι από εμάς που πετυχαίνουμε κάτι στη ζωή μας ξεχνάμε τις ρίζες μας και τις καταβολές μας, ή ακόμα χειρότερο τις απαρνιόμαστε «πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρις» και παρουσιαζόμαστε ως κάτι άλλο.
Η «μόδα» των influencers επηρεάζει δυστυχώς τη νέα γενιά αρνητικά (τις πλείστες των περιπτώσεων). Και αυτό διότι τα νέα παιδιά αλλάζουν τις προτεραιότητες τους όπως π.χ. βάζουν τις σπουδές σε δεύτερη μοίρα αφού θεωρούν ότι θα πετύχουν στο χώρο του digital marketing αφού μπορούν να βγάλουν χρήματα μέσω της προώθησης προϊόντων στο διαδίκτυο. Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι και αυτό έχει ημερομηνία λήξης διότι πολύ απλά όπως σε όλες τις περιπτώσεις, πάντοτε θα υπάρχει ένα πιο νέος, πιο ωραίος, πιο ταλαντούχος που θα έρθει να τους αντικαταστήσει. Και αυτό διότι, Influencers και Επιχειρήσεις είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Οι μεν κοιτάνε τα Likes και τα Shares και οι δε κοιτάνε τα νούμερα των πωλήσεων. Όσα περισσότερα αθώα likes – shares υπάρχουν τόσα περισσότερα θα κερδίσει ο influ- encer και η επιχείρηση. Όταν λοιπόν τα νούμερα των πωλήσεων πέσουν, πολύ απλά σαν χάρτινος πύργος όλα τα «φωτεινά
εικονικά χαμόγελα» απλά θα εξαφανισθούν αφού τα δωρεάν ρούχα και παπούτσια, οι δωρεάν διακοπές και τα όποια έσοδα θα εξαφανισθούν.
Αυτό που δεν γνωρίζουν οι Influencers είναι ότι, το τι θα συμβεί στο μέλλον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να προβλεφθεί μόνο από την τεχνολογική αναβάθμιση και εξέλιξη. Οι γρήγορες αλλαγές της τεχνολογίας, οι ραγδαίες απαιτήσεις της αγοράς, τα πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η έλλειψη μοτίβου ή περιεχομένου του τι καθορίζεται και πως είναι ένας influencer, θέματα ηθικής δεοντολογίας κλπ., θα αποτελεί ένα πολύ μπερδεμένο σενάριο και στην επιστήμη ένα σημαντικό ερευνητικό (και ίσως αναπάντητο) ερώτημα.
Ο κάθε έφηβος και νέος της εποχής πρέπει να στοχεύσει στην ποιοτική εκπαίδευση και να βάζει στόχους και να μην παρασύρεται από το εύκολο και εφήμερο κέρδος ή από την προβολή των 10 δευτερολέπτων και των 100 ή 200 “Likes”. Ας μη θολώνουν το μυαλό τους με τις «υπέροχες και αψεγάδιαστες εικονικές παρέες», που προωθούν το τέλειο σώμα, το τέλειο μακιγιάζ, τα τέλεια ρούχα, το τέλειο φαγητό, την τέλια ζωή, ή οποιοδήποτε άλλο τέλειο προϊόν ή υπηρεσία. Τις περισσότερες φορές θα απωλέσουν μια θεμελιώδη αρχή: Της Προσωπικής τους Ελευθερίας. Θα ανακαλύψουν συνάμα ότι ο χρόνος πέρασε και δε γυρνά πίσω και τότε θα είναι ήδη πολύ αργά.