Ο Αυτισμός είναι ένα ταξίδι…

Της Ρούλας Πέτρου

Είναι μεγάλη μου τιμή που για λίγο έγινα συνταξιδιώτης σε ένα ταξίδι μιας ηρωίδας μάνας  παιδιού με αυτισμό. Είχα την χαρά να συναντήσω ένα υπέροχο άνθρωπο, την κα Χρύσω Προδρόμου η οποία είναι μητέρα του Στέφανου και πρόεδρος του Συνδέσμου στο Σωματείο Στήριξης Αυτισμού Αμμοχώστου. Η κα Χρύσω είναι ένας άνθρωπος με δύναμη και ευγένεια ψυχής, έξω καρδιά ,με ένα όμορφο χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη. Είναι η γυναίκα μαχητής που παλεύει για είκοσι δύο χρόνια να δίνει ζωή στον Στέφανο, φώς στην ψυχή του και μαζί με τον σύζυγο της και τα τρία αδέλφια του Στέφανου, στο αξιαγάπητο αυτό αγόρι, αγάπη, φροντίδα και ποιότητα ζωής.

Η ζωή μας δίνει γερά χτυπήματα αρκετές φορές. Μας μαθαίνει ότι δεν πλαστήκαμε σε ένα αγγελικό κόσμο και ο δρόμος μας δεν είναι στρωμένος πάντα με ροδοπέταλα. Οι δύσκολες καταστάσεις όμως μας διδάσκουν πολλά, όπως είναι η ενσυναίσθηση, η αγάπη χωρίς όρια, η προσφορά και πόση δύναμη έχει μέσα του κρυμμένη ο άνθρωπος.

Ο Στέφανος διαγνώστηκε με αυτισμό σε ηλικία 13 μηνών. Η οικογένεια βιώνει μια διαφορετική ζωή από τους πλείστους γονείς, αλλά μέσα από ανάμικτα συναισθήματα, όπως είναι ο πόνος, η λύπη, η αγωνία, η κατάθλιψη κάποιες φορές, έγινε μια γροθιά, το αποδέχθηκε, αντιμετώπισαν όλες τις δυσκολίες και μέχρι σήμερα  είναι δίπλα του και τον στηρίζουν με αγάπη στην μεγαλειώδη προσπάθεια τους  να βοηθήσουν το παιδί τους να γίνει όσο πιο λειτουργικό είναι εφικτό και να διδάξουν φυσικά τον Στέφανο «Να ζει, να αγαπά και να μαθαίνει».

Ο αυτισμός είναι μια Νευροαναπτυξιακή Διαταραχή , που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση, στερεότυπες επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ή δραστηριότητες και δυσκολίες στην επικοινωνία. Ένα στα 68 παιδιά γεννούνται με αυτισμό και είναι 4 φορές πιο συχνός στα αγόρια. Μερικές πρώιμες ενδείξεις είναι απουσία εκφράσεων στο πρόσωπο και χαμόγελου σε ανταπόκριση χαμόγελου από άλλους, μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση, μη βλεμματική επαφή και προσοχή προς άλλους και το περιβάλλον. Άλλα συμπτώματα είναι η καθυστέρηση ή απουσία ομιλίας, ηχολαλία, διαταραχές ύπνου, έντονη δυσφορία στο χάιδεμα, στην αγκαλιά, στερεοτυπικές σωματικές κινήσεις, υπερευαισθησία σε διάφορους ήχους, προβλήματα σίτισης.

Η διάγνωση γίνεται από την ηλικία των 12 μηνών από Παιδοψυχίατρο ή Παιδονευρολόγο, ενώ η αξιολόγηση και θεραπευτική παρέμβαση γίνεται από πολυθεματική ομάδα η οποία μπορεί να αποτελείται από Κλινικό Ψυχολόγο, Αναπτυξιολόγο, Λογοπαθολόγο, Εργοθεραπευτή και Ειδικό Παιδαγωγό.

Ο Σύνδεσμος «ΣΤΗΡΙΞΗ» Αυτισμού Αμμοχώστου είναι εγγεγραμμένος από το 2013 και συνεργάζεται με τον Σύνδεσμο συγγενών και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό «Μαζί».

Μέσα από το ταξίδι του αυτισμού οι γονείς μαθαίνουν πολλά . Στα 10-11 του χρόνια ξεκίνησε να αυτοτραυματίζεται  με αποτέλεσμα να μείνει τυφλός στο ένα του μάτι. Αυτός ήταν και ο μεγαλύτερος Γολγοθάς για την οικογένεια, γιατί δεν υπάρχει μάνα που να αντέχει να βλέπει το παιδί της να πονά, με οποιοδήποτε τρόπο. Κάθε φορά που ο Στέφανος πει μια λέξη, συμμετέχει σε μια δραστηριότητα είναι σαν θαύμα για την οικογένεια. Τα χρόνια περνούσαν και στο μυαλό της Κας Χρύσως αλλά και άλλων γονιών που έχουν παιδιά με αυτισμό γεννήθηκε μια ιδέα για να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Το Σεπτέμβριο του 2019, έκαναν το όνειρο τους πραγματικότητα, δημιουργώντας το κέντρο ημέρας «Smile Project”. Στο παρόν στάδιο φιλοξενούν 5 παιδιά, δουλεύουν με προσωπικό πλάνο στο κάθε παιδί και δίνουν την ανάλογη προσοχή στα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του κάθε παιδιού. Το κέντρο λειτουργεί με αγγλικές προδιαγραφές και πρωτόκολλα με επόπτρια-συντονίστρια από την Αγγλία αλλά και μια εξαίρετη ομάδα ατόμων που είναι υπεύθυνοι για την ψυχολογία και το πρόγραμμα  δραστηριοτήτων των παιδιών με αυτισμό, όπως μάθημα ψηφιδωτών, ζωγραφικής, μαγειρικής, γυμναστικής και μουσικοθεραπείας.

Η κα Χρύσω είναι ευγνώμον που μέσα από διάφορες δράσεις του κέντρου υπάρχει ανταπόκριση, στήριξη και  αγάπη από τον κόσμο ,τους εθελοντές  και όχι μόνο. Το μήνυμα που θέλει να στείλει η κα Χρύσω στους γονείς παιδιών με αυτισμό είναι  ότι η αποδοχή είναι το Α και το Ω, όταν μοιραστείς το πρόβλημα σου, ευκολύνεις τη ζωή σου. Πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η ομαδικότητα. Σχολεία,  παιδιά,  γονείς  να  δουλεύουν όλοι μαζί για να στηριχθούν αυτά τα παιδιά με διαφορετικότητα.

 Ας μην ξεχνάμε» Όλα είναι παιδιά του ίδιου Θεού» και όλα μπορούν να συμβούν σε όλους σε αυτή τη ζωή. Η αγάπη και η προσφορά είναι βάλσαμο ψυχής. Και η πιο μικρή προσφορά είναι μεγάλη Ίδιος κόσμος, άλλη ματιά. Ο Αυτισμός δεν είναι ασθένεια. Μέσα από το ταξίδι του αυτισμού μαθαίνουμε κάτι σημαντικό..»Μην προσπαθείς να με γιατρέψεις. Προσπάθησε να με καταλάβεις».