Ο Έρωτας θέλει πάθος, η Αγάπη κότσια και ο Χωρισμός αξιοπρέπεια

Της Ρούλας Πέτρου

«Για να γεννηθείς εσύ κι εγώ, για να σε συναντήσω, γι’ αυτό έγινε ο κόσμος μάτια μου» έγραψε ο Τάσος Λειβαδίτης και εμείς συμμεριζόμαστε φυσικά τους στίχους αυτού του υπέροχου τραγουδιού που είναι γεμάτο συναίσθημα. Ο έρωτας δεν είναι μια απλή έλξη φίλοι μου, είναι ένα πολύ δυνατό συναίσθημα που κατακλύζει την ψυχή, το μυαλό και το σώμα. Ο έρωτας έχει συναίσθημα και παράφορο πάθος. Είναι ένας ανεμοστρόβιλος που σε μεταφέρει σε ένα ονειρεμένο κόσμο.

Πιστεύω ότι ο έρωτας  είναι κάτι ανώτερο μας και αυτό το αποδεικνύει η ορμή και  η ένταση του συναισθήματος. Δεν ξέρω εάν εσείς συμφωνείτε, αλλά λένε..πώς ο έρωτας είναι ελευθερία και σκλαβιά μαζί. Κινεί τον κόσμο μας, τόσο απλά. Ο έρωτας συνήθως χτυπά την πόρτα μας χωρίς να μας ζητήσει την άδεια. Μας μεταμορφώνει, μας συγκινεί, μας αποπροσανατολίζει, μας καθηλώνει. Όλα για τον έρωτα, για τα βράδια τα αξημέρωτα τραγουδά ο πιο ερωτικός τραγουδιστής στην Ελλάδα, Γιάννης Πάριος  και μας κάνει συνταξιδιώτες του. Ο Robert Graves, ποιητής του έρωτα, θεωρούσε ότι μια ζωή χωρίς τον αμοιβαίο έρωτα, έχει την ηρεμία του θανάτου, της ζωής που δεν ζει κάποιος. Στον έρωτα δεν χωρά η λογική. Είναι το πρώτο πράγμα που σου κλέβει. Αλλιώς δεν μιλάμε για έρωτα .Είναι χημεία η μαγεία του έρωτα.

Όλα μου τα όνειρα έχουν το όνομα σου…Αυτό είναι έρωτας.

Αγάπη..! Αυτή είναι η μουσική της ψυχής. Αγάπη σημαίνει δίνω. Δε βάζω όρια. Είμαι πάντα εκεί. Σε αφήνω ελεύθερο/η να κάνεις αυτό που σου αρέσει. Αγάπη σημαίνει δεν αρνούμαι ποτέ να σου απλώσω το χέρι. Δεν σε επικρίνω, σε ακούω, σε καταλαβαίνω. Το κλειδί της αγάπης το κρατάς εσύ. Κοίταξε να ξεκλειδώσεις την σωστή πόρτα , αλλιώς θα σπάσει. Κάποιος που σας αγαπά αληθινά θα σας προσέχει σαν φυλακτό, θα σας παρέχει ασφάλεια και ψυχική ηρεμία. Θα επιθυμεί να μοιράζεστε μαζί του τις χαρές, τις ανησυχίες και όλα τα όμορφα και τα δύσκολα που συναντάμε στο ταξίδι της ζωής μας. Όταν αγαπάμε επιθυμούμε να προσφέρουμε σεβασμό και ευτυχία στο αγαπημένο μας πρόσωπο . Οι σχέσεις που ξεχωρίζουν είναι αυτές  που και οι δύο είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους, γελάνε δυνατά, νοιώθουν άνετα μεταξύ τους, θαυμάζουν ο ένας τον άλλο και φυσικά αλληλοστηρίζονται. Αυτός που μας αγαπά δεν θα μας προδώσει. Είναι σημαντικό να ζούμε την απόλυτα υγιή αγάπη. 

Αγάπη είναι να κλείνεις τις πληγές του άλλου και όχι να του ανοίγεις καινούριες. Τα βιώματα του καθενός καθορίζουν το πώς εκφράζουμε τα συναισθήματα μας. Η αγάπη σίγουρα βάζει το εγώ κάτω από το εμείς. Αγάπη είναι να βάζεις τον άλλο πάνω από σένα και τα δικά σου θέλω. Αγάπη είναι να διαβάζει ο άλλος τα μάτια σου, μια ζεστή αγκαλιά όταν δεν τη ζητάς, να είναι εκεί για εσένα στα εύκολα και τα δύσκολα.

Αγάπη είναι η οικογένεια, η αποδοχή, η ζεστασιά, η ασφάλεια, ή υπομονή, η εμπιστοσύνη, η δύναμη. Αγάπη σημαίνει αγκαλιάζω με την ψυχή μου. Και ας μην ξεχνάμε πως η αγάπη εκφράζεται και εισπράττεται με διαφορετικό τρόπο από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Μερικές σχέσεις γίνονται μόνο και μόνο για να μας διδάξουν ότι πρέπει να τις αφήσουμε. Το να αφήνουμε πίσω  το παρελθόν μας επιτρέπει να είμαστε πλήρως  παρόντες συναισθηματικά, πνευματικά και σωματικά σε μελλοντικές σχέσεις. Από πολύ μικροί στην ζωή μαθαίνουμε πως όλα σε αυτή τη ζωή έχουν μια αρχή και ένα τέλος.

 Σημασία έχει όταν εξαντλήσουμε τις αντοχές μας και τα περιθώρια στενέψουν και δεν υπάρχει επιστροφή να προχωρήσουμε μπροστά, να αντιμετωπίσουμε με δύναμη και ψυχραιμία τις συνέπειες του χωρισμού και να γυρίσουμε σελίδα στην ζωή μας. Κάποιοι κύκλοι ανοίγουν για να κλείνουν, για να μας διδάσκουν, για να ζήσουμε αυτό που  είχαμε λαχτάρα και για να μας οδηγήσουν στο τέλος σε έναν άνθρωπο που ταιριάζουν τα χνώτα μας, έχουμε την ίδια ιδιοσυγκρασία, τα ίδια θέλω και τις ίδιες αξίες για την ζωή. Είναι σημαντικό να μοιάζουμε σαν άνθρωποι και ακόμα πιο σημαντικό να κουμπώνουν οι ψυχές και τα σώματα μας. Γι’ αυτό ονομάζεται έρωτας γιατί τον ξεχωρίζουμε και τον επιλέγουμε και μας επιλέγει ανάμεσα σε πολλούς  άλλους ανθρώπους.

Αν δεν μπόρεσες να φτάσεις το φεγγάρι, είναι γιατί σε έκαψε ο ήλιος. Μέτρησε σωστά τις αποστάσεις και προσπάθησε ξανά. Μην πάς πιο ψηλά από εκεί που αντέχουν τα φτερά σου.